Forskning
Dansk historiker belønnet for at udbrede viden om Øresund som metropolregion
Henning Bro, historiker, seniorforsker og tidligere stadsarkivar på Frederiksberg, modtager Allhemsstiftelsens pris till Einar Hansens minne for sit arbejde med at formidle viden om Øresundsregionens historie og stimulere ny forskning om regionen. Han har selv forsket i dansk fritidsbeboelse i Skåne, skrevet bogen Øresundsmetropolen og er i gang med et antologiprojekt om Øresundsregionen i det 19. og 20. århundrede sammen med professor Hanne Sanders fra Lunds Universitet.
For at forstå Øresundsregionens forudsætninger i dag er det vigtigt at se på de historiske forudsætninger, ikke mindst i forhold til handelsmæssige, kulturelle og økonomiske relationer, siger Henning Bro.
– Allerede i middelalderen var denne region speciel, da der ingen andre steder i Skandinavien var en så stor koncentration af byer som her. Selv om der blev trukket en national grænse gennem Øresund i 1658, var der et samspil mellem de to sider, og det blev forstærket af industrialiseringen og urbaniseringen i det 19. århundrede, siger han til News Øresund.
Mindre integration i det 20. århundrede
I sin egen forskning har Henning Bro koncentreret sig om studier af Københavns storbyområde, som også omfatter den svenske del af Øresundsregionen, gennem de sidste 170 år. Han mener, at der var udbytte over Øresund i hele det 20. århundrede, men i betydeligt mindre omfang end i dag. I stedet for en fælles byregion udviklede der sig en på den svenske side af sundet og en på den danske side.
– Der var økonomisk udbytte mellem virksomheder i København og Malmø, et kulturelt samspil, især mellem København og Malmø, og et samspil mellem forskningsinstitutioner på begge sider. Desuden var der en trafik af almindelige svenskere og danskere, der rejste mellem landene; danskere købte kaffe og andre fødevarer, der var billigere i Skåne, og svenskere købte bl.a. alkohol. Der var altså udbytte, men det var ikke nok til reel integration – det kræver pendling og et større økonomisk samspil. Det samspil, der fulgte med broen, betød, at integrationen steg betydeligt, men stagnerede efter den økonomiske krise i 2008,” siger Henning Bro.
Han mener, at Øresundsbroens potentiale for regionen ikke er blevet indfriet, især på grund af manglen på fælles byplanlægning og offentlig transport.
– Det er et tab i en tid med vækstmuligheder for de europæiske byregioner. Men hvis der på et tidspunkt skabes de nødvendige rammebetingelser, mener jeg, at Øresundsregionen har potentiale til at udvikle sig til en Øresundsmetropol. Det er også meget vigtigt, når den dansk-tyske forbindelse åbner,” siger han.
Forskningsnetværk spreder viden og fremmer forskning om regionen
Henning Bro har stiftet Metropolhistorisk Netværk, et netværk af forskere og enkeltpersoner, der ønsker at fremme forskning i den danske hovedstadsregionens historie, herunder relationerne i Øresundsregionen. Netværket udgiver også det digitale tidsskrift Metropol.
Han er i øjeblikket i gang med et antologiprojekt om Øresundsregionen gennem de sidste to århundreder sammen med historieprofessor Hanne Sanders ved Lunds Universitet. I 2019 modtog hun den samme pris, som Henning Bro nu har modtaget.
– Vi har samlet omkring 20 svenske og danske forskere, som vil bidrage med materiale til denne antologi, som forventes at blive udgivet i 2024 eller måske 2025,” siger han.
Tidligere har Henning Bro også studeret skånsk indvandring til København, eleksport fra Sverige til Danmark i det 20. århundrede og dansk fritidsbeboelse i Sverige fra 1950’erne og fremefter.
Planlægger at deltage i forskningskonferencer
Han har planer om at bruge præmiepengene på 250.000 svenske kroner til at finansiere rejser til forskellige konferencer om historisk metropolforskning.
– Jeg vil deltage i forskningssammenhæng omkring byforskning og bidrage til at gøre Øresundsregionen mere kendt,” siger Henning Bro.
News Øresund – Anna Palmehag
Fakta: Allhemsstiftelsens pris till Einar Hansens minne
Prisen på 250.000 svenske kroner er blevet uddelt hvert år siden 2019 og er tidligere gået til Hanne Sanders, Orvar Löfgren og Marianne Bomgren.
Einar Hansen var en dansk forretningsmand, som flyttede til Malmø som ung i 1920’erne. Han grundlagde avisselskabet Allhem, som bl.a. udviklede Hemmets Veckotidning og Allas Veckotidning. Han drev også rederiet Rederi AB Clipper.
Ud over Allhemsstiftelsen har Einar Hansen også grundlagt Einar Hansens forskningsfond, Einar Hansens stiftelse för bokhistoriska samlingar och bibliotek samt den danske Direktør Einar Hansen og hustru fru Vera Hansens fond.
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23