Følg os på

Forskning

Dårlig motivation kan være årsag til svensk PISA-nedtur

Publiseret

 

Mange af de dygtigste svenske elever præsterede langt under middel i den seneste store PISA-undersøgelse. Flertallet af de 100 elever som Dagens Nyheter har talt med, siger at motivationen svigtede.

Da PISA-undersøgelsen kom i december 2013 viste den et voldsomt skred i niveauet i forhold til andre lande og skabte en ivrig debat i Sverige om undervisningsniveauet. En undersøgelse blandt svenske vælgere offentliggjort ugen efter afslørede, at skolernes undervisning nu var blevet det vigtigste emne i valgkampen op til rigsdagsvalget senere i år.

Gennem en stor registersamkøring har den svenske avis Dagens Nyheter kunne sammenligne resultaterne i den seneste PISA-undersøgelse, der måler 15-åriges kundskaber i forskellige fag, med elevernes karakter og deres resultat i de nationale prøver. Mange elever med en topplacering i de to sidstnævnte kategorier har end ikke svaret rigtigt på halvdelen af PISA-spørgsmålene.

PISA-prøverne danner ikke grundlag for elevernes karakterer, og hverken eleverne eller lærerne får resultaterne at vide. Besvarelserne i 2012 faldt desuden i en periode med mange nationale prøver, der var afgørende for elevernes karakterer.

– Jeg tog det helt useriøst. Hvorfor skal netop jeg svare på en prøve helt uden grund. Den eneste belønning vi fik var en pizza, siger eleven Hanna til Dagens Nyheter.

Hun fik topkarakteren MVG i matematik og i den nationale prøve, men havde svaret fejl på hvert andet spørgsmål i PISA-prøven.

Heller ikke i andre lande, der deltager i PISA, får eleverne svar på deres resultat, så det er ikke muligt at konstatere, at netop svenske elever er mindst motiverede. Men ifølge avisen er Sverige et af de OECD-lande, der har flest nationale prøver, og mange skoleledere bekræfter, at eleverne i stedet lægger deres energi der.

– Jeg var i Singapore for nogle uger siden. Der fortalte en lærer til mig, at PISA-prøven var en vigtig begivenhed. Det var en begivenhed, hvor eleverne opfordredes til at gøre deres bedste for landets bedste. Det blev lidt præsenteret som en konkurrence og det gjaldt om at vise, hvor god man var. Den slags indstilling i landet kan sikkert spille en rolle, siger den svenske skolestyrelses generaldirektør Anna Ekström til Dagens Nyheter. (News Øresund)

Faktabox: PISA

– 65 lande deltog i den seneste PISA-undersøgelse, der blev gennemført i 2012. Årets hovedemne var matematik.

– Prøven gennemføres hver tredje år og måler 15-åriges kundskaber i matematik, naturvidenskab, læseforståelse og problemløsning.

– Sveriges resultat er dalet siden prøven startede. I 2012 lå Sverige på en 38. plads i matematik. Danmark lå på en 22. plads.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Sverige03. februar 2023

Grænsekontrollen skal ifølge Tidö-aftalen skærpes – men svensk politi håber på lempelser “Vi kan være effektive selv uden genindført grænsekontrol”

Den midlertidige grænsekontrol, som Sverige har haft siden 2015, vil blive skærpet, fremgår det af Tidö-aftalen. Samtidig mener dansk politi...

Energi03. februar 2023

Københavns overborgmester siger nej til et nyt atomkraftværk i Barsebäck

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), er kritisk over for den svenske regerings tanker om et nyt atomkraftværk i Barsebäck....

Politik03. februar 2023

Muharrem Demirok ny leder af det svenske Centerpartiet

Muharrem Demirok blev i denne uge valgt som leder af det grønne liberale parti, Centerpartiet, i Sverige. Han afløser Annie...

Politik03. februar 2023

SD i Region Skåne forsvarer grænsekontrol: “Sindssygt ikke at etablere mulighed for effektiv grænsekontrol ved Øresund lige nu”

Sverigedemokraterna i Region Skåne ønsker at bevare “effektiv grænsekontrol” og går ind for en “fysisk infrastruktur”, skriver SD’s regionsrådsmedlem Niclas...

Sverige03. februar 2023

Budskab til politikerne fra Sveriges nye direktør for Riksbanken: Afskrivningskravene skal fastholdes

Afbetalingskravene har dæmpet husholdningernes gældsætning og resulteret i en sundere udlånskultur i Sverige. Det var budskabet fra Sveriges nye direktør...

Infrastruktur03. februar 2023

SJ, DSB og DB planlægger toglinjen Oslo-Hamburg

I 2027 kan SJ, DSB og Deutsche Bahn (DB) sammen lancere en ny toglinje mellem Oslo og Hamborg med stop...

Bæredygtighed03. februar 2023

Der er behov for øgede investeringer i vandforsyningsnettet, mener eksperter, der advarer om en fremtidig krisesituation

Vi er nødt til at tage os af infrastrukturen under jorden såvel som den over jorden. Det var budskabet til...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.