Følg os på

Ejendomme

Danmark er ikke med i nordisk samarbejde om at ensarte byggeregler – Vil hellere følge EU-spor

Publiseret

 

Danmarks Bygningsminister, Ole Birk Olesen (LA), udeblev fra et nordisk byggeministermøde, hvor en fælles erklæring blev underskrevet om at ensarte nordiske byggeregler, fordi man hellere vil følge et EU-spor, siger ministeriet. Byggeministre fra Sverige, Norge, Finland, Island og Åland har underskrevet erklæringen. Foto: News Øresund – Sofie Paisley

I sidste uge mødtes byggeministre fra Nordens lande – på nær den danske – for at underskrive en fælleserklæring om at arbejde på at harmonisere landenes byggeregler. Danmark er ikke med, da man hellere vil følge en EU-harmonisering, men bakker stadig op om det nordiske samarbejde, oplyser det danske Bygningsministerium til News Øresund.

Standardmål for lejligheder i Sverige er ikke de samme standardmål for lejligheder i Danmark. Og det koster dyrt for byggevirksomhederne at tilpasse sig, forklarer erhvervsorganisationen Sveriges Byggindustrier i en mail til News Øresund.

De henviser til en rapport af Nordisk Innovation fra 2012, der anslår, at Sverige alene betaler mellem 40 og 60 millioner euro ekstra om året som følge af forskelle i byggeregler.

Derfor er de nordiske landes byggeministre gået sammen – bortset fra den danske – om at skabe fælles regler. Det sker på baggrund af en myndighedsrapport fra Boverket, der har undersøgt muligheden for harmonisering af byggeregler indenfor tilgængelighedsområdet – det vil sige bygningers tilgængelighed for eksempelvis handicappede personer, der blandt andet har behov for døre konstruerede efter særlige mål.

Den danske bygningsminister, Ole Birk Olesen (LA), var imidlertid ”forhindret i at deltage i mødet på grund af andre forpligtelser”, oplyser Transport-, Bygnings- og Boligministeriet i en mail til News Øresund. De tilføjer, at ministeriet deltog i mødet på ”tilhørerniveau”.

Hvad disse forpligtelser dækker over, vides ikke, men det er sikkert, at Danmark uanset hvad havde frafaldet at underskrive erklæringen med henvisning til, at man hellere vil følge ”et EU-spor med fokus på EU-harmonisering af standarder”, skriver ministeriet i mailen.

– Det betyder ikke, at Danmark ikke bakker op om det nordiske samarbejde, tilføjer de.

Den svenske byggeminister, Peter Eriksson (MP), mener derimod, at Danmarks udeblivelse hænger sammen med en frygt for at det kan påvirke handlen med Tyskland og Holland, skriver det svenske fagblad Byggindustrin. Og det er en unødig frygt, tilføjer den svenske minister.

Den danske erhvervsorganisation Dansk Byggeri har tidligere fortalt News Øresund, hvordan de oplever, at deres medlemmer ikke efterspørger fælles byggeregler nær så meget, som de efterspørger en ordentlig og samlet adgang til administrativ information i forbindelse med virksomhedsdrift i udlandet.

(News Øresund – Nicklas Bunck Sørensen Andersen)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Arbejdsmarked11. april 2024

Øresundspendlingen steg med mere end 10 procent i 2022

Pendlingen steg for andet år i træk i 2022, efter et fald i pandemiens første år. Stigningen er mærkbar i...

Energi12. april 2024

Ørsted planlægger rekordstor batteripark i Trelleborg til lagring af vindenergi

Efter at have modtaget Länsstyrelsen Skånes anbefaling til den svenske regering om at opføre Skånes havvindmøllepark i Østersøen 22 kilometer...

Kultur12. april 2024

Nord 55° – nyt nordisk mediepolitisk initiativ dannet i København

Tirsdag lanceredes et nyt nordisk mediepolitisk initiativ ved navn Nord 55° med sekretariat i JP/Politikens Hus i København og med...

Arbejdsmarked12. april 2024

Google-rapport: 300.000 svenske job kan blive helt eller delvist erstattet af AI

I løbet af de næste ti år kan seks procent af jobbene i Sverige blive helt eller delvist erstattet af...

Infrastruktur12. april 2024

Danske Regioner henter inspiration i Skåne med hensyn til billetpriser og zoneinddeling i den kollektive trafik

Skånes billetpriser og zoneinddeling er forbilledet når Danske Regioner går over til digitale billetsystemer og samtidig ønsker at øge brugen...

Samfund12. april 2024

Sidste år flyttede flere fra Østdanmark til Skåne end på ti år

For andet år i træk steg antallet af flytninger fra Østdanmark til Skåne i 2023, og med 1.642 flytninger er...

Danmark12. april 2024

Pendlere på Kystbanen ærgrer sig over længere rejsetid: “Hvorfor var det så vigtigt at klippe Sverige fra?”

Pendlere på Kystbanen, som omfatter de fem kommuner Helsingør, Fredensborg, Rudersdal, Hørsholm og Gentofte, har de seneste år oplevet længere...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.