Arbejdsmarked
Bureaukratiske problemer får mange svenskere til at takke nej til job i København, mener byens borgmester for beskæftigelsesspørgsmål

Det er nemt at få job i København med den nuværende mangel på arbejdskraft. Derudover er lønnen højere end i Sverige, og den nuværende valutakurs gør den ekstra gunstig. Alligevel mener Københavns borgmester for integration og beskæftigelse, Jens-Kristian Lütken (V), at mange svenskere vælger at sige nej til et job på den anden side af sundet, og at årsagen er bureaukratiske udfordringer. “Vi vil se på det” er det svar, han får, når han rejser spørgsmålene på nationalt politisk niveau.
Svenskere, der får job i Københavns Lufthavn, skal have danske skattepapirer og et særligt dokument fra politiet i Sverige, hvilket tager tid. Alt i alt kan det betyde, at der går op til to måneder, før personen kan starte i ansættelse. Det udtalte integrations- og beskæftigelsesborgmester Jens-Kristian Lütken (V) i København under en debat arrangeret af Nordisk Ministerråd her i Almedal-ugen.
– Mange svenskere vælger at sige nej til et job i Danmark, selvom rejsetiden er kort, siger han.
Der forhandles i øjeblikket om den dansk-svenske skatteaftale, Øresundsaftalen. Lütken understregede vigtigheden af at ajourføre aftalen, herunder med hensyn til hjemmearbejde.
– Den aftale, der regulerer arbejdsmarkedet i Øresundsregionen, skal opdateres, så den passer til den virkelighed, vi har i dag, siger han.
Han oplever dog, at der mangler politisk interesse for at forfølge problemerne yderligere i Danmark.
– “Vi ser på det,” siger de. Der er stor forståelse, men det kommer for langt ned på dagsordenen, fordi der er andre ting på den liste, som opfattes som mere borgernære,« siger han.
Den nordiske skatteaftale, som Øresundsaftalen bygger på, diskuteres også. Gränshinderrådet og Nordisk Råds Gränshindergrupp har gennemført et projekt med fokus på udfordringer efter pandemien og udarbejdet en rapport med løsningsforslag. Vibeke Hammer Madsen, medlem af Gränshinderrådet, håber på en reform på området i det kommende efterår.
– Det er op til ministrene at løse det. Det viste sig, at det ikke er så komplekst, men det afhænger af politisk vilje, sagde hun i debatten.
(News Øresund – Jenny Andersson)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23