Følg os på

Bæredygtighed

Corems chef for bæredygtighed: “Jeg tror, bæredygtighedsarbejdet vil blive mere forretningskritisk”

Publiseret

 

Teresa Mattisson er bæredygtighedschef hos Corem; hun mener, at rollen som bæredygtighedschef er særligt udbredt blandt ejendomsselskaber, fordi branchen er så kapitalintensiv. Hun forudser også en øget opdeling mellem rapportering og styring samt drift af projekter. Billedet til højre viser en af Corems ejendomme i Nordhavn i København. Foto: Corem og News Øresund

Af de ejendomsselskaber med mere end 50 ansatte, der har kontor i Skåne, har 86 procent en bæredygtighedschef. Omkring hver tredje virksomhed har en bæredygtighedschef i ledergruppen. På den anden side har få blandt mindre ejendomsselskaber med færre end 50 ansatte en bæredygtighedschef. Det er nogle af resultaterne af en rapport om bæredygtighedsarbejdet i Skånes ejendomsbranche, som Øresundsinstituttet har udarbejdet på vegne af Sparbanken Skåne.
Afhængigheden af eksterne finansfolk betyder, at det er almindeligt at have bæredygtighedschefer i ejendomsbranchen, siger Corems bæredygtighedschef Teresa Mattisson, og hun mener, at næste skridt bliver, at bæredygtighedsarbejdet bliver delt mellem dem, som arbejder med rapportering og governance, samt dem, der leder projekter og driver udvikling fremadrettet. Presset på finansfolk med hensyn til bæredygtighedsspørgsmål forventes at stige yderligere med det nye EU-klassificeringssystem.

Ejendomsselskabet Corem ejer og administrerer hovedsageligt erhvervsejendomme i Stockholmsområdet, men er også aktivt i storbyområder i Sverige og Københavnsområdet.

Teresa Mattisson, chef for bæredygtighed, Corem. Foto: Corem

Teresa Mattisson tiltrådte for omkring fem år siden en nyudnævnt stilling som chef for bæredygtighed i boligselskabet Klövern. (Corem købte Klövern i 2021, men solgte størstedelen af ejerskabet til Nrep i en handel, der blev gennemført i juli 2023).

– I 2018 indså Klövern, at bæredygtighed bliver et vigtigere emne og besluttede at ansætte en bæredygtighedschef. Den rolle tog jeg så med mig ind i Corem, fordi virksomheden ikke havde en sådan chef, siger hun.

Ifølge opgørelsen af rapporten Hållbarhetsarbete i Skånes Fastighetsbransch har 86 pct. af alle ejendomsselskaber, med hovedkontor eller kontor i Skåne med 50 eller flere ansatte, en bæredygtighedschef.

Vægten af rollen som bæredygtighedschef er vigtig i branchen

Ifølge Teresa Mattisson adskiller ejendomsbranchen sig fra mange andre brancher ved, at den er så afhængig af ekstern finansiering. Dette er efter hendes mening en af grundene til, at rollen som bæredygtighedschef er mere almindelig her end i andre brancher.

– Bæredygtighed bliver et stadig vigtigere og mere integreret emne, så den ekspertise er nødvendig, men det er vægten af din rolle og personlighed også, fordi du skal kunne møde investorer og finansfolk. Så jeg tror, at rollen som bæredygtighedschef er mere almindelig i ejendomsbranchen end i andre brancher, hvor man måske har andre roller med forskellige typer bæredygtighedsfokus, siger Teresa Mattisson.

Bæredygtighedsteamet hos Corem omfatter yderligere to medarbejdere: En controller, der skal arbejde med bæredygtighedsrapportering, samt en projektleder, der for nylig tiltrådte. Det handler til en vis grad om at tilpasse sig et skiftende behov for færdigheder, forklarer Terese Mattisson.

Hun mener også, at de blødere værdier forsvinder, og at arbejdet i fremtiden vil blive mere resultatorienteret.

– Der er sket en meget omfattende udvikling de seneste år. Jeg tror, at bæredygtighedsarbejdet i stigende grad vil blive delt mellem dem, der arbejder med bæredygtighedsrapportering og governance, samt dem, der leder projekter og driver udviklingen fremad. Jeg tror også, at bæredygtighedsarbejdet vil blive mere forretningskritisk, siger hun.

EU’s klassificeringssystem giver klarere ansvarlighed

For cirka to år siden skiftede Corem til, at bæredygtighedschefen rapporterer til CFO’en (Chief Financial Officer), da vurderingen var, at spørgsmålene bliver vigtigere ud fra et økonomisk perspektiv. Teresa Mattisson mener, at presset fra finansfolk på ejendomsmarkedet også vil vokse med EU’s nye klassificering.

– Jeg tror, at uanset hvilken type ejendomsselskab man er – selvom det selvfølgelig er mere sandt for børsnoterede selskaber – så er man enormt afhængig af kapital og finansfolk, og de er under et stort pres i bæredygtighedsspørgsmål på grund af EU-regler, siger hun.

Ifølge Teresa Mattisson vil indsamling og rapportering af data om virksomhedens bæredygtighedsarbejde fylde meget i de kommende år, og hun er positiv over for den nye klassificering, som hun mener vil føre til øget gennemsigtighed og ensartethed. Det fører igen til, at virksomhederne ikke kan bedrive greenwashing i samme omfang, når bestyrelsers og virksomhedsledelsers ansvar bliver tydeligere, mener hun.

Byggeplads i Hyllie i Malmø. Teresa Mattisson mener, at genbrug og reduktion af ressourceforbruget vil blive vigtigt i fremtiden, men også at sikre, at der opnås social bæredygtighed på byggepladserne. Foto: News Øresund

Højere krav til forsyningskæden

Teresa Mattisson beskriver, at Corem er i startfasen for at finde sin egen vej mod at nå sit mål om klimaneutralitet i 2035. På nogle områder har branchen gjort fremskridt; blandt andet, når det gælder energieffektiviseringer, mens der er lang vej igen, når det gælder omstillingen i byggesektoren, siger hun.

– At genbruge og bevare bliver det vigtigste at arbejde med i fremtiden. At man ikke skal smide ud og købe nyt; men beholde det, der allerede findes, siger hun og tilføjer, at hun er ret optimistisk med hensyn til arbejdet i branchen, fordi mange aktører stiller krav samtidig med, at der udvikles nye arbejdsmetoder og materialer.

Social og økonomisk bæredygtighed er også vigtige emner, som ikke er så lette at håndtere, siger Teresa Mattisson. Inden for social bæredygtighed er branchen begyndt at stille flere krav til sine underleverandører for at reducere økonomisk kriminalitet samt forbedre arbejdsvilkårene for de ansatte.

– I byggesektoren, men også på områder som rengøring, er der disse problemer. Det skyldes, at man mister kontrollen i underleverandørkæden, fordi der er så mange af dem, at virksomhederne ikke rigtigt ved, hvad det er for nogle mennesker, man har på sine byggepladser, siger hun.

(News Øresund – Erik Ottosson)

 

Interviewet er publiceret i rapporten om Hållbarhetsarbetet i Skånes Fastighetsbransch den 4. oktober 2023, som er udarbejdet af Øresundsinstituttet på vegne af Sparbanken Skåne.

 

Fakta:
Ejendomsselskabet Corem, der har cirka 370 ansatte, ejer erhvervsejendomme som kontorlokaler og logistikejendomme tæt på byen, hovedsageligt i Stockholm. Virksomheden har hovedkontor i Stockholm og har også kontorer i Malmø og København. I 2021 købte Corem boligselskabet Klövern, men solgte i juli 2023 aktiemajoriteten videre til Nrep. Corem er et børsnoteret selskab, hvis største ejer er iværksætteren Rutger Arnhult.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Erhverv21. februar 2024

Erhvervsliv og kommuner protesterer mod forslaget om at afskaffe statsstøtten til Wonderful Copenhagen

Afskær ikke støtten til hotel- og restaurationsbranchens marketingorganisation Wonderful Copenhagen. Turismen i den danske hovedstad er en førsteklasses organisation med...

Politik21. februar 2024

Danmark yder mest støtte til Ukraine af de nordiske lande

Det fik stor opmærksomhed, da Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) i denne uge besøgte flådebasen Berga og talte om en...

Øresund21. februar 2024

Trafikrekord med 100.000 daglige passagerrejser med bil, tog og færge over Øresund i 2023 – trendbrud for togtrafikken

Togtrafikken over Øresundsbroen steg med 15,6 pct. i 2023 til godt 13 millioner passagerer – et markant højere niveau end...

Erhverv21. februar 2024

Dansk ekspertgruppe foreslår, at 58 ud af 200 statstilskud til erhvervslivet afskaffes – deriblandt Copenhagen Capacity og Wonderful Copenhagen

Mere end to milliarder af den samlede danske statsstøtte på 37 milliarder kroner kan afskaffes, mener en ekspertgruppe, der mandag...

Kultur21. februar 2024

Eurovision Song Contest Malmø øger efterspørgslen på hotelværelser i København

Når Eurovision Song Contest afholdes i Malmö Arena den 7. – 11. maj, vil det også komme københavnerne til gode,...

Infrastruktur21. februar 2024

Folketinget skal til at tage stilling til forlængelsen af den danske del af Öresundsbanan til Femern Bælt-tunnelen

Den danske del af Öresundsbanen mellem København H og Malmö C skal udvides, så der bliver plads til flere tog,...

Sverige21. februar 2024

Göteborg kan på 10 år gå fra seks særligt udsatte områder til et

I 2020 var der seks, i dag er der fire, og i 2030 er der måske kun ét “særligt udsat...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.