Følg os på

Samfund

Corona i Sverige: Regeringen lukker ikke skolerne – men får ret til at lukke

Publiseret

 

I modsætning til Danmark og Norge lukker den svenske regering ikke skolerne på grund af koronavirussen, men åbner muligheden for, at skoler selv kan flytte og kontrollere deres undervisningstid. I henhold til den nye regeringsforordning får skoler ret til at beslutte lukning i samråd med eksperter indenfor infektionsbeskyttelse. Regeringen udtaler, at det ville være uheldig, hvis arbejdende forældre i sundhedsvæsenet og ældre pårørende skulle tage sig af børnene. Det kan gøre det vanskeligere at forhindre spredning af infektioner og også risikere, at ældre bliver smittet, siger uddannelsesminister Anna Ekström (S). Skolernes rektorer har også ret til at flytte undervisningstid til enten lørdag-søndag eller i helligdage – hvis de vælger at lukke en skole.

LÆS OM UDVIKLINGEN I DANMARK HER

Regeringen åbner også op for at skoler kan afholde aflyst undervisning på et senere tidspunkt, hvis de tvinger til at lukke på grund af smitten. For eksempel kan det være aktuelt at forlænge terminen eller have undervisning i weekender eller i sommerferien. Regeringen skal fredag beslutte om skolerne skal have mere handlerum.

Tidligere har den svenske regering besluttet at forbyde arrangementer med mere  end 500 deltagere, hvilket gør at flere arrangører, såsom Malmö opera og Malmö live, begrænser antallet af gæster til deres arrangementer. I Skåne er antallet af smittede med covid-19 steget til ca. 100 tilfælde i løbet af torsdagen. Det første dødsfald i Sverige som følge af coronavirussen er sket i Stockholm.

Sveriges regering præsenterer i fællesskab med Centerpartiet og Liberalerna et ændringsbudget for 13 milliarder svenske kroner som følge af coronavirussens frembrud. Karensdagen afskaffes, hvilket indebærer, at de, som bliver hjemme fra arbejde på grund af sygdom, nu får godtgørelse fra første dag, og svenske virksomheder får, præcist som under finanskrisen, udsat arbejdsgiverafgifter og visse skatter. Der gennemføres en ny reform vedrørende korttidsarbejde, hvilket indebærer, at virksomheder sammen med deres ansatte og berørte fagforeninger kan blive enige om, at arbejdstiden forkortes, hvis alternativet er, at den ansatte varsles opsigelse. Omkostningerne deles i så fald mellem medarbejderen, arbejdsgiveren og staten. Desuden garanterer regeringen, at mangel på penge ikke er en hindring for sundhedsvæsnet ved at tilføre ekstra ressourcer til blandt andet øget personaleomkostninger, materialeforbrug og laboratorieundersøgelser.

Ændringsbudgettet beregnes at koste den svenske stat tre milliarder svenske kroner i øgede udgifter og omkring ti milliarder i reducerede indtægter, meddelte finansminister Magdalena Andersson (S). Samtidigt pointerer hun, at regeringen nøje følger udviklingen, og yderligere tiltag ikke udelukkes.

 

Oversigt over de svenske tiltag:

  • Den svenske regering beslutter at ikke lukke skoler pga. coronavirussen, eftersom det riskerer at tvinge forældre ansat indenfor sundhedssektoren til at blive hjemme for at passe deres børn, hvilket kan besværliggøre arbejdet i sektoren. Desuden vil regeringen undvige at ældre bedsteforældre skal passe deres børnebørn, og dermed udsættes for smitte. “Lige nu må vi beskytte de ældre”, siger uddannelsesminister Anna Ekström (S).
  • Almene sammenkomster med flere end 500 personer forbydes indtil videre. Regeringen meddeler at brud på forbuddet kan give bøder eller fængsel i op til seks måneder.
  • Nogle arrangementer i Skåne der rammes er Öl- och whiskeyfestivalen, 13-14 marts i Malmø, som aflyses. Malmö opera og Malmö live begrænser antallet af besøgende til deres koncerter til 500 personer. Andre koncertarrangører vil også begrænse deres arrangementer til 500 deltagere. I Helsingborg aflyses Bomässan og i Lund aflyser Skissernas museum fredagens arrangementer, skriver Sydsvenskan
  • Det første dødfald i Sverige som følge af Coronavirussen er konstateret i Stockholm, meddeler Region Stockholm.
  • Regeringen har fremlagt et forslag om et ekstra ændringsbudget med støtte til både virksomheder og ansatte. Ændringsbudgettet forventes at koste den svenske stat tre milliarder svenske kroner i øgede udgifter og omkring ti milliarder svenske kroner i reducerede indtægter. Samtidigt pointerer finansminister, Magdalena Andersson (S), at regeringen følger udviklingen nøje, og at yderligere tiltag ikke kan udelukkes.
  • Malmö FF har stoppet billetsalget til søndagens kvartfinale i Svenska cupen mod AIK.
  • Universiteterne i Malmø og Lund har undervisning som normalt, men opfordrer til forsigtighed. Udvekslingsstuderende fra universiteterne, der studerer i risikoområderne, er blevet kontaktet. Malmø Universitet har truffet en administrativ beslutning om, at tjenesterejser ud af Sverige skal undgås med undtagelse af rejser i Øresundsregionens arbejdsmarkedsområde, det vil sige Region Sjælland og Region Hovedstaden.
  • Skånetrafiken oplyser, at de følger myndighedernes anbefalinger, men planlægger i øjeblikket ikke nogen særskilte tiltag. Rejsende opfordres til at tænke på god håndhygiejne og til at tage normalt hensyn. Angående tilbagebetaling af billetter, findes der ingen planer om det på nuværende tidspunkt.
    – Men selvfølgelig følger vi udviklingen nøje. Skånetrafiken er jo en del af Region Skåne, og vi har daglige afstemninger med andre virksomheder omkring situationen og laver vurderinger af eventuelle tiltag, siger Mattias Hennius, pressechef hos Skånetrafiken, til News Øresund.

(News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Samfund09. juni 2023

“Malmøs udfordringer er ikke enestående, men kræver en bred palet af tiltag”

54 forslag til initiativer præsenteres i den endelige rapport fra Malmøs vækstkommission. Det er ikke en løsning, der med et...

Arbejdsmarked09. juni 2023

Formidlingscenter med fokus på danske arbejdspladser blandt anbefalingerne fra Malmö Tillväxtkommission

Man kan med fordel lette pendlingen til København, grænsehindringer bør fjernes, og Malmø Kommune bør overveje at åbne et formidlingscenter...

Politik09. juni 2023

Det svenske regeringsgrundlag haler ind i ny meningsmåling

Støtten til oppositionspartierne i Riksdagen er stadig større end til de partier, der udgør grundlaget for regeringen. Men føringen er...

Arbejdsmarked09. juni 2023

14 danske arbejdspladser beskæftigede mere end 100 Øresundspendlere sidste år

Næsten halvdelen af alle Øresundspendlere, som bor i Sverige og arbejder i Danmark, har job i Københavns Kommune, efterfulgt af...

Politik09. juni 2023

Danmarks største demokratifestival – Folkemødet på Bornholm finder sted torsdag den 15. -17. juni

Med over 2.800 events fordelt på 200 scener på tre dage er der lagt op til et informationsmarathon med alt...

Samfund08. juni 2023

Malmø kåret til Sveriges bedste bymidte

Malmø modtog prisen som Årets Stadskärna på Svenska Stadskärnors årskongres i Helsingborg den 31. maj. “Kultur spiller en stor rolle,...

Turisme/kultur06. juni 2023

Væksten aftager for Skånes turistindustri efter stærk genopretning

I løbet af årets første fire måneder registrerede Skånes hoteller, vandrerhjem, feriebyer og campingpladser i alt 1,42 millioner turistovernatninger ifølge...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.