Erhverv
Dansk ekspertgruppe foreslår, at 58 ud af 200 statstilskud til erhvervslivet afskaffes – deriblandt Copenhagen Capacity og Wonderful Copenhagen
Mere end to milliarder af den samlede danske statsstøtte på 37 milliarder kroner kan afskaffes, mener en ekspertgruppe, der mandag fremlagde sin rapport for erhvervsminister Morten Bødskov. 58 ud af knap 200 statsstøtteordninger rettet mod erhvervslivet kan ifølge ekspertgruppen helt eller delvist afskaffes. Det foreslås blandt andet, at statsstøtten til Wonderful Copenhagen og Copenhagen Capacity afskaffes eller omstruktureres, som ekspertgruppen udtrykker det.
Ekspertgruppen foreslår blandt andet, at statsstøtten til Udenrigsministeriets Trade Council/Invest in Denmark afskaffes. Det foreslås, at aktiviteterne fortsætter, men betales fuldt ud af de virksomheder, som modtager hjælpen. Andre organisationer, der foreslås trukket tilbage, er den investeringsfremmende organisation Copenhagen Capacity og den regionale turismeorganisation Wonderful Copenhagen. Til gengæld foreslås det, at det nationale Visit Danmark får lov til at bevare sin statsstøtte.
Det foreslås også, at statsstøtten til Dansk Design Center ophører helt, ligesom dele af statsstøtten til Dansk Arkitektur Center
For så vidt angår Wonderful Copenhagen og Copenhagen Capacity betyder den foreslåede ændring, at den også kan påvirke det dansk-svenske politiske samarbejde Greater Copenhagen og Interreg Öresund-Kattegat-Skagerraks programarbejde med partnere i Danmark, Sverige og Norge.
– Som jeg ser det, kan det påvirke os på to forskellige måder, siger Magnus Schönning, programleder for Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak.
– Hvis Copenhagen Capacity og Wonderful Copenhagen får færre ressourcer, kan det reducere deres muligheder for at deltage i Interreg-projekter. Men vi har tidligere bemærket ved lignende hændelser, at nødvendighed er opfindelsens moder, og at de kan se nye muligheder for finansiering gennem deltagelse i Interreg-projekter.
– Det andet spor vedrører vores medarbejdere, hvoraf cirka en tredjedel arbejder i lokaler på en ejendom på Nørregade i København, som deles mellem os, Greater Copenhagen, Copenhagen Capacity og Wonderful Copenhagen. De er formelt ansat i Greater Copenhagen og på det personlige plan kan det være svært for dem, hvis der er nedskæringer hos vores naboer.
Ud over de 58 foreslåede besparelser på statsstøtte til en samlet værdi af 2,3 mia. kr. mener ekspertgruppen, at den såkaldte DIS-ordning, der fritager søfolk for at betale dansk indkomstskat, også bør afskaffes. Det vil give en besparelse på yderligere 1,1 mia. kr. Ud over forslagene om afskaffelse af 58 statsstøtteordninger forventes en række yderligere midlertidige støtteordninger at udløbe i de kommende år. I 2030 vil antallet af ordninger derfor være reduceret til ca. 90.
Ekspertgruppen har fået til opgave at give et bud på fremtidens danske erhvervsfremme. Deres konklusioner og rådgivning er baseret på en analyse, der bygger på tre principper om relevans, design og administration. I pressemeddelelsen fra Erhvervsministeriet understreges det, at regeringen endnu ikke har taget stilling til ekspertgruppens forslag. Christian Frigast, formand for ekspertgruppen, siger om rapporten: “Vi hylder princippet om, at det er markedet og kunderne, der bestemmer, og at det, som ikke kan klare det, skal falde.”
En af gruppens konklusioner er, at regeringens erhvervsstøtte ikke tidligere er blevet håndteret systematisk, men har været ukoordineret med en række statslige aktører, der er involveret. Forslagene om helt eller delvist afskaffede støtteordninger tager udgangspunkt i, at ekspertgruppen sætter spørgsmålstegn ved støtten til de enkelte brancher, og at de mener, at støtten skal komme hele samfundet til gode og ikke kun den enkelte virksomhed. I stedet skal virksomheden selv betale for indsatsen, siger de. Ekspertgruppen mener, at det er en klassisk fejl at støtte en branche eller en virksomhed med usædvanlig høj økonomisk aktivitet. I stedet bør fokus være på, om støtten skaber en samlet gevinst for samfundet, og så skal den sammenlignes med værdien af alternative initiativer.
Eksempler på forslag om hel eller delvis afskaffelse af statens erhvervsstøtte i Danmark
Organisation, Statsstøtte 2023 og ekspertgruppens forslag til handling
Trade Council/Invest in Denmark, 394 mio. DKK, intet tilskud, men tilbageholdes med fuld brugerbetaling
Copenhagen Capacity, 11 mio. kr. DKK, ingen støtte
13 nationale klyngeorganisationer, 92 mio. DKK, ingen støtte fra 2025
Innovation Centre Denmark, 40 mio. DKK, afskaffet støtte og koordinering med Trade Council med brugerbetaling
Erhvervsfremmestyrelsens Fond, 298 mio. DKK, støtten nedsættes til 250 mio. kr. årligt
Dansk Design Center, 15 mio. DKK, ingen støtte
til Dansk Arkitektur Center, 11 mio. kr. DKK, delvist afskaffet støtte
Wonderful Copenhagen, 47 mio. kr. DKK, afskaffet støtten
Fakta: Ekspert- gruppen for fremtidens erhvervsstøtte
Ekspertgruppens medlemmer er udvalgt som uafhængige og repræsenterer ingen organisationer eller interesser. Det består af fire personer, der er bistået af et sekretariat med medarbejdere fra Erhvervsministeriet, Finansministeriet, Skatteministeriet, Kulturministeriet og Økonomiministeriet.
Christian Frigast (formand), bestyrelsesformand for Axcel og Aktive Ejere
Niels Johannesen, professor i økonomi, Oxford University
Jeppe Druedahl, lektor i økonomisk økonomi, Københavns Universitet
Lise Kaae, adm. direktør i Heartland
(News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23