Følg os på

Turisme/kultur

Blandet billede af coronasommeren i Helsingborg og Helsingør

Publiseret

 

Rejserestriktioner og en delvis lukket grænse ledte til markant færre turister og besøgende i det nordlige Øresund. Men i løbet af sommeren har turismen, trafikken og handlen i det nordlige Øresund har delvist hentet sig. I Helsingør har de små og mellemstore turistvirksomheder og cityhandlen klaret sig ganske godt takket være lokal turisme, mens de større turistattraktioner har haft det sværere. I Helsingborg har de danske og lokale turister og dagsrejsende hjulpet handlen og turistbranchen i gang igen, men samlet set anses pandemien have haft en negativ effekt.

Mellem den 14. marts og 3. september 2020 var der fuld grænsekontrol på den danske side af Øresund. Her ved færgelejet i Helsingør. Foto: News Øresund

Under coronakrisen gik rejserne med færge i det nordlige Øresund markant ned. Sundsbusserne stoppede trafikken fra 14. marts til den 7. juli, da den danske grænse var delvist lukket. Under den resterende del af sommeren har de, ifølge presseansvarlig Geir Jansen, haft omkring 60 procent af sine passagerer. Nu sejler Sundsbusserne stort set efter sæsongens sejlplan og weekendturene fra Helsingborg til København genoptages i efteråret med fredagsøl-koncept og Tivoli-rabat. Ifølge Kristian Durhuus, adm. direktør for ForSea, mistede rederiet omkring 80 procent af trafikvolumen i foråret, og det var hovedsagligt fritidstrafiken mens fragt og pendlertrafik lå nærmere normalniveaet. Nu er trafikken steget igen, men stadig mangler cirka 30 procent af trafikvolumen.

– Det er turisterne vi har mistet. Turister direkte mellem Sverige og Danmark, men også transittrafik mellem Sverige/Norge og Europa. Men det er begyndt at lysne lidt, siger Kristian Durhuus, adm. direktør for ForSea til News Øresund.

I Helsingør har man mærket at der har været færre svenske turister, men Annette Sørensen, direktør for VisitNordsjælland, anser at Nordsjælland overorndet set har klaret sig ganske godt.

Lokale besøgende har gjort at sommeren i Helsingør er gået ganske pænt, mener VisitNordsjælland, selvom de har mærket at der har været få svenske turister. Foto: News Øresund

– Det er gået ganske pænt. Danskerne er blevet hjemme og vi har haft mange danske gæster, både overnattende og endagsrejsende. Og så har sommerhusejerne jo brugt deres sommerhuse meget, og de har handlet og spist her, siger hun til News Øresund.

Samtidigt påpeger hun, at der er stor forskel på de forskellige virksomheder. De små- og mellemstore turistvirksomheder har klaret sig ganske godt, mens det har været mere anstrengende for de store turistattraktioner, så som Kronborg, eftersom de plejer at have flere udenlandske turister.

Der er ligeledes stor forskel på hvordan hoteller, camping og vandrehjem har klaret sig, alt efter om de ligger ved kysten eller i byerne, hvor kystturismen har klaret sig bedst.

På den svenske side er der også store forskelle på, hvordan det ændrede rejsemønster har påvirket. Helena Wennerström, salgs-og markedschef i Helsingborgs stad, fortæller til News Øresund, at handlen, særligt i bykernen, tabte meget i foråret, men at den i løbet af sommeren har vundet en del tilbage via lokale og danske besøgende. Også shopping centret Väla Centrum har haft mange besøgende under sommeren, hvilket også hængte sammen med julivejret, som ikke var så strandvenligt.

Endnu er alle tal for sommeren på hoteller og turistattraktioner ikke klare, men Helena Wennerström fremhæver et eksempel. Sofiero slot havde cirka dobbelt så mange besøgende i sommer som sidste år, og det var primært besøgende fra Skandinavien og nærområdet.

– Jeg tror ligeså at hvis du spørger Hotel Skansen, Söderåsen og flere andre steder, så har de haft mange danske besøgende, men generelt tror jeg ikke at overnatningerne er nået samme niveau som sidste år, siger hun.

– Så hvis man ser på helheden, så har pandemien haft en negativ effekt på vores destination, selvom den i løbet af sommeren har vundet en del tilbage.

I Nordsjælland er Annette Sørensen, til trods for at sommeren er gået okay, lidt urolig for hvad coronakrisen fremover kommer til at betyde for de svenske turister såvel som samarbejdet på tværs af Øresund.

– Jeg kan godt være lidt nervøs for hvordan hele coronasituationen og de forskellige måder hvorpå vi i Danmark og Sverige har håndteret det, kan påvirke lysten til at rejse over sundet fremover. Så der har en kommunikationsopgave, så svenskerne igen får lyst til at besøge Nordsjælland, siger hun.

(News Øresund – Thea Wiborg)

 

Fakta om overnatningsstatistik januar-juli
Under perioden januari-juli, som är senaste månaden med aktuell statistik, var antalet av gästnätter i Helsingborg 38 procent lägre än under samma period förra året. De danska gästnätter minskade med 48 procent. I Nordsjælland var gästnätterna, exklusive feriehusövernattningar, 33 procent färre under januari-juli jämfört med samma period förra året. De svenska gästnätterna var 70 procent färre.

Källa: SCB/Tillväxtverket, bearbetat av Tourism in Skåne samt Danmarks Statistik

 

Fakta om grænselukningen
Mellan den 14 mars och den 10 juli hade Danmark delvist stängt gränsen mot Sverige, bland annat för turister. Reglerna för vilka som kunde ta sig över danska gränsen ändrades flera gångar i takt med smittspridningsläget. När Danmark införde en regional lösning för bedömning av smittspridning uppstod det förvirring vid gränsen i Helsingör. Lördagen den 27 juni släppte Helsingørs Politi först fritt in personer bosatta i Skåne, någon timme senare endast skåningar som fyllt i intyg att de skulle coronatesta sig för att vid lunchtid endast släppa in skåningar som hade färskt covid-19 test som var negativt. Anledningen var att även Danmark öppnat för regionala lösningar så hade Skåne fortsatt för högt smittläge och den informationen från Rikspolitiets verkar inte nått Helsingör. Sedan 11 juli kan alla skåningar åka in i Danmark och sedan 14 augusti är det öppet för alla svenskar att komma in i Danmark. Den 3 september återgick Danmark till att ha stickprovskontroller vid samtliga gränsövergångar, likt före coronapandemin.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Sverige03. februar 2023

Grænsekontrollen skal ifølge Tidö-aftalen skærpes – men svensk politi håber på lempelser “Vi kan være effektive selv uden genindført grænsekontrol”

Den midlertidige grænsekontrol, som Sverige har haft siden 2015, vil blive skærpet, fremgår det af Tidö-aftalen. Samtidig mener dansk politi...

Energi03. februar 2023

Københavns overborgmester siger nej til et nyt atomkraftværk i Barsebäck

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), er kritisk over for den svenske regerings tanker om et nyt atomkraftværk i Barsebäck....

Politik03. februar 2023

Muharrem Demirok ny leder af det svenske Centerpartiet

Muharrem Demirok blev i denne uge valgt som leder af det grønne liberale parti, Centerpartiet, i Sverige. Han afløser Annie...

Politik03. februar 2023

SD i Region Skåne forsvarer grænsekontrol: “Sindssygt ikke at etablere mulighed for effektiv grænsekontrol ved Øresund lige nu”

Sverigedemokraterna i Region Skåne ønsker at bevare “effektiv grænsekontrol” og går ind for en “fysisk infrastruktur”, skriver SD’s regionsrådsmedlem Niclas...

Sverige03. februar 2023

Budskab til politikerne fra Sveriges nye direktør for Riksbanken: Afskrivningskravene skal fastholdes

Afbetalingskravene har dæmpet husholdningernes gældsætning og resulteret i en sundere udlånskultur i Sverige. Det var budskabet fra Sveriges nye direktør...

Infrastruktur03. februar 2023

SJ, DSB og DB planlægger toglinjen Oslo-Hamburg

I 2027 kan SJ, DSB og Deutsche Bahn (DB) sammen lancere en ny toglinje mellem Oslo og Hamborg med stop...

Bæredygtighed03. februar 2023

Der er behov for øgede investeringer i vandforsyningsnettet, mener eksperter, der advarer om en fremtidig krisesituation

Vi er nødt til at tage os af infrastrukturen under jorden såvel som den over jorden. Det var budskabet til...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.