Danmark
Søren Pind positiv efter besøg på forskningsanlægget ESS
I går besøgte uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) ESS-byggeriet i Brunnshög i Lund. Som ny i rollen efter ministerrokaden i slutningen af november 2016 var han der for at orientere sig om projektet.
Delegationen som i går eftermiddag besøgte byggeriet af ESS-anlægget i Lund bestod ud over uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) og hans medarbejdere også af folketingsmedlemmer. Ministeren blev vist rundt på byggepladsen af generaldirektør for ESS John Womersley og virkede bagefter tilfreds.
– Det er meget interessant. Jeg er ny minister og skal derfor ud og se de projekt som Danmark er involveret i. Dette er et meget fremtidsorienteret projekt, der ikke engang er startet endnu.
Søren Pind tror at forskningsanlægget kommer til at få stor betydning for både Øresundsregionen og for værtslandene Danmark og Sverige. Han ser positivt på den nye danske lovgivning, der muliggør at internationale forskere kan arbejde på ESS i Lund og bo i Danmark, og at de internationale forskere som arbejder på datacentret i København kan beholde deres fordelagtige danske forskerskat, selvom de til tider arbejder på anlægget i Lund.
– Det kommer til at give et godt udbytte og et godt videnskabeligt miljø, siger han til News Øresund.
Danmark vedtog i 2015 en national ESS-strategi, hvori et af målene blandt andet er at etablere tre-fem ledende forskningsmiljøer, som kan blive midtpunkter for forskning, uddannelse og innovation inden for området. Hvad er status i arbejdet med at virkeliggøre ESS-strategien?
– Det kan jeg ikke sige så meget om, for jeg er helt nytiltrådt minister. Men det jeg har fået fortalt er at det går efter planen. Jeg skal fordybe mig mere i det efter det her besøg, siger Søren Pind til News Øresund.
Som tidligere justitsminister er Søren Pind udemærket inde i hvordan ID- og grænsekontrollerne påvirker arbejdsmarkedet og udbyttet i regionen.
– Det er et problem både for Danmark og Sverige. Da jeg sad i justitsministeriet havde jeg mange samtaler med Anders Ygeman om det, og jeg håber at politikerne kan enes om noget der er bedre for Øresundsregionen. Hela arbejdsmarkedsintegrationen er vigtig og den er udfordret af det her, siger Søren Pind. (News Øresund – Jenny Andersson)
Fakta ESS
European Spallation Source (ESS) er et europæisk samarbejdsprojekt for at bygge et neutronforskningsanlæg som bliver fem til ti gange mere kraftfuldt end dagens anlæg. Sverige og Danmark er værtslande og hovedanlægget bygges i Lund, med et datacenter i København. Tolv lande er fuldgyldige medlemmer: Danmark, Estland, Frankrig, Italien, Norge, Polen, Schweiz, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Ungarn, hvorimod Belgien, Nederlandene og Spanien har observatørstatus. Nederlandene er dog tæt på at gå med. Forskningsanlægget i Lund åbner for forskere i 2023.
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23