17 juni 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

2A xx

Published on marts 21st, 2019 | by Johan Wessman

0

Rustent hus er blevet Malmøs modstykke til omdiskuterede BLOX i København

2019-03-21:

Malmøs svar på nybyggede BLOX i København er et rustent beboelseshus med kanaludsigt. Bygningerne er dog ikke ens ift. funktion eller udsende. Kvarteret Sofia i Malmø rummer 177 lejligheder hvor BLOX bl.a. rummer Dansk Arkitektur Center og et innovationshub for holdbar urbanisering. Det bygningerne har til fælles er moderne arkitektur, som vækker stærke meninger for eller imod. Facaderne domineres af rustent stål og sorte kuber.

I Malmø er det det kommunale ejendomsaktør MKB som har opført Sofia-kvarteret, i Rörsjöstaden, tegnet af Tegnestuen Vandkundsten fra Danmark og med rustende corten stål som facademateriale. “På afstand ser det ud som et teglhus i samme røde farve som teglkvarteret i Rörsjöstaden. Hvad har man at klage over”, undrer Malmøarkitekten Lars Asklund sig over i en kommentar i Sydsvenskan, og betoner at her er en bygning som Malmø “For engang skyld kan være stolte over”. Lige så glade er dog ikke gruppen Arkitektupproret som i denne uge uddelte årets Kasper Kalkon-pris til Sofia-kvarteret som Sveriges grimmeste hus. (Navnet er et ordspil på den prestigefyldte Kasper Salin-priset som, uddeles af brancheorganisationen Sveriges Arkitekter). Kvarteret Sofia stod helt færdig i 2019 og rummer 177 lejligheder og to lokaler.

I København er det den filantropiske forening Realdania som har finansieret og ejer den nye bygning BLOX, nabo til Den Sorte Diamant, på havnekanten. BLOX blev indviet i maj sidste år og har også vakt stor debat, med en arkitektur som bygger på store sorte kuber med mange blågrønne glaspartier. ”BLOX-byggeri – en katastrofe eller en lysende perle på havnen?” var overskriften da Berlingskes overskrift da kultursektionen forsøgte at sammenfatte debatten. Det er ikke kun formen som har udfordret, men også det faktum at BLOX som ny base for Dansk Arkitektur Center og Dansk Design Center ikke er tegnet af danske arkitekter, men af hollandske OMA. BLOX rummer også innovationshubben BLOXHUB, træningscenter og et mindre antal eksklusive lejligheder øverst i bygningen. (News Øresund)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑