Følg os på

Interviews

Castellum investerer mere i projektudvikling

Publiseret

 

Anna Björklund er projektudviklingschef hos Castellum Öresund. Foto: Castellum

To store kontorprojekter på i alt 50.000 kvadratmeter, i Nyhamnen i Malmø til E.ON og Domstolsverket, kontorbygningen GreenHaus i Helsingborg og to nye kontorbygninger i Edison Park i Lund. Sådan investerer ejendomsselskabet Castellum i Skåne. Et øget fokus på projektudvikling er et led i at kunne tilbyde kunderne muligheder for at flytte inden for bestanden, hvis virksomheden ændrer sig, siger Anna Björklund, projektudviklingschef i Region Öresund.

Ud over kontorbygningen Fullriggaren, der blev færdiggjort i Västra hamnen i 2012 og kontorbygningen Eminent som blev indviet i Hyllie i 2019, har Castellum haft få store kontorbyggeriet i Malmø i de seneste år. Det er ved at ændre sig med GreenHaus i Oceanhamnen i Helsingborg og med opførelsen af et nyt hovedkvarter for E.ON og lokaler til Domstolsverket i Nyhamnen i Malmø.

– Det er en kæmpe investering i projektudvikling, hvor Castellum tidligere ikke har haft så meget nyproduktion på kontorer hernede, men det er også en del af en investering, som hele Castellum foretager i projektudvikling. Virksomheden ønsker at flytte og supplere sin eksisterende beholdning med nye moderne kontorejendomme i byens centrum. Det er derfor vigtigt også at kunne tilbyde nye produkter. Vi foretrækker at gøre det gennem vores egen projektudvikling, og så køber og sælger vi også, siger Anna Björklund, projektudviklingschef hos Castellum Öresund.

E.ON’s nye hovedkvarter, som er en del af Sjustjärnan-kvarteret, bliver på 24.500 kvadratmeter, og Domstolsverkets kontor, som er en del af Godsfinkan-kvarteret, bliver på 25.000 kvadratmeter. Det er to store projekter, siger Anna Björklund.

– De er store for Malmø-markedet, kan man sige, på forskellige markeder har man forskellige store projekter. På markedet i Malmø er lejerne ofte ikke så store, og her ser man ofte multi-tenant huse, der er bygninger med en blanding af lejere. På andre markeder er det almindeligt, at store lejere lejer deres egne huse, siger hun.

Projekterne kører mere eller mindre parallelt. Begge projekter startede fysisk i foråret 2020 og vil være færdige i begyndelsen af 2023.

– Jeg ville gerne have haft ni måneder imellem, så vi kunne have lært af projekterne, men vi har ikke haft mulighed for at udskyde nogen af dem. Begge projekter skal være færdige så hurtigt som muligt, og vi arbejder utroligt hårdt for at få det til at ske. Dertil kommer koordineringsfordele i forhold til f.eks. sikkerhed, logistik og erfaringsudveksling. Men det er forskellige teams, der styrer projekterne for at få god fremdrift og yde disse komplekse projekter retfærdighed hver især, siger hun.

Den nye domstolsbygning bag Malmö Central med byggeriet af E.On’s nye hovedkontor til højre i billedet. Begge bygninger opføres af ejendomsktøren Castellum. Foto: News Øresund

Sjustjärnan-kvarteret, hvor E.ON er den største lejer, vil også få en restaurant, et fitnesscenter og en række andre aktiviteter. Det samlede udlejningsareal vil være på 27.000 kvadratmeter, hvoraf E.ON lejer 24.500 kvadratmeter. Domstolsbygningen har plads til eksterne kontorlejere på de øverste etager. Kontrakten med E.ON er på 12 år, og kontrakten med Domstolsverket er på 20 år.

– Jo større lejeren er, og jo mere specialtilpasset bygningen er, jo længere er kontraktperioden normalt. Domstolsbygningen er en meget individuelt tilpasset bygning, og både udlejer og lejer nyder da godt af langsigtet planlægning i forbindelse med opførelsen af den. Hvis man ser på GreenHaus i Helsingborg, vil det være en multi-tenant bygning – jo mere fleksibilitet og mindre lejere, jo mere varieret horisont for aftalerne. I fremtiden vil det variere mere, og behovet for fleksibilitet er en af vores udfordringer som ejendomsejere, siger Anna Björklund.

Castellum og de kommende lejere har haft et tæt samarbejde under hele planlægningsprocessen, fortæller Anna Björklund. Lejekontrakten med E.ON blev underskrevet i marts 2018. Initiativet til projektet blev taget af E.ON, som udskrev en konkurrence om et nyt nordisk hovedkontor med plads til 1.500 medarbejdere. Forskellige aktører præsenterede derefter forslag i forskellige dele af Malmø. Castellum anvendte WELL-konceptet, som fokuserer på sundhed, og vandt konkurrencen sammen med Kanozi arkitekter. De ejede en del af grunden i forvejen og fik ret til at købe resten fra Malmö stad. Investeringen anslås at blive 1,3 mia. svenske kroner. Domstolsbygningen, der skal huse Malmö tingsrätt, Förvaltningsrätten i Malmø og Hyres- och arrendenämnden i Malmø, er blevet udviklet i et samarbejde mellem Castellum, Domstolsverket och Malmö stad. Udformningen blev sendt ud i parallelle udbud og blev vundet af det danske arkitektfirma Henning Larsen. Investeringen beløber sig til ca. 1,2 mia. svenske kroner.

Det er sjovt at være til stede tidligt på et nyt udbygningsområde, men der er også udfordringer, siger Anna Björklund.

– Det er en ekstra udfordring for begge projekter, at de ligger i et overfyldt logistikområde. Selve placeringen ved Centralstationen og Carlsgatan betyder, at der er ekstra fokus på logistik og produktionsmetoder. Vi har arbejdet meget med at planlægge, hvordan arbejdspladsen ser ud, og hvordan vi kan få materialer ind uden at forstyrre den øvrige logistik mest muligt. Carlsgatan er en vigtig forbindelse til Centralstationen og skal kunne være åben, siger hun.

Malmö stad planlægger en fodgængerbro over jernbanesporene til Nyhamnen, og ved siden af domstolsbygningen vil der blive anlagt en banegårdsterrasse med et strøg forbi bygningen. E.ON-bygningen vil være tilgængelig for udenforstående at gå igennem.

– En passage gennem E.ON-bygningen skal være åben om dagen. Der vil være glasdøre dertil, men man kan gå lige igennem. Det er et område, som Castellum ejer og er ansvarlig for. Det skal være muligt at passere gennem bygningen, fordi det er en lang bygning, siger Anna Björklund.

Kontorbygningen GreenHaus, som Castellum er ved at opføre i Oceanhamnen nær Helsingborgs hovedbanegård, skal stå klar til H22-messen. Blandt lejerne er Helsingborgs Vårdcentral AB, og deres eget co-working-koncept United Spaces, som Castellum købte i 2019, skal stå for en kontorhotel-del. Der er rigtigt god efterspørgsel efter nye kontorlokaler i Helsingborg, vurderer Anna Björklund.

– Vi oplever, at der er et meget højt pres på kontormarkedet i Helsingborg. Vi har mange diskussioner om GreenHaus. Det er en positiv trend, som kan betyde en del omrokering i Helsingborg, siger hun.

Som de fleste andre steder handler Castellums nye investeringer i kontorsegmentet om at give kunderne nye muligheder.

– Vi er ved at forny vores bestand for at kunne tilbyde nyproduktion i vores lokaler. At give et valg, at kunne tale om et koncept med fleksibilitet og co-working. Vi ønsker at kunne følge med lejere, der ændrer deres arbejdsmetoder. Mange lejere sidder lige nu og tænker over, hvordan fremtidens arbejdsplads skal se ud. Vi vil se mere hjemmearbejde kombineret med arbejde på kontoret. Det vil stille nye krav til kontorer og til os som ejere af ejendomme, fleksibilitet i både udformning og forretningsmodeller vil ændre den måde, vi ser vores arbejdsplads på. Så er det meget vigtigt man har nyproduktionssegmentet, da nogle ting kan gøres lettere der end på det gamle kontor.

I Lund udvider Castellum Edison Park nær Ideon med to nye kontorbygninger på i alt 20.000 kvadratmeter. Virksomheden har også byggeplaner i Brunnshög-området, som ligger ved siden af forskningsfaciliteterne ESS og MAX IV. I hvilke byer og områder vil I investere mest fremover?

– Vi ser på markedsforudsætningerne i de forskellige byer, og vi kan se, at Malmø har haft en langt højere nyproduktion, hvor vi kommer til at udvikle os i takt med markedet. Der er store muligheder tilbage i Hyllie, hvor vi begge ejer og gerne vil udvikle mere. Desuden er Nyhamnen et stærkt udviklingsområde. Vi vil fortsætte vores vækst med nye kontorbygninger i centrum af Helsingborg. Lund er et fantastisk marked, ikke mindst Ideon, siger Anna Björklund.

(News Øresund – Jenny Andersson)

 

Castellum

svensk børsnoteret ejendomsselskab med fokus på erhvervsejendomme – kontorer, detailhandel, lager og logistik. Virksomheden har ca. 400 medarbejdere og har hovedkvarter i Göteborg. I Øresundsregionen, som omfatter Malmø, Helsingborg, Lund og København, ejer selskabet 96 ejendomme på i alt 869.000 kvadratmeter. Administrerende direktør for Øresund er Ola Orsmark.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Politik08. juli 2024

Sveriges minister for nordisk samarbejde, Jessika Roswall (M), foreslået som ny EU-kommissær

Jessika Roswall (M), som ud over at være minister for nordisk samarbejde også er EU-minister, er blevet nomineret som ny...

Energi04. juli 2024

Grøn omstilling er størst, når syv samarbejdsprojekter deler 137 Interreg-millioner

Fem projekter inden for Grön Omställning, et inden for Hållbara Transporter et inden for Gränslös Arbetsmarknad skal dele 136,7 mio....

Samfund04. juli 2024

Konjunkturen i Øresundsregionen: Befolkningsprognoserne sænkes i både Sverige og Danmark – danskernes realløn er tilbage over niveauet fra før inflationskrisen

På begge sider af Øresund er befolkningsfremskrivningerne blevet nedjusteret. I Sverige skønnes dette at føre til et reduceret behov for...

Danmark04. juli 2024

EU-støtte til nye overhalingsspor ved Kalvebod, der øger muligheden for tung militær transport over Øresundsbroen

Muligheden for at transportere tunge militærkøretøjer over Øresundsbroen forbedres ved, at EU yder op til 319 mio. kr. i støtte...

Erhverv03. juli 2024

Svensk og dansk life science-industri får stadig større betydning for landenes økonomier

Life science-industrien står for næsten 10 pct. af Sveriges eksport, og i løbet af de seneste 10 år er den...

Infrastruktur04. juli 2024

Svenske Trafikverket: Ny Øresundsforbindelse er nødvendig i 2050, men intet forslag opfylder alle behov

Snart er det tid til at påbegynde arbejdet med en fremtidig ny forbindelse over Øresund; hvis den vel at mærke...

Infrastruktur04. juli 2024

Københavns overborgmester håber på en dansk-svensk undersøgelse af forbindelserne over Øresund – men afviser Landskronas forslag om en Europaspor-forbindelse til København

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), ser positivt på konklusionerne i Trafikverkets rapport om kapacitet og redundans over Øresund. Hun...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.