Følg os på

Miljø

Danmarks regering afsætter 400 mio. til klimatiltag i landbruget – oppositionen retter skarp kritik

Publiseret

 

Regeringens netop offentliggjorte klimaudspil ”Sammen om en grønnere fremtid” afsætter 400 mio. kr. til landbruget blandt andet i form af puljer til forskning og reduktion af ammoniak. Samtidig er oppositionen kritiske over for manglende fokus på landbrug. Foto: News Øresund

Regeringens netop offentliggjorte klimaudspil ”Sammen om en grønnere fremtid” afsætter 400 mio. kr. til landbruget blandt andet i form af puljer til forskning og reduktion af ammoniak. Oppositionspartier mener modsat, at landbrugsplanerne er en ”pinlig omgang”, og foreslår blandt andet at fjerne 1/3 af dansk landbrugsjord inden 2050.

Regeringens klimaplan indeholder 38 punkter til en grønnere fremtid. Heraf er syv af punkterne øremærket det danske landbrug, hvor der ifølge det officielle dokument er afsat 400 mio. kr. til dette område.

Det indebærer 160 mio. kr. til reduktion af ammoniakudledning, 150 mio. til en jordfordelingsfond samt 90 mio. til klimaforskning i landbruget. Herudover præsenterer regeringen fire tiltag, der ligeledes skal omstille det danske landbrug til en grønnere fremtid.

Disse inkluderer forbedringer af biogasanlæg, som skal mindske udslippet af metangasser, en tilskudsordning til udslipreducerende teknologier i svinestalde, fremme af præcisionslandbrug der via GPS optimerer landbruget og til sidst at få etableret et partnerskab mellem stat og landbruget.

På trods af disse tiltag savner flere af oppositionspartierne i Folketinget større klimafokus på netop landbruget. Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, er skuffet over udspillet og kritiserer det for at være uambitiøst:

– Hvis der er nogen, der til gengæld ikke er skuffede, så er det landbruget. De går nærmest helt fri, også selvom klimabelastningen med de mange, mange husdyr er helt i top sammenlignet med andre sektorer. Det er en pinlig omgang, siger hun i et skriftligt svar til News Øresund.

Radikale Venstres miljø- og klimaordfører samt tidligere miljøminister Ida Auken mener ligeledes, at udspillet savner fokus på landbruget men fremhæver, at regeringen også kommer med gode tiltag:

– Man køber aflad i form af kvoter og lignende i stedet for at gøre noget for at ændre dansk landbrug til at være mere klimavenligt. Til gengæld er vi meget positive over for udspillet i forhold til elbiler og udfasning af benzin og dieselbiler, siger hun i en mail til News Øresund.

I Radikale Venstres politiske værdigrundlag ”Fremad” foreslår de blandt andet, at man ”vil udtage 1/3 af de nuværende marker fra dyrkning inden 2050”. Derudover skal de 2/3 ”udvikles til i 2050 at være et giftfrit, klimavenligt og cirkulært landbrug”.

Samme tone finder man hos Socialistisk Folkepartis partiformand, Pia Olsen Dyhr:

– Regeringen siger, at den har fundet den grønne melodi, men desværre er dens udspil lidt som at bekæmpe kanoner med gråspurve. Hvis vi skal bekæmpe klimaforandringerne, kommer ingen til at gå fri. Vi skal stille markant større krav til landbruget, vi skal omlægge registreringsafgiften og sætte afgift på fly, siger hun ligeledes i et skriftligt svar til News Øresund.

Alternativets klimaordfører, Rasmus Nordqvist, mener, at udspillet i kølvandet på FN’s klimarapport er ”direkte uansvarligt”, skriver han til News Øresund, og Socialdemokratiets klimaordfører, Jens Joel, siger ifølge Ritzau, at man igen holder hånden over landbruget og ”lader miljøet betale prisen”.

Fra regeringens side har man på et pressemøde forsøgt at forsvare landbrugsfokusset med, at Danmarks landbrug allerede i dag er blandt de mest klimaeffektive i verden.

– Hvis vi trykker for meget på det her, så risikerer vi at skubbe produktionen et andet sted hen. Det er klimaet ikke tjent med,” sagde Ellemann-Jensen til pressemødet ifølge Altinget.

Det eneste oppositionsparti, der ikke umiddelbart havde noget at kritisere udspillet for på landsbrugskontoen, er Dansk Folkeparti, der nærmere savner fokus på bilområdet:

– Der er gode forslag i udspillet, men også mangelfulde. Der mangler blandt andet realisme på bilområdet med hensyn til reelle alternativer til benzin- og dieselbiler, når regeringen foreslår at udfase disse i 2030, siger Dansk Folkepartis klimaordfører, Mikkel Dencker, til News Øresund og tilføjer:

– Sådan som forslaget ser ud nu, vil vi ikke kunne støtte op om det. Men eftersom det er en mindretalsregering, vil de være nødt til at forhandle med os andre, og de forhandlinger deltager vi med glæde i.

(News Øresund ­– Nicklas Bunck Sørensen Andersen)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Bæredygtighed02. oktober 2023

Øresundsinstituttet og Sparbanken Skåne udgiver ny rapportserie om bæredygtighed – kommunernes arbejde er først i rækken

Skåne har reduceret udledningen af drivhusgasser hurtigere end landet som helhed – 41 pct. sammenlignet med 33 pct. i gennemsnit...

Sverige29. september 2023

Sveriges rigspolitichef åbner for hjælp fra militæret i kampen mod bandevold – men kun for aflastning og ekspertrådgivning

September er den dødeligste måned med hensyn til våbenvold i Sverige siden december 2019, rapporterer SVT, og nu kan det...

Bæredygtighed29. september 2023

Malmø Kommune og lokal byggebranche underskriver klimakontrakt

Malmø Kommune og LFM30, et lokalt initiativ, der samler mere end 200 virksomheder og organisationer i bygge- og ejendomsbranchen, underskriver...

Sverige29. september 2023

Første sag om hadetale efter koranafbrænding starter i Jönköpings Tingsrätt

Torsdag den 28. september startede en retssag i Jönköpings Tingsrätt mod en 27-årig mand, der er tiltalt for at have...

Arbejdsmarked29. september 2023

Svenske ministre: Vi er tæt på ny skatteaftale for Øresund

I halvandet år har der været forhandlinger i gang om den dansk-svenske skatteaftale, Øresundsaftalen, mellem Danmark og Sverige. Forhandlingerne går...

Kultur29. september 2023

Folkemusiktrioen Dreamer’s Circus vinder Dansk-Svensk Kulturfonds kulturpris

Den dansk-svenske trio Dreamer’s Circus, bestående af danske Rune Tonsgaard Sørensen og Nikolaj Busk samt svenske Ale Carr, har spillet...

Norden29. september 2023

Anders Ahnlid bliver Sveriges nye repræsentant i Grænsehindringsrådet

Anders Ahnlid, generaldirektør for Kommerskollegium, bliver ny svensk repræsentant i Nordisk Ministerråds Grænsehindringsråd for fri bevægelighed over grænserne, når han...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.