Følg os på

Danmark

Danmark forbereder coronatestning af grænsependlere og udelukker ikke karantæne for alle indrejsende i landet

Publiseret

 

Det pågår en diskussion mellan partierna i Folketinget om hur landet ska hantera smittrisken från gränspendlare (ca 1 800 vårdanställda i Danmark bor i Skåne) och inresta tillfälligt anställda inom bl.a. lantbruket och byggindustrin. När det gäller Öresundspendlare är den danska regeringen medvetna om att smittspridningen just nu är lägre i Skåne än i Köpenhamnsregionen. Foto: News Øresund

Regeringen planlægger at indføre en aggressiv teststrategi for coronavirus, også med hensyn til grænsependlere, og især af dansk sundhedspersonale, der for eksempel bor i Skåne. På samme tid er man godt klar over, at spredningen af infektioner i øjeblikket er lavere i Skåne end i København. Hvis de forskellige brancher, der bruger udenlandsk personale i Danmark, ikke får tilstrækkelig kontrol over arbejdsmiljøet og spredningen og smittespredning, er regeringen dog parat til at indføre et krav om 14-dages selvisolering for alle indbyggere i landet uanset nationalitet. Det fremgår af en pressemeddelse fra Beskæftigelsesministeriet samt oplysninger til Sydsvenskan.

I forbindelse med at den danske regering gradvist genåbner landet efter at covid-19 situationen er stabiliseret, pågår der en politisk diskussion om hvordan smittespredning fra andre lande forhindres. Derfor har regeringen taget syv initiativer for at undgå smittespredning fra såvel grænsependlere fra Sverige og Tyskland, som feks. indrejsende ansatte indenfor landbruget samt fødevare- og byggeindustrien, som bor midlertidigt i Danmark. I en pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet betones det, at det grundlæggende ansvar for arbejdsmiljø og smittespredning er hos arbetsgiverne, når det gælder såkaldt “vandrende arbejdstagere”. Derfor indledes et samarbejde mellem arbejdsmarkedets parter og den danske regering for at finde “branchspecifikke løsninger”.

Det understreges i pressemeddelelsen, at der så hurtigt som muligt skal lanceres en offensiv teststrategi for coronavirus og for eksempel ved grænserne. I første omgang bør grænsependlende personale, der arbejder i det danske sundhedsvæsen, prioriteres i tilfælde af smittetests for at undgå spredning af coronavirus i sundhedsvæsenet og ældreplejen. Samtidig vil Arbejdstilsynet igangsætte et målrettet tilsyn med coronasmitte på arbejdspladser med mange ansatte fra andre lande og især inden for byggebranchen. Regeringen skriver, at de nøje overvåger smittesituationen i pendlerregionerne og er parate til hurtigt at gribe ind, hvis det udvikler sig i en negativ retning. Hvis brancherne ikke får kontrol over arbejdsmiljøet og spredningen af infektion udefra, er regeringen klar til at indføre en lov om 14 dages selvisolering for alle rejsende til Danmark uanset nationalitet.

Hvornår coronatestningen af grænsependlere skal indføres, og hvor de skal gennemføres, er ikke bestemt. Da Sydsvenskan stillede spørgsmålet til Sundheds- og Ældreministeriet fik de svaret at teststrategier, lettede restriktioner i Danmark og kontrollerne af grænsependlere og gæstearbejdere er genstand for politiske overvejelser ”i dag, og de kommende uger”. Pressetjenesten ved Beskæftigelsesministeriet oplyser til avisen regeringen dog er “klar over” at smittespredningen lige nu er lavere i Skåne end i Københavnsregionen”. (News Øresund)

Læs mere: Covid-19-situationen i Skåne fortsat mere lig København end Stockholm trods en vis stigning

Dette skriver Danmarks regering:

Regeringen er nu klar med en række tiltag, der skal mindske risikoen for, at vandrende arbejdstagere kan tage COVID-19 smitte med, når de pendler til og fra Danmark for at arbejde.

Danmark har fået bedre kontrol over COVID-19 smitten, og samfundet er så småt ved at genåbne. Det er afgørende, at der ikke kommer nye smittekilder ind fra udlandet, så COVID-19 smitten blusser op igen og ændrer på den positive udvikling. Samtidig skal medarbejderne på de danske arbejdspladser føle sig trygge, når de udfører deres arbejde. Derfor præsenterer regeringen i dag syv initiativer, der skal mindske risikoen for smitte udefra.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard:

– Vi pålægger nu alle arbejdsgivere at få styr på arbejdsmiljøet og undgå COVID-19 smitten udefra. Alle arbejdsgivere har et ansvar. Regeringen vil følge situationen tæt, og hvis der fx viser sig et behov for at tvinge karantæne igennem via lovgivning, vil regeringen tage en ny drøftelse med partierne.

– Ingen skal gå utrygge på arbejde. Derfor har det også været vigtigt for mig, at vi tager nogle initiativer, som sætter fokus på denne del af arbejdsmiljøet. Vi hjælper gerne til fra politisk hold, men det er i sidste ende virksomhederne, der er ansvarlige for, at arbejdsmiljøet er i orden.

– Der er mange sider i denne problemstilling at tage hensyn til, og situationen udvikler sig jo hele tiden både herhjemme og i udlandet. Der skal findes brugbare løsninger i tæt dialog med arbejdsmarkedets parter, som kender forholdene på de enkelte arbejdspladser.

– Det er selvfølgelig altid vigtigst, at arbejdet foregår på en sundhedsmæssig forsvarlig måde, og det må der ikke herske tvivl om. Samtidig er vi i gang med en proces, hvor vi gradvist genåbner Danmark og skal have sat gang i økonomien igen. De to ting kan og skal gå hånd i hånd, og det er det, regeringen understreger i dag.

Regeringen sætter derfor ind med syv initiativer:

  1. Det er virksomhedernes ansvar, at der er styr på arbejdsmiljøet, og der er taget de nødvendige foranstaltninger i relation til COVID-19. Derfor iværksættes et branchesamarbejde, hvor arbejdsmarkedets parter i samarbejde med regeringen kan finde branchespecifikke løsninger. Det gælder eksempelvis fødevarebranchen, der beskæftiger en stor del vandrende arbejdstagere.
  2. Mere kontrol kan sende flere i selvisolation. Epidemiloven giver mulighed for, når øvrige muligheder er udtømte, at give påbud om selvisolation, hvis en specifik person har været i et område med udbredt smitte før indrejsen. Arbejdstilsynet, Styrelsen for Patientsikkerhed og om nødvendigt politiet vil være opmærksomme på at anvende reglerne, så denne mulighed udnyttes til fulde.
  3. Så snart det er praktisk/teknisk muligt, iværksættes en offensiv teststrategi fx ved grænserne. Den testkapacitet, der vil være til rådighed til testning af vandrende arbejdstagere, prioriteres i første omgang til sundhedsfagligt personale bosat i udlandet, der arbejder i Danmark, så vi undgår, at der overføres smitte til særligt sårbare grupper på fx danske plejehjem.
  4. Arbejdstilsynet igangsætter et målrettet tilsyn mod smitte fra Corona ude på arbejdspladserne. Her vejledes de mest relevante brancher, herunder særligt byggeriet. Arbejdstilsynet skrider ind med påbud når nødvendigt.
  5. Der nedsættes en hurtigt arbejdende taskforce med deltagelse af arbejdsmarkedets parter med fokus på coronasmitte og med særligt fokus på brancher med vandrende arbejdskraft og evt. deres boligforhold. Denne skal meget hurtigt komme med anbefalinger til styrkelse af sikkerhed og hindring af smitte i de konkrete brancher. Styrelsen for Patientsikkerhed bakker op om, at der udarbejdes vejledninger om håndtering af smitte udefra målrettet vandrende arbejdstagere i regi af en sådan taskforce.
  6. Regeringen følger smittesituationen i pendlerregionerne tæt og er klar til at skride hurtigt ind, hvis den udvikler sig i negativ retning.
  7. Hvis ikke brancherne får styr på arbejdsmiljø og smittefare udefra, er regeringen klar til at lovgive, så der iværksættes et krav om 14-dages selvisolation for alle indrejsende uanset nationalitet.
Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Arbejdsmarked15. januar 2025

Cafékæden blæser på CV’er – lader AI chatte med jobansøgere i stedet

I takt med at flere og flere ansøgninger skrives af AI, bliver de meningsløse, ræsonnerer Sebastian Spetzler Jeppesen fra cafékæden...

Danmark15. januar 2025

Danske politiker Morten Messerschmidt (DF) holder tale ved konference i Trump-ejendom: Håber på at snakke med Trump om Grønland

I går, tirsdag, holdt formanden for Dansk Folkeparti Morten Messerschmidt tale ved en republikansk konference i Mar-a-Lago – en historisk...

Danmark15. januar 2025

Flere og flere svenske studerende vælger Copenhagen Business School

Copenhagen Business Schools popularitet er støt stigende blandt svenske studerende. I år er 860 svenskere indskrevet på en bachelor- eller...

Danmark13. januar 2025

Dansk krisemøde og øget pres på Grønlands selvstændighed efter Trumps udmelding

Diskussionen om Grønlands selvstændighed er i disse dage blusset op til nye højder af den kommende amerikanske præsident Donald Trumps...

Sverige09. januar 2025

Malmøs indbyggere bliver rigere – haler ind på landsgennemsnittet

Velstanden stiger i Malmø, og det sker hurtigere end i resten af Sverige. Snart vil indbyggerne i Malmø få en...

Sverige02. januar 2025

Nedgang i våbenvold i Sverige – flere svenske skyderier i Danmark en del af forklaringen

Våbenvolden i Sverige faldt kraftigt sidste år ifølge politiets foreløbige statistik, skriver TT. I 2024 skete der 254 skyderier til...

Danmark02. januar 2025

Jubilæer og vigtige begivenheder i Øresundsregionen, Danmark og Sverige i 2025

250 års jubilæum for Malmø Havn, 100 års jubilæum for Københavns Lufthavn i Kastrup og forgængerne for både Danmarks Radio...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.