Følg os på

Ejendomme

Danmarks nye arkitekturcenter er klar til indvielse

Publiseret

 

Kent Martinussen, adm. direktør Dansk Arkitektur Center, som åbner dørene til Blox i København den 6. maj. Foto: News Øresund – Jenny Andersson

Der er delte meninger om Københavns nye grønne og store bygning ved havnen, BLOX, der ligger som nabo til den Sorte Diamant. Men ifølge Kent Martinussen, adm. direktør for Dansk Arkitektur Center, overrasker den de besøgende og vinder ved nærmere bekendtskab. DAC er kernen i BLOX og for at kunne tjene satsningen hjem, har de brug for mere end at fordoble antallet af besøgende. Den 6. maj indvies bygningen, som blandt andet huser udstillinger, konferencelokaler, kontorer, boliger, café, restaurant og et træningscenter.

Kent Martinussen, adm. direktør for Dansk Arkitektur Center, havde han gerne indviet BLOX uden en udstilling. Ifølge ham er bygningen i sig selv en udstilling af byens arkitektur.
– Men jeg turde ikke. Mange havde været bange for at det ikke skulle give publikum nok. Det havde været modigt, men vi vil jo samtidig gerne vise hvad de besøgende kommer til at opleve herinde, siger han.
Den nye grønne glasbygning, BLOX ved Københavns havn, udvikles for og omkring Dansk Arkitektur Center. Finansieringen kommer fra den filantropiske forening Realdania, som har investeret godt to milliarder kroner i projektet. Reaktionerne fra omgivelserne har været blandede. På Berlingskes kommentarside er den blandt andet blevet kaldt Københavns grimmeste bygning og en alien.
– Det er meget enten eller. Nogle synes at den er super cool, lækker og kan lide den grønne farve, som matcher byens tårne. Andre synes at den ligner en kontorbygning og er afvisende. Til gengæld oplever vi at de fleste når de kommer ind i bygningen synes at den er spændende indvendig. Den vinder ved nærmere bekendtskab. Vi ved fra undersøgelser at mange af de bygninger som først er udskældte, senere er blevet folkekære ikoner. Jeg tror at vi kommer til at få en relativt hurtig effekt, hvor den integreres bredere, siger Kent Martinussen.

| Læs dette interview i pdf |

Det nye hus indebærer at Dansk Arkitektur Center skruer op for deres ambitioner og ændrer på deres aktiviteter.
– Vores økonomi ændres og vi bliver meget mere afhængige af indtægter fra besøgende. Tidligere har de stået for 25 procent af finansieringen, og nu skal de stå for godt halvdelen. Det er vores risiko og der hvor vi har hånden på kogepladen, vi skal være sikre på at flere kommer herhen. Det er samtidig grunden til at vi overhovedet skal flytte, at flere skal nås og vi skal få større effekt af vores aktiviteter, siger Kent Martinussen.
Udbuddet består hovedsageligt af udstillinger, debatter, undervisning og konferencer i huset, og guidede ture ud i byen. Antallet af besøgende har ligget på godt 95.000 i de gamle lokaler på Strandgade, medregnet de ikke-betalende café- og konferencegæster. Nu er målet 200.000 betalende besøgende per år.
– For at nå det, har vi arbejdet med markedsføringen og skabt en ny brandidentitet, hvor vi inviterer alle til at udforske arkitekturbyen. Det andet er at bygningen i sig selv skal tiltrække folk. Og tredje er de produkter vi leverer i form af udstillinger, debatter og guidede turer, siger Kent Martinussen og fortsætter:
– Vi kommer til at lægge endnu mere vægt på at nå et bredere publikum. Vi går fra at være national arkitekturplatform, til at blive en international kulturdestination. Vi har tre hovedmål: at lokke flere danskere til, flere turister, og at sætte fokus på hvad dansk arkitektur går ud på. Samlet set giver det effekt.

Blox er nabo til Den Sorte Diamant i Københavns havn. Foto: News Øresund

BLOX er tegnet af de hollandske arkitekter Rem Koolhaas og Ellen Van Loon og deres tegnestue OMA.
– Vi hade en delegation med udenlandske journalister her i sidste uge, og som italieneren sagde: I Italien var det aldrig gået at have en udenlandsk arkitekt på et italiensk arkitekturcenter. Men for os er det ikke noget problem. Som bygherre bestemte Realdania at indbyde hele verden til at deltage. Tre danske og tre udenlandske hold blev udvalgt, som fik lov at og holde hver deres tre-timers præsentation uden skitser. Det handlede ikke om at konkurrere med idéer for hvordan bygningen skulle se ud, men om processen og hvordan man griber den an, siger Kent Martinussen.
Processen fra idé til færdig bygning blev længere end først beregnet. Det historiske miljø, finanskrisen og projektets kompleksitet påvirkede.
– Der er mange stakeholdere i projektet, og så har OMA tegnet et spændende og komplekst hus. Trafikken kører igennem huset og det går også under vandniveau med en stor parkeringskælder. Der er to broer i bygningen og det er teknisk komplekst, siger Kent Martinussen.

Dansk Arkitektur Center har cirka 50 ansatte, hvilket er et relativt stort arkitekturcenter set ud fra Danmarks størrelse og sammenlignet med internationalt niveau, ifølge Kent Martinussen. Forklaringen er at arkitektur er politisk prioriteret i Danmark og at der findes en filantropisk forening som Realdania. I BLOX er der udover DAC’s kontor og udstillingslokaler også undervisningsrum, konferencelokaler, café, restaurant, træningscenter, en butik og kontorlokaler med en ny innovationshub, som fokuserer på byggeområdet.
– Vi bruger huset til at forberede de besøgende og give dem indsigt i hvad god arkitektur og byudvikling går ud på, og facilitere at de kommer ud og oplever byen.
Kent Martinussen refererer til undersøgelser som viser at mennesker føler, at de er bedre klædt på, hvis de har været i debatter og i dialog med andre mennesker. Efterfølgende kan de efterspørge højere kvalitet i deres bolig, ved køb af møbler eller overfor folkevalgte politikere og stille krav til de offentlige miljøer.

Når dansk arkitektur er kendt internationalt og danske arkitekter får opgaver og etablerer kontorer verden rundt, er der primært to forklaringer til det, tror Kent Martinussen.
– Det ene er, at vi i Danmark tidligt integrerede kvalitet i vores arkitektur som det afgørende. Vi var måske mindre rationelle end svenskerne og mere orienterede mod at få omkostningstilpasset kvalitet med. Sverige har haft en anden historie med stærkere inspiration udefra, store industrialister og industrivirksomheder. I Danmark er arkitekturen blevet vertikalt integreret i samfundet, så danskerne forventer arkitektur af høj kvalitet, og turisterne forbinder det med Danmark. Den anden del hænger sammen med at vi på et politisk niveau har været enige om at arkitekter uddannes indenfor kunst og ikke teknik.
Men en del af DAC’s nye satsning, er dog at danskerne skal have inspiration udefra.
– Der kan til tider være en selvtilstrækkelighed – vi er gode til holdbarhed og vi har Bjarke Ingels – og vi skal have nogle udefra som forstyrrer os i det. Der er mange sådanne eksempler og et kan være trafikformer. Vi er lidt langsomme med førerløse, holdbare biler, har smidt Uber ud, og har et tungt jernbanenet. Der er mange andre lande som er mere eksperimenterende der. Det vil vi gerne vise danskerne, siger Kent Martinussen.

(News Øresund – Jenny Andersson)

 

Blox i København. Foto: News Øresund – Jenny Andersson

Kent Martinussen
Aktuel: Adm. direktør på Dansk Arkitektur Center
Tidligere: Har haft egen tegnestue og undervist på Det Kongelige Danske Kunstakademi i København og i udlandet

Dansk Arkitektur Center
Dansk nationalt center for udvikling og formidling af vide om arkitektur, byggeri og byudvikling. DAC er baseret på et partnerskab mellem den danske stat og den filantropiske forening Realdania. DAC har ca. 50 ansatte og åbner den 7. maj i år i BLOX (bygningen BLOX åbner for offentligheden den 6. maj) ved Frederiksholms kanal i København. De har blandt andet udstillinger, undervisning, guidede ture og arrangementer.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Øresund13. december 2024

Det danske og svenske luftvåben foretog for første gang en fælles “Juletræsflyvning” over Øresund

Det svenske flyvevåben har tradition for at gennemføre flyvninger over dele af Sverige hvert år med JAS 39 Gripen i...

Erhverv13. december 2024

Forsvarskoncernen Saab investerer massivt i Skåne – nyt kontor i Lund og nyt værft i Landskrona

Den 5. december indviede den svenske forsvarskoncern Saab sit nye værft Shipyard Landskrona, som bliver et supplement til virksomhedens store...

Erhverv13. december 2024

Den danske bankudfordrer Lunar udvider i Sverige

Den danske fintech-virksomhed Lunar fortsætter sin investering i Sverige og er på vej til at blive en full-service bank. Ifølge...

Energi12. december 2024

Elpriserne på niveau med elkrisen i 2022– store regionale forskelle i Sverige

Et vindstille Tyskland presser elpriserne op i hele Nordeuropa, hvilket får den svenske regering til at begynde at tale om...

Kultur11. december 2024

Svenske Kiruna kåres til europæisk kulturhovedstad i 2029

Det var en enig ekspertjury, der pegede på Kiruna som europæisk kulturhovedstad i 2029. Kiruna og Uppsala havde dystet om...

IT / Mobiltelefoni11. december 2024

Nyt svensk pilotprojekt giver længere mobildækning i tilfælde af strømafbrydelse

Uden for Norrtälje er Sveriges første anlæg til backup-dækning til mobiltelefoner blevet bygget. Personer i nærheden af anlægget vil kunne...

Energi11. december 2024

Industrivirksomheder vil sætte skub i svensk energiproduktion – klar til at betale for atomkraft

Et samarbejde mellem 17 store industrivirksomheder, Industrikraft, er klar til at “tage en mere aktiv rolle” i at sikre Sveriges...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.