Følg os på

Øresund

Danmark åbner grænsen for personer fra Blekinge og Kronoberg – Skåne nærmer sig grænseåbning

Publiseret

 

Selvom Sverige fortsat er et karantæneland, så får personer fra Blekinge fra på lørdag igen rejse frit ind i Danmark, mens personer fra Kronoberg må rejse ind, hvis de har booket mindst seks overnatninger. Forskellen handler om at Blekinge, Halland og Skåne regnes som grænseregioner med særlige regler i den danske grænsekontrol. Skåne er stadig i karantæne, men fortsætter den seneste uges lave smittespredning, så vil det også blive frit frem for skåninge at rejse ind i Danmark om yderligere en uge. Ind til da skal personer fra Skåne vise, at de ikke er smittede af coronavirus, hvis de ikke har et anerkendelsesværdigt formål med sin indrejse i Danmark. Som tidligere kan danske statsborgere, svenske grænsependlere, forretningsrejsende og personer på gennemrejse til et andet land også komme ind i Danmark uden krav om smittetest eller overnatninger. Det fremgår af den opdaterede liste fra Statens Serum Institut og statistik fra Region Skåne.

Den 14. marts lukkede Danmark grænsen med visse undtagelser. Fra og med lørdag den 27. juni har Danmark indført et lighedsprincip om at niveauer på smittespredningen afgør om borgere fra et andet land eller fra en svensk region kan rejse ind. Det afgørende er antallet af nye smittede i gennemsnit per uge i de seneste to uger er færre end 20 personer per 100.000 indbyggere. Sverige er fortsat i karantæne eftersom smittespredningen i landet ligger over grænsenivauet. Men allerede fra start opfyldte Västerbotten kravet om en åben region og indbyggere derfra fik dermed rejse ind i Danmark, hvis de har booket mindst seks overnatninger. I torsdags meddelte Statens Serum Institut at også Blekinge og Kronoberg fra og med lørdag den 4. juli bliver kategoriseret som åbne regioner eftersom smittespredningen i Blekinge er faldet fra 34,1 til 18,1 i løbet af den seneste uge mens den er faldet fra 23,5 til 12,2 i Kronobergs region.

Eftersom Blekinge bliver kategoriseret som en grænseregion, kan indbyggerne derfra fra og med på lørdag rejse ind i Danmark uden krav om at have booket seks overnatninger eller smittetest. Rejsende fra Västerbotten og Kronoberg skal have booket mindst seks overnatninger for at kunne komme ind i Danmark, hvis de ikke har et andet anerkendelsesværdigt formål med rejsen. Frem til den 15. juli fraråder det svenske Udenrigsministerium dog fra ikke nødvendige rejser til Danmark.

For de to øvrige grænseregioner, Skåne og Halland, er smittespredningen stadig for højt for at de skal kategoriseres som åbne. I Skåne er smittespredningen, regnet som et ugentligt gennemsnit i købet af de to sidste uger, faldet fra 26,9 til 23,6 mellem den 25. juni og den 2. juli. Eftersom antallet af konstaterede nye smittede er faldet kraftigt siden den 27. juni kan Skåne være på vej til at blive kategoriseret som en åben region i Danmark, hvis den gode udvikling fortsætter en uge til. I Halland er det ugentlige gennemsnit for smittespredningen derimod steget fra 46,6 til 62,3.

At Skåne og Halland kategoriseres som grænseregioner i karantæne indebærer, at rejsende fra disse regioner, skal kunne vise en negativ covid-19-test udført inden for ved grænsen, hvis de skal ind i Danmark uden andet anerkendelsesværdigt formål.

For at bevise, hvilken region man bor i, ønsker det danske politi også, at man skal vise et pas, et ID med en boligadresse og dokumentation for hvilken region adressen befinder sig i.

 

Pendlere, forretningsrejsende og transitrejsende fra hele Sverige kan fortsat rejse ind i Danmark
Selvom Danmark formelt valgte at midlertidigt lukke grænsen den 14. marts, er den aldrig blevet helt lukket. Danske statsborgere, beboere i landet, arbejdspendlere og senere også forretningsrejsende og transitrejsende kommer igennem grænsekontrollen. Listen over særligt godkendte grunde, anerkendelsesværdige formål, for at komme ind i landet, er blevet længere med tiden og kan læses med anden myndighedsinformation på politi.dk.

Særlige regler for fire grænseregioner i det sydlige Sverige og det nordlige Tyskland
Skåne, Halland og Blekinge såvel som tyske Slesvig-Holsten kategoriseres som grænseregioner, og beboere i disse regioner er fritaget fra kravet om at dokumentere at de har booket seks nætter i Danmark for at kunne rejse ind i landet. Hvis en af ​​grænseregionerne er klassificeret som værende i karantæne, hvilket Skåne og Halland er i øjeblikket er, kan beboere dog stadig rejse ind i Danmark, hvis de viser en negativ covid-19-test, der er taget mindst 72 timer før indrejse. Et dilemma er dog, at sundhedsvæsenet i Skåne og Halland i øjeblikket ikke tilbyder coronatests til personer, der ikke viser symptomer på smitte. Min Doktor tilbyder heller ikke sådanne tests til mennesker uden symptomer. Statens Serum Institut vil opdatere listen over svenske regioner, der er åbne og hvilke der er i karantæne hver torsdag.

Andre regioner – krav til seks dages ophold i Danmark
For indbyggere i Sveriges øvrige 18 regioner skal to krav være opfyldt for, at de kan komme ind i Danmark. Dels skal deres boligregion klassificeres som åben af ​​de danske myndigheder, baseret på den ugentlige liste over smittespredning i svenske regioner, og dels skal man fremvise bevis på at man har reserveret mindst seks nætter i Danmark. På nuværende tidspunkt opfylder kun Västerbotten og Kronoberg kravene for at blive betragtet som en åben region.

Grænserne for åbne regioner og karantæneregioner
Der er to brudpunkter for at en region kan skifte fra åben til i karantæne, eller omvendt. Hvis en region i øjeblikket betragtes som i karantæne, skal det gennemsnitlige antal nye inficerede om ugen i de sidste to uger have være mindre end 20 personer per 100.000 indbyggere, for at det kan ændre sig til åben status. For at en region skal gå fra åben til i karantæne, skal det gennemsnitlige antal inficerede om ugen overstige 30 mennesker pr. 100.000 indbyggere.

Sveriges grænse mod EU og EES-landene har været åben hele tiden
Eftersom Sverige aldrig har lukket sin grænse har der blandt andet kommet relativt mange danske besøgende til det sydlige Sverige eksempelvis for at handle, tage i sommerhuset eller på gennemrejse til Bornholm via Ystad. Udenrigsministeriet i Danmark fraråder dog alle ikke nødvendige rejser til Sverige med undtagelse for rejser til Blekinge, Kronoberg og Västerbotten eller for danskere som rejser til ”egen ødegård eller lignende” i Sverige. Også transitrejser gennem Sverige er tilladte. Danske rejsende som har besøgt andre områder i Sverige opfordres til at blive hjemme i karantæne i 14 dage. Udenrigsministeriet fraråder også fra ikke nødvendige rejser til lande udenfor Europa samt til Sverige, Rumænien, Portugal, Storbritannien, Irland og Malta.

Danmark åbner grænsen mod flere lande
Torsdag meddelte Udenrigsministeriet at Danmark åbner grænsen også for rejsende fra Australien, Canada, Japan, New Zeeland, Sydkorea og Thailand. I Europa er det fortsat kun rejsende fra Portugal og Sverige, som ikke må rejse ind i Danmark. For øvrige europæiske lande gælder, at de skal have booket mindst seks overnatninger. For Sverige gælder en nordisk løsning, hvor smittesituationen i hver region afgør, hvor vidt det er muligt at rejse ind i Danmark, se ovenfor. (News Øresund)

 

Antal smittede i  gennemsnit
pr. uge pr 100.000 indbyggere *
Kronoberg 12,2
Blekinge 18,1
Västerbotten 22,0
Grænse for åben region 20,0
Skåne 23,6
Örebro 26,6
Kalmar 28,6
Värmland 29,3
Gotland 37,1
Jämtland-Härjedalen 42,9
Dalarna 43,1
Sörmland 55,9
Halland 62,3
Västernorrland 63,3
Östergötland 65,7
Västmanland 79,1
Stockholm 86,3
Uppsala 95,9
Gävleborg 104,6
Norrbotten 107,5
Västra Götaland 116,1
Jönköping 202,8
Kilder: Statens Serum Institut, Folkhälsomyndigheten
og Eurostat
* Gennemsnit pr. uge under de to seneste uger frem til den 30. juni

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

E-postadress

Aktuelle nyheder

Erhverv14. august

BNP faldt mere i Sverige end i Danmark i årets andet kvartal

I både Danmark og Sverige er den økonomiske udvikling faldet voldsomt under coronakrisen. Danmarks økonomi har dog klaret sig bedre...

Øresund14. august

Den danske grænse åben for hele Sverige – men med forskellige krav til indrejse

Den danske grænsekontrol mod Sverige, der blev indført på grund af koronapandemien, er blevet lempet i flere faser i løbet...

Erhverv14. august

Gevinst for Øresundsbron trods 40 procent mindre trafik under første halvår

Til trods for køretøjstrafikken over den 20 år gamle Øresundsbro faldt med næsten 40 procent i løbet af det første...

Infrastruktur14. august

Genopretningen fortsætter for trafikken over Øresundsbron

Genopretningen for biltrafik over Øresundsbron er fortsat i løbet af sommeren, siden Danmark åbnede grænsen til Sverige. I løbet af...

– Vi har oplevet en stigning på Boozt.com, og på vores online-outlet Booztlet er det især bølget afsted. På andet kvartal er det steget med over 175 procent, säger Boost Fashions vd Hermann Haraldsson till Berlingske. Foto: News Øresund
– Vi har oplevet en stigning på Boozt.com, og på vores online-outlet Booztlet er det især bølget afsted. På andet kvartal er det steget med over 175 procent, säger Boost Fashions vd Hermann Haraldsson till Berlingske. Foto: News Øresund
Erhverv14. august

Malmøvirksomheden Boozt Fashions satsning på e-handels outlet fremhæves som succes under coronakrisen

Den børsnoterede e-handelsvirksomhed Boozt Fashion, med hovedkontor i Malmø, lager i Ängelholm og en næstan helt dansk bestyrelse fremhæves af...

Turisme/kultur14. august

Copenhagen Pride starter mandag – i ny udgave med fokus på online adgang til events

Årets Pride-festival i København kommer i år til at se anderledes ud, med stort fokus på digital adgang på grund...

Infrastruktur14. august

Svensk nattog til Bruxelles og Hamburg kan afgå fra august 2022

Nattog som kører sovende passagerer mellem Malmø og Bruxelles og Stockholm og Hamburg kan snart blive en realitet. På dansk...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.