Følg os på

Øresund

Danmark åbner grænsen for personer fra Blekinge og Kronoberg – Skåne nærmer sig grænseåbning

Publiseret

 

Selvom Sverige fortsat er et karantæneland, så får personer fra Blekinge fra på lørdag igen rejse frit ind i Danmark, mens personer fra Kronoberg må rejse ind, hvis de har booket mindst seks overnatninger. Forskellen handler om at Blekinge, Halland og Skåne regnes som grænseregioner med særlige regler i den danske grænsekontrol. Skåne er stadig i karantæne, men fortsætter den seneste uges lave smittespredning, så vil det også blive frit frem for skåninge at rejse ind i Danmark om yderligere en uge. Ind til da skal personer fra Skåne vise, at de ikke er smittede af coronavirus, hvis de ikke har et anerkendelsesværdigt formål med sin indrejse i Danmark. Som tidligere kan danske statsborgere, svenske grænsependlere, forretningsrejsende og personer på gennemrejse til et andet land også komme ind i Danmark uden krav om smittetest eller overnatninger. Det fremgår af den opdaterede liste fra Statens Serum Institut og statistik fra Region Skåne.

Den 14. marts lukkede Danmark grænsen med visse undtagelser. Fra og med lørdag den 27. juni har Danmark indført et lighedsprincip om at niveauer på smittespredningen afgør om borgere fra et andet land eller fra en svensk region kan rejse ind. Det afgørende er antallet af nye smittede i gennemsnit per uge i de seneste to uger er færre end 20 personer per 100.000 indbyggere. Sverige er fortsat i karantæne eftersom smittespredningen i landet ligger over grænsenivauet. Men allerede fra start opfyldte Västerbotten kravet om en åben region og indbyggere derfra fik dermed rejse ind i Danmark, hvis de har booket mindst seks overnatninger. I torsdags meddelte Statens Serum Institut at også Blekinge og Kronoberg fra og med lørdag den 4. juli bliver kategoriseret som åbne regioner eftersom smittespredningen i Blekinge er faldet fra 34,1 til 18,1 i løbet af den seneste uge mens den er faldet fra 23,5 til 12,2 i Kronobergs region.

Eftersom Blekinge bliver kategoriseret som en grænseregion, kan indbyggerne derfra fra og med på lørdag rejse ind i Danmark uden krav om at have booket seks overnatninger eller smittetest. Rejsende fra Västerbotten og Kronoberg skal have booket mindst seks overnatninger for at kunne komme ind i Danmark, hvis de ikke har et andet anerkendelsesværdigt formål med rejsen. Frem til den 15. juli fraråder det svenske Udenrigsministerium dog fra ikke nødvendige rejser til Danmark.

For de to øvrige grænseregioner, Skåne og Halland, er smittespredningen stadig for højt for at de skal kategoriseres som åbne. I Skåne er smittespredningen, regnet som et ugentligt gennemsnit i købet af de to sidste uger, faldet fra 26,9 til 23,6 mellem den 25. juni og den 2. juli. Eftersom antallet af konstaterede nye smittede er faldet kraftigt siden den 27. juni kan Skåne være på vej til at blive kategoriseret som en åben region i Danmark, hvis den gode udvikling fortsætter en uge til. I Halland er det ugentlige gennemsnit for smittespredningen derimod steget fra 46,6 til 62,3.

At Skåne og Halland kategoriseres som grænseregioner i karantæne indebærer, at rejsende fra disse regioner, skal kunne vise en negativ covid-19-test udført inden for ved grænsen, hvis de skal ind i Danmark uden andet anerkendelsesværdigt formål.

For at bevise, hvilken region man bor i, ønsker det danske politi også, at man skal vise et pas, et ID med en boligadresse og dokumentation for hvilken region adressen befinder sig i.

 

Pendlere, forretningsrejsende og transitrejsende fra hele Sverige kan fortsat rejse ind i Danmark
Selvom Danmark formelt valgte at midlertidigt lukke grænsen den 14. marts, er den aldrig blevet helt lukket. Danske statsborgere, beboere i landet, arbejdspendlere og senere også forretningsrejsende og transitrejsende kommer igennem grænsekontrollen. Listen over særligt godkendte grunde, anerkendelsesværdige formål, for at komme ind i landet, er blevet længere med tiden og kan læses med anden myndighedsinformation på politi.dk.

Særlige regler for fire grænseregioner i det sydlige Sverige og det nordlige Tyskland
Skåne, Halland og Blekinge såvel som tyske Slesvig-Holsten kategoriseres som grænseregioner, og beboere i disse regioner er fritaget fra kravet om at dokumentere at de har booket seks nætter i Danmark for at kunne rejse ind i landet. Hvis en af ​​grænseregionerne er klassificeret som værende i karantæne, hvilket Skåne og Halland er i øjeblikket er, kan beboere dog stadig rejse ind i Danmark, hvis de viser en negativ covid-19-test, der er taget mindst 72 timer før indrejse. Et dilemma er dog, at sundhedsvæsenet i Skåne og Halland i øjeblikket ikke tilbyder coronatests til personer, der ikke viser symptomer på smitte. Min Doktor tilbyder heller ikke sådanne tests til mennesker uden symptomer. Statens Serum Institut vil opdatere listen over svenske regioner, der er åbne og hvilke der er i karantæne hver torsdag.

Andre regioner – krav til seks dages ophold i Danmark
For indbyggere i Sveriges øvrige 18 regioner skal to krav være opfyldt for, at de kan komme ind i Danmark. Dels skal deres boligregion klassificeres som åben af ​​de danske myndigheder, baseret på den ugentlige liste over smittespredning i svenske regioner, og dels skal man fremvise bevis på at man har reserveret mindst seks nætter i Danmark. På nuværende tidspunkt opfylder kun Västerbotten og Kronoberg kravene for at blive betragtet som en åben region.

Grænserne for åbne regioner og karantæneregioner
Der er to brudpunkter for at en region kan skifte fra åben til i karantæne, eller omvendt. Hvis en region i øjeblikket betragtes som i karantæne, skal det gennemsnitlige antal nye inficerede om ugen i de sidste to uger have være mindre end 20 personer per 100.000 indbyggere, for at det kan ændre sig til åben status. For at en region skal gå fra åben til i karantæne, skal det gennemsnitlige antal inficerede om ugen overstige 30 mennesker pr. 100.000 indbyggere.

Sveriges grænse mod EU og EES-landene har været åben hele tiden
Eftersom Sverige aldrig har lukket sin grænse har der blandt andet kommet relativt mange danske besøgende til det sydlige Sverige eksempelvis for at handle, tage i sommerhuset eller på gennemrejse til Bornholm via Ystad. Udenrigsministeriet i Danmark fraråder dog alle ikke nødvendige rejser til Sverige med undtagelse for rejser til Blekinge, Kronoberg og Västerbotten eller for danskere som rejser til ”egen ødegård eller lignende” i Sverige. Også transitrejser gennem Sverige er tilladte. Danske rejsende som har besøgt andre områder i Sverige opfordres til at blive hjemme i karantæne i 14 dage. Udenrigsministeriet fraråder også fra ikke nødvendige rejser til lande udenfor Europa samt til Sverige, Rumænien, Portugal, Storbritannien, Irland og Malta.

Danmark åbner grænsen mod flere lande
Torsdag meddelte Udenrigsministeriet at Danmark åbner grænsen også for rejsende fra Australien, Canada, Japan, New Zeeland, Sydkorea og Thailand. I Europa er det fortsat kun rejsende fra Portugal og Sverige, som ikke må rejse ind i Danmark. For øvrige europæiske lande gælder, at de skal have booket mindst seks overnatninger. For Sverige gælder en nordisk løsning, hvor smittesituationen i hver region afgør, hvor vidt det er muligt at rejse ind i Danmark, se ovenfor. (News Øresund)

 

Antal smittede i  gennemsnit
pr. uge pr 100.000 indbyggere *
Kronoberg 12,2
Blekinge 18,1
Västerbotten 22,0
Grænse for åben region 20,0
Skåne 23,6
Örebro 26,6
Kalmar 28,6
Värmland 29,3
Gotland 37,1
Jämtland-Härjedalen 42,9
Dalarna 43,1
Sörmland 55,9
Halland 62,3
Västernorrland 63,3
Östergötland 65,7
Västmanland 79,1
Stockholm 86,3
Uppsala 95,9
Gävleborg 104,6
Norrbotten 107,5
Västra Götaland 116,1
Jönköping 202,8
Kilder: Statens Serum Institut, Folkhälsomyndigheten
og Eurostat
* Gennemsnit pr. uge under de to seneste uger frem til den 30. juni
Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Norden31. januar 2023

Rigspolitiet: Grænsekontrol stopper ikke bandekriminelle over Øresund

Grænsekontrollen mellem Danmark og Sverige har ikke forhindret svenske bandekriminelle i at krydse Øresund og begå voldshandlinger. Det mener Rigspolitiet...

Arbejdsmarked31. januar 2023

Faldende eksport til markeder uden for Europa rammer dansk svineproduktion hårdt – slagterikoncernen Danish Crown fyrer 150 medarbejdere

Et kraftigt dyk i eksporten til Asien og i forbrugernes efterspørgsel presser den danske svineproduktion. For at styrke konkurrenceevnen samt...

Øresund27. januar 2023

Snart bliver det billigere at pendle i bil over broen: “Du kan køre så meget du vil for en fast pris om måneden”

For at gøre det mere attraktivt at krydse Øresund vil Øresundsbro Konsortiet sænke prisen for dem, der pendler i bil...

Sverige27. januar 2023

Ulf Kristerssons (M) højre hånd, statssekretæren PM Nilsson, træder tilbage efter ulovligt ålefiskeri og løgn for politiet

Efter at være blevet taget i ulovligt ålefiskeri i Blekinge skærgård og derefter have benægtet anklagerne over for politiet har...

Energi27. januar 2023

Vestas’ administrerende direktør om corona-lukning af broen: “Det må aldrig ske igen”

Vestas er en af verdens største vindkraftproducenter med hovedkontor i Aarhus og kontorer i både København og Malmø. Det betyder,...

Okategoriserade27. januar 2023

Øresundsdebatten uge 4: Flere jernbanespor i Skåne før Fehmarn Bælt-tunnelen og dansk succes for Malmö Arena

Der er brug for flere jernbanespor i Sverige, når Fehmarn Bælt-tunnelen står færdig i 2029, og antallet af godstog, der...

Politik27. januar 2023

Greater Copenhagen lancerer årsrapport og ny hjemmeside

Den 31. januar præsenterer det dansk-svenske kommunal-regionale samarbejde Greater Copenhagen en ny hjemmeside og en ny årsberetning, som vil vise...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.