Ejendomme
Bredere samfundsansvar og færre store byggeprojekter for Realdania
Royal Arena, Den Blå Planet og Kulturhavn Kronborg er nogle af de danske prestigeprojekter der har modtaget støtte fra den filantropiske forening Realdania, som årligt uddeler omkring en halv til en hel milliard kroner i støtte. Gennem de seneste år har foreningen gradvist ændret strategi, og fokuserer nu mere på problemstillinger ud fra et bredere samfundsansvar end på store byggeprojekter. Ifølge filantropidirektør Anne Skovbro skal Realdania også blive bedre til at dele sin viden.
Det findes intet modstykke til den danske filantropiforening Realdania, hverken i Sverige eller Skandinavien. For at finde inspiration og sammenlignelighed retter de selv ofte blikket mod amerikanske fonde. Det er også sådan tanken om et bredere samfundsansvar er opstået.
– I foreningen har man nok hele tiden haft en selvopfattelse af at have et bredt samfundsansvar, men vi er blevet inspireret af amerikanske fonde som tager et endnu bredere ansvar. Vi er på en rejse og bliver inspireret, siger Anne Skovbro som har den ualmindelige titel filantropidirektør.
Realdania blev skabt i 2000 da foreningen Realdanmark solgte deres realkreditter og bankaktiviteter til Danske Bank. Foreningen fik derved en egenkapital på 10,5 milliarder kroner, som ikke kunne udbetales til medlemmerne. Det blev derfor besluttet at pengene skulle bruges til at støtte almennyttige formål.
– Vores formål er at forbedre livskvaliteten via det byggede miljø. Vi insisterer på at indretningen af byerne og bygningerne betyder noget for det enkelte menneskes livskvalitet og hverdag. Det der bliver en af de store udfordringer nu er at blive mere klare på hvilke forandringer vi vil skabe, siger Anne Skovbro.
Foreningen har stået bag flere store prestigeprojekter i Danmark, deriblandt den nye multiarena i København, Royal Arena, der netop er indviet, og Blox bygningen på Bryghusgrunden ved Den Sorte Diamant som ventes færdig om et år, og som skal rumme Dansk Arkitektur Center, boliger, kontorer, en restaurant, café og konferencelokaler.
– Både Royal Arena og BLOX er mere end bare bygninger – de er tænkt som byudviklingsprojekter, der med en bygning som motor skal skabe liv, aktivitet og udvikling i nogle områder i København og faktisk i hele Danmark. Vi kommer nok til at se lignende projekter i fremtiden, men jeg tror, der bliver færre af dem, fordi vores fokus har ændret sig. Det vi har besluttet indenfor de sidste to år ser vi først resultaterne af om tre-fire år. Det er en af vores udfordringer – det tager tid det vi sidder med, siger Anne Skovbro.
Hvert fjerde år revurderer Realdania sin strategi, og lige nu er fokus på innovation, blandt andet når det gælder indeklimaet i bygninger og i socialt udsatte boligområder. Når Realdania går ind på et nyt område satser de som regel fem år på det, ellers er der ikke tid nok til at skabe en forandring, mener Anne Skovbro. Desuden lægger de stor vægt på forarbejdet.
– Vi laver grundige analyser og involverer forskellige aktører indenfor den aktuelle problemstilling, for at se om vi er enige om problemet. Herefter går vi i gang med de konkrete handlinger og først derefter starter de fem år så. Generelt tager udredningerne et til to år.
Kommuner og staten har ikke altid samme tid og ressourcer at lægge i analyser, og det er der Realdania kommer ind, mener Anne Skovbro. Hvis de forskellige aktører har forskellige meninger forsøger de at finde det de er enige om, og gå videre derfra.
– Det er faktisk interessant at konstatere at vi ofte er enige om 90 procent. Det er de ti procent vi er uenige om, vi taler om. Måske skal vi bruge lidt mere tid på at diskutere hvad vi kan og hvad vi ved og arbejde med det.
Realdania får gennem sin rolle ofte en samlende funktion, og er de seneste år gået over til at arbejde mere i partnerskab. Den udvikling tror Anne Skovbro vil fortsætte. Samarbejde og netværk bliver vigtigt og arbejdsmåden hænger sammen med at maksimere nytten.
– Der er dem, der tænker at hvis man sidder i en filantropisk forening, så er det med penge ikke et issue, men det er det jo. Det er betroede penge. Ligesom alle andre vil vi have maksimal effekt af det vi gør.
Arbejdsmåden gør det endnu vigtigere at kunne forklare hvorfor foreningen træffer forskellige valg, mener Anne Skovbro.
– Vi skal kunne stå på et stærkt fagligt fundament, ellers bliver vi politiske. Det er vigtigt for os at være tydlige omkring det. Vi vil ikke være politiske, men vi er opmærksomme på, at vores analyser kan komme til at gå tæt på det som er politisk.
Ambitionen er at gøre analyserne og den viden, som findes i Realdania, mere tilgængelig. Det kan handle om en database til analyserne, eller om at blive bedre til at systematisere tidligere erfaringer, som andre kan have nytte af i deres projekter. Der har tidligere været diskussion omkring, og kritik af Realdania for at den indsamlede viden kun er foreningens. Den diskussion oplever Anne Skovbro er forsvundet, og det ses også i foreningens evalueringer, mener hun. I udredningsarbejdet tager Realdania ofte hjælp ind fra blandt andet konsulter og forskere på universiteterne. Men Realdania har en magtposition og med den kommer ansvar.
– Det giver magt at sidde med midler og penge, derfor skal vi være præcise omkring hvorfor vi gør det vi gør. Vi skal kunne være transparente og forklare, ud fra den viden og sum penge som vi har, hvordan vi har valgt at fokusere. Jeg oplever en forståelse for det, så længe man kan forklare sig.
Hver tirsdag fordeles ugens ansøgninger blandt medarbejderne, og det handler om ca. ti i gennemsnit. Mange projekter kommer dog ikke som formelle ansøgninger, men via de udredninger som laves, eller de kampagner som Realdania selv initierer, men processen ser oftest ens ud.
– Først skal vi tænke sammen og analysere, og bagefter kan vi komme med midler som kompletterer det aktørerne selv satser. Vi vil gerne have at de har hånden lidt på kogepladen, det giver et godt engagement, siger Anne Skovbro.
På hjemmesiden findes en nej-liste over ting som Realdania ikke støtter. Det handler eksempelvis om projekter med et rent kommercielt eller partipolitiske formål, studierejser eller støtte til renovering af private sommerhuse. I 2016 fik omkring 230 ansøgninger et nej fra Realdania.
For nyligt solgte foreningen sin ejerandel på 25 procent i Carlsberg Byen. I pressemeddelelsen fremgår det, at salget skyldes at Realdania går mod en mere global investeringsstrategi. Hvad indebærer det?
– Vores filantropiske arbejde bliver betalt af det overskud, som kommer fra vores nye investeringer. Carlsberg Byen har været en kommerciel investering for os for at tjene penge til filantropisk arbejde. Vores investeringsstrategi, forvaltningen af vores egenkapital, ændres nu for at sprede risikoen, så vi ikke er alt for eksponerede på nogen dele. Vi ligger på det samme niveau, omkring to procent for Real Estate, men vil gerne skrue op for det internationale. Vores strategiske målsætning er en allokering til Real Estate på op til 10 % i løbet af de kommende år, siger Anne Skovbro.
Hun var tidligere direktør i Københavns Kommune og ser det som værdifuld erfaring i forhold til arbejdet hos Realdania at vide hvordan kommunerne resonerer. Når Anne Skovbro funderer over vigtige trender lige nu, peger hun på transportområdet. De forandringer, som sker med selvkørende biler og deleøkonomi, skal byerne være hurtige til at forstå betydningen af, tror hun.
Når det gælder at håndtere sociale udfordringer i udsatte boligområder og segregering, er der kun en vej at gå, tror Anne Skovbro.
– Det som er afgørende, både for Københavns udvikling og i forholdet mellem by og land, er at sikre forståelsen mellem forskellige gruppe i samfundet.
(News Øresund – Jenny Andersson)
Anne Skovbro
Aktuel: Filantropidirektør for Realdania
Tidligere: Direktør i Københavns Kommune, har tidligere blandt andet arbejdet for Miljøministeriet og har en ph.d. grad fra Aalborg Universitet.
Realdania
En filantropisk forening som arbejder med at skabe livskvalitet for alle i det byggede miljø. Foreningen blev grundlagt i 2000, og har siden da støttet mere end 3.000 projekter med 16,7 milliarder danske kroner. Foreningen har 146.000 medlemmer og de filantropiske aktiviteter finansieres af investeringsaktiviteter og en formue, som kommer fra salget af realkredit og bankaktiviteter til Danske Bank, hvilket gav en egenkapital på 10,5 milliarder kroner i år 2000. Realdania har to datterfirmaer, Realdania By & Byg og Bolius.
Anne Skovbros 3 favoritsteder i Øresundsregionen
Kullaberg, Höganäs.
”Jeg elsker at komme til Kullen med Mölle, fantastiske vandringsstier og Ransvik hvor man kan stoppe til kaffe og kage.”
Malmö Live.
”Det nye hotel- og konferenscenter i Malmø, som er tegnet af en dansker er flot, en kæmpesucces.”
Amager Strandpark med Den Blå Planet, København.
”At stå der med et godt stykke København i baggrunden, og Den Blå Planet, som viser der investeres i rekreative miljøer, og se ud på Øresund og broen – det er flot.”
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23