Danmark
Blandet billede af Øresunds samarbejdet i ny forskningsbog
Billedet af samarbejdet over Øresund er i høj grad malet i dystre toner i forskerne Christer Persson og Hans-Åke Perssons nye bog “En region i kläm – berättelsen om Öresundsregionen”, som blev præsenteret på et møde hos Wihlborgs Fastigheter i Malmø torsdag. Et lyspunkt de dog fremhæver er en undersøgelse, der viser, at unge tror på Øresundsregionen.
Pendlingen over Øresund er faldet, og mange danskere, der bosætter sig i Skåne, flytter hjem noterer forfatterne. Tidlige samarbejdsinstitutioner såsom Öresundsuniversitetet og Öresund Science Region er blevet nedlagt. ”For eksempel, hævder vi, at udviklingen i regionen har mistet fart, for ikke at sige, at satsningen på regionen er gået baglæns” skriver de i bogen. En forklaring på den udvikling, som de fremlægger i bogen, er en kombination af manglende dansk interesse og en frygt i Stockholm for at Danmark skal få fordele på Sveriges bekostning. En anden forklaring de nævner er 2015-migrationsbølgen og den efterfølgende svenske ID- og grænsekontrol af rejsende over Øresund. En tredje forklaring finder de i et europæisk perspektiv, hvor EU’s svækkede stilling også påvirker den dansk-svenske grænseregion.
Bogen indeholder dog også et lysere billede. Selv om den daværende Öresundskomitees integrationsindex toppede i 2007 på noteringen 185, for derefter at falde til 163 ved sidste måling i 2014, viser den en i grunden positiv udvikling mener forfatterne; “… vi må sige, at en integration, der er steget med 63 procent siden 2000, alligevel betyder, at man er kommet langt”. De peger også på European Spallation Source-etableringen i Lund og København, og fremhæver en forskningsstudie, der viser, at unge tror på Øresundsregionen. Kapitlet om fremtiden indeholder også en beskrivelse af de tre alternative løsninger på den næste faste forbindelse over Øresund.
Under præsentationen af bogen pegede forfatterne også på, at det nu er en ny generation af danske og svenske politikere og embedsmænd som deltager i samarbejdet i Greater Copenhagen Committee og at det er erhvervslivet og beboerne er dem der i sidste ende driver integrationen. Bogens hovedfokus er dog udviklingen af Øresundssamarbejdet med start i første generation af “Øresundere” med de oprindelige visioner om politisk og akademisk samarbejde som ledestjerne. At det oprindelige politiske samarbejde i Öresundskomiteen er blevet ombygget til den nuværende diskuteres f.eks. ud fra spørgsmålet “Hvorfor overlevede Öresundskomiteen ikke, men blev erstattet af Greater Copenhagen?”. Forfatterne har en solid erfaring fra Øresundsregionen. Christer Persson har siden 2012 været knyttet som lærer og forsker til Malmö Universitet, med en baggrund som udviklingschef i Malmö stad. Hans-Åke Persson er professor emeritus i moderne europæisk historie ved Roskilde Universitet. (News Øresund – Johan Wessman)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23