Følg os på

Forskning

Danmark tager imod flest nordiske studerende

Publiseret

 

Danmark er det land i Norden, som flest nordiske udvekslingsstuderende vælger at studere i, for eksempel ved Københavns Universitet (billedet). Foto: Jens Fink-Jensen / Københavns Universitet

Danmark er det land i Norden, som tager imod flest studerende fra andre nordiske lande. De studerende kommer særligt fra Norge og Sverige, hvilket længe har skabt grobund for kritik i Danmarks offentlige debat.

“Nordiske studerende koster Danmark kassen”. Sådan skrev Ugebrevet A4 for allerede otte år siden, hvilket vidner om, at debatten om udenlandske studerende har raset i landet længe. Hvorfor er der så mange svenskere og nordmænd på den her uddannelse?” spurgte Dansk Folkeparti i et debatindlæg i Berlingske for nylig med henvisning til de kunstneriske uddannelser i Danmark.

Fænomenet, at nordiske borgere rejser til Danmark for at studere, har altså været en del af den danske debat ganske længe. Kigger man på tallene for, hvor mange der egentlig kommer til landet fra andre nordiske lande, er Danmark faktisk også det land, som tager imod flest nordiske studerende.

I perioden 2015-2016 var der i alt 4.223 studerende i Danmark, som kom fra enten Sverige, Norge, Island eller Finland, viser tal fra Nordisk Statistikbank. Det land, som kommer tættest på Danmark i antal nordiske studerende, er Sverige, hvor der i alt var 3.174 studerende fra andre nordiske lande i samme periode.

Herefter kommer Norge, som fra 2015-2016 havde 1.332 nordiske studerende i landet. I Finland og Island var der for samme periode henholdsvis 168 og 150 nordiske studerende i landet.

Kigger man nærmere på tallene for Danmark, viser det sig, at over halvdelen af de nordiske studerende i landet er nordmænd – altså 57 procent. Herefter kommer svenskerne, der udgør knap 30 procent af de nordiske studerende i Danmark.

Vender man blikket den modsatte vej, er Sverige det land, udover Danmark, hvor der er flest danske studerende. Ifølge Nordisk Statistikbank var der i perioden 2015-2016 i alt 619 danskere, som var på en svensk uddannelse. Det er 19,5 procent af det samlede antal nordiske studerende i landet.

Forholdsmæssigt er det dog i Island, at danskerne fylder mest. Her var der fra 2015-2016 i alt 66 danske studerende, hvilket svarer til lidt over 39 procent af Islands samlede antal nordiske studerende. I alt var der 150 nordiske studerende i perioden.

(News Øresund – Nicklas Bunck Sørensen Andersen)

Fakta: Nordisk samarbejde om uddannelse

Norden har siden 1996 haft et samarbejde om fælles regler for både gymnasiale og videregående uddannelser. Det betyder, at man som borger i et Nordisk land har de samme rettigheder og adgangsmuligheder til uddannelser i alle landene. Er man for eksempel lige blevet færdig med gymnasiet, vil det være muligt at søge ind på videregående uddannelser i alle Nordens lande på samme betingelser som i hjemlandet.

Tabel: Antal nordiske studerende i Danmark i perioden 2015-2016:

Svenske studerende: 1.236

Norske studerende: 2.407

Islandske studerende: 339

Finske studerende: 241

Tabel: Antal danske studerende i Norden i perioden 2015-2016

Danske studerende i Sverige: 619

Danske studerende i Norge: 297

Danske studerende i Finland: 15

Danske studerende i Island: 66

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Sverige03. februar 2023

Grænsekontrollen skal ifølge Tidö-aftalen skærpes – men svensk politi håber på lempelser “Vi kan være effektive selv uden genindført grænsekontrol”

Den midlertidige grænsekontrol, som Sverige har haft siden 2015, vil blive skærpet, fremgår det af Tidö-aftalen. Samtidig mener dansk politi...

Energi03. februar 2023

Københavns overborgmester siger nej til et nyt atomkraftværk i Barsebäck

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), er kritisk over for den svenske regerings tanker om et nyt atomkraftværk i Barsebäck....

Politik03. februar 2023

Muharrem Demirok ny leder af det svenske Centerpartiet

Muharrem Demirok blev i denne uge valgt som leder af det grønne liberale parti, Centerpartiet, i Sverige. Han afløser Annie...

Politik03. februar 2023

SD i Region Skåne forsvarer grænsekontrol: “Sindssygt ikke at etablere mulighed for effektiv grænsekontrol ved Øresund lige nu”

Sverigedemokraterna i Region Skåne ønsker at bevare “effektiv grænsekontrol” og går ind for en “fysisk infrastruktur”, skriver SD’s regionsrådsmedlem Niclas...

Sverige03. februar 2023

Budskab til politikerne fra Sveriges nye direktør for Riksbanken: Afskrivningskravene skal fastholdes

Afbetalingskravene har dæmpet husholdningernes gældsætning og resulteret i en sundere udlånskultur i Sverige. Det var budskabet fra Sveriges nye direktør...

Infrastruktur03. februar 2023

SJ, DSB og DB planlægger toglinjen Oslo-Hamburg

I 2027 kan SJ, DSB og Deutsche Bahn (DB) sammen lancere en ny toglinje mellem Oslo og Hamborg med stop...

Bæredygtighed03. februar 2023

Der er behov for øgede investeringer i vandforsyningsnettet, mener eksperter, der advarer om en fremtidig krisesituation

Vi er nødt til at tage os af infrastrukturen under jorden såvel som den over jorden. Det var budskabet til...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.