Følg os på

Interviews

Dansk medico-topchef i Malmø: ”Puljen af kvalificeret arbejdskraft bliver større, når vi ikke kun skal kigge i Sverige, men også kan kigge i Danmark”

Publiseret

 

Britt Meelby Jensen er dansk topchef i Malmø på Atos Medical. Foto: News Øresund

Medicoproducenten Atos Medical, som tidligere i november blev opkøbt af danske Coloplast, beskæftiger omkring 185 medarbejdere i Malmø og Hörby i Skåne og finder det vigtigt at rekruttere arbejdskraft på tværs af Øresund. Det fortæller den danske adm. direktør Britt Meelby Jensen, der fortsat ser en vigtig opgave i at gøre især branchefolk i Danmark mere bevidste om karrieremulighederne inden for life science i Skåne.

Da Britt Meelby Jensen i marts 2019 begyndte i jobbet som topchef i Atos Medical i Malmø, havde hun med bopæl i Nordsjælland nord for København ikke store reservationer ved at lede en medicovirksomhed fra den anden side af Øresund.

– Det havde ikke så stor en betydning for min beslutning, at det var Skåne og ikke i Danmark, og det er fordi, at jeg ser hele Øresundsregionen meget som ét, siger Britt Meelby Jensen.

Grunden til den indstilling hviler på erfaringer og ansættelser tidligere i hendes karriere. Dels arbejdede hun i ledende roller hos Novo Nordisk i 11 år frem til 2013, hvoraf hun i en kortere periode havde base i Malmø. Dels samarbejdede hun med svenske kollegaer i sit arbejde som adm. direktør i biotekvirksomheden Zealand Pharma i Storkøbenhavn, hvor hun var administrerende direktør fra 2015-2019.

– I mit tidligere job på Zealand Pharma var der en del svenske kollegaer, min bestyrelsesformand var svensk, og finansdirektøren var svensker, siger Britt Meelby Jensen, der sidder med i Novo Holdings Advisory Group og samtidig er bestyrelsesmedlem i blandt andet den danske medicovirksomhed Ambu og medlem af Dansk Konkurrenceevneråd, som skal foreslå initiativer, hvordan danske virksomheder kan styrke deres konkurrenceevne.

Det at arbejde i et internationalt miljø med stor diversitet og med blandt andre svenskere og danskere kendte Britt Meelby Jensen til i forvejen til, og så det vilkår som et stort plus.

– Det var hverken et tilvalg af at være i Sverige eller et issue, at det var i Sverige, siger Britt Meelby Jensen om overvejelserne ved at flytte karrieren videre i Skåne. Motivationen handlede således ikke så meget om ”dansk” eller ”svensk”, nævner hun. I stedet valgte hun at arbejde i Skåne, fordi det var et tilvalg af Atos Medical som virksomhed.

Fokus på en nichepopulation, hvor over 100.000 patienter globalt har haft gavn af virksomhedens hjælpeudstyr efter at have fået fjernet strubehovedet på grund af et kræftforløb, var det, som tiltrak Britt Meelby Jensen. Hovedprodukterne er dels en ventil på halsen mellem luft- og spiserør, der giver patienten talen tilbage og dels produkter, der er med til at forbedre deres vejrtrækning. Samtidig så hun, at Atos Medical havde et stort potentiale for at vækste mere på globalt plan. Noget, som selskabet tog endnu et skridt imod i oktober i år, da Atos Medical købte den tyske medicokoncern Tracoe Medical inklusiv datterselskaberne MC Europe i Holland og Kapitex Healthcare i Storbritannien.

Atos Medical blev sidenhen i november i år opkøbt af Danmarks største medicovirksomhed, Coloplast, for 16 mia. danske kroner, hvilket begge virksomheder ser gode vækstmuligheder i på sigt fx i vores til at komme ud på nye markeder til flere patienter.

I 2016 flyttede Atos Medical deres hovedkontor fra Hörby i midten af Skåne til Malmø, hvilket har gavnet rekrutteringen fra Danmark. Foto: News Øresund

Nyt hovedkontor i Malmø gavnede rekrutteringen
Videre vækst kræver blandt andet adgang til de rette kompetencer, og Atos Medical har brug for kunne tiltrække arbejdskraft fra både Sverige, Danmark og udlandet. Flere danske ansatte krydser grænsen for at arbejde i virksomheden. Siden 2016, hvor hovedkontoret blev flyttet fra den lille by Hörby i Skåne til Malmø, er rekrutteringen af den rette arbejdskraft blevet nemmere.

– Det har helt klart betydet, at det er blevet lettere at tiltrække udenlandsk og dansk arbejdskraft. Vi er 40 minutter tættere på Danmark end tidligere, siger Britt Meelby Jensen og nævner, at hovedkontorets placering i Hyllie ét togstop fra Københavns Lufthavn gør det nemt at pendle for de ca. 10 danske ansatte på hovedkontoret og for udenlandske besøgende.

Således består det øverste ledelseslag i virksomheden af både danskere og svenskere, og Britt Meelby Jensen mener, at synergien mellem de to lande er vigtig for virksomheden blandt andet i forhold til kompetencerekruttering. Derfor har Atos Medical en ”Øresunds-tilgang” samtidig med, at der ikke er tvivl om, at det er en svensk virksomhed, fortæller Britt Meelby Jensen.

– Vi har fokus på at tiltrække de bedste. De er nogle gange i Sverige, i Danmark, eller i et helt tredje land, siger hun med henvisning til, at ansatte fra 16 nationaliteter er en del af Atos Medical´s hovedkontor, men tilføjer samtidig, at rekruttering af dansk arbejdskraft er væsentlig.

– Hele puljen af kvalificeret arbejdskraft bliver større, når vi ikke kun skal kigge i Sverige, men også kan tiltrække talent i Danmark. Det er afgørende at kunne søge fra så bredt et felt som muligt, siger hun og påpeger, at der er mange relevante kandidater i Danmark inden for medicoindustrien. Derfor ser Britt Meelby Jensen det som en gensidig gevinst for begge lande, at danske og svenske life science-selskaber kan rekruttere kompetencer på tværs.

Kendskabet til branchen i Skåne kunne være større
Selvom arbejdskraft fra Danmark finder vej til hovedkontoret i Malmø, mener Britt Meelby Jensen, at der stadigvæk kan gøres meget især i Danmark for at skabe ekstra synlighed omkring karrieremulighederne i life science-branchen i Skåne.

– Når jeg taler med kollegaer inden for branchen, som er på udkig efter nyt job, så har de fleste et meget begrænset kendskab til, hvad der er på den anden side af Øresund. Det synes jeg er en skam, og jeg tror stadig, der er en opgave i at kigge på det som én region og gøre mere opmærksom på de spændende muligheder, der er på tværs af de to lande, siger Britt Meelby Jensen og tror, at nyhedsdækningen af branchen her kan øge kendskabet.

Forbundetheden i dag er dog takket være Øresundsbroen væsentlig forbedret i forhold til for 20 år siden, fastslår hun. Det faktum, at ca. 14.000 generelt pendler fra Skåne til Østdanmark og ca. 1.100 samlet set pendler fra Østdanmark til Skåne, ifølge den seneste tilgængelige officielle statistik fra 2015, vidner ifølge Britt Meelby Jensen om, at folk er blevet bedre til at orientere sig på tværs af de to lande, blandt andet i forhold til job.

– Vi er kommet langt i forhold til for 20 år siden, men vi kan komme rigtig meget længere, og der er alle gode forudsætninger for, at det bør kunne lykkes, siger hun.

Coronapandemien nedsatte imidlertid grænsependlernes bevægelsesfrihed i Øresundsregionen. Britt Meelby Jensen mener på den ene side, at krisesituationen ikke har været en stopklods for pendlingen og at det har bevist, at større fleksibilitet i form af hjemmearbejde er muligt. Omvendt har uklarheden og forvirringen omkring landenes forskellige restriktioner, ramt regionen som helhed, mener hun.

– Jeg oplever, at der ikke har været så meget fokus på at gøre pendlingen nemmere – hverken fra svensk eller dansk side. Hvis man virkelig vil Øresundsregionen og fremme pendling på tværs, så er det også vigtigt, at man gør det nemmere at pendle – også under en coronapandemi, siger Britt Meelby Jensen, der selv har pendlet mellem Malmø og København under pandemien.

Atos Medical beskæftiger ca. 185 ansatte i Skåne og blev i november opkøbt af danske Coloplast. Foto: News Øresund

Mere brancheudveksling vil have gensidig gavn
Det er afgørende, at potentielle kandidater ikke får opfattelsen af, at det kan være besværligt at krydse broen, nævner Britt Meelby Jensen, for øget life science-udveksling mellem Danmark og Sverige vil være gavnligt, mener hun.

Det skyldes, at landene matcher hinanden godt i form af stærke forsknings- og innovationsmiljøer, men også komplimenterer hinanden, idet de store virksomheder i Danmark udvikler talenter og skaber synlighed af branchens førerposition, mens vækstdriverne i Sverige mere relaterer sig til incubation, startups og større adgang til risikovillig kapital, blandt andetpå grund af mindre aktiebeskatning, oplever Britt Meelby Jensen.

– Vi er to relativt små lande, men sammen er vi stærkere, og det er vigtigt at tænke på, så vi ikke altid kun tænker på os selv som ét land og et andet land. Øresundsregionen er en god mulighed til at få øjnene op for Sverige, og på sigt kan mere samarbejde med andre områder såsom Göteborg eller måske Stockholm så komme, siger hun.

Kristoffer Dahl Sørensen – News Øresund

 


NEWS ØRESUND er et resultat af et udviklingsprojekt med Interregfinansiering, som blev gennemført i samarbejde mellem Roskilde Universitet, Lunds universitet og Øresundsinstituttet. Siden 2015 fortsætter udviklingen af News Øresund som en del af Øresundsinstituttet. I 2019-2022 forstærker News Øresund den uafhængige dækning af regionens life science-cluster gennem Øresundsinstituttets engagement i Interregprojektet GC life science analysis initiative.

ØRESUNDSINSTITUTTET er et uafhængigt dansk-svensk videncenter, der gennem analyser, fakta, konferencer og medievirksomhed bidrager til et øget kendskab om udviklingen i regionen. Virksomheden drives uden henblik på at skabe et overskud og med finansiering fra godt 100 medlemmer fra stat, regioner, kommuner, universiteter og det private erhvervsliv i Danmark og Sverige.

Nyhederne fra News Øresund kan frit gengives, hvis News Øresund angives som kilde. 

Kontakt os: redaktion (at) newsoresund.org
Mere info: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.org

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Politik24. maj 2022

Esbjerg Havn kan blive et knudepunkt for NATO’s militære transporter til Baltikum og Østersøområdet

Den danske regering ønsker at gøre Esbjerg Havn i Vestjylland til et NATO-knudepunkt for transport af militære styrker fra USA...

Norden24. maj 2022

USA planlægger store investeringer i Thule-basen i Grønland

USA har planer om at udvide Thule-militærbasen i Grønland for milliarder. Det fremgår af en i store dele censureret rapport...

Interviews24. maj 2022

“De prisstigninger vi ser nu, er kun begyndelsen”

Under pandemien har Orkla Foods Sverige oplevet flaskehalse i forsyningskæden, ændrede forbrugsmønstre og leveringsproblemer på emballagematerialer. Til de  udfordringer kan...

Turisme/kultur24. maj 2022

Rekordmange danske overnatninger på hotellerne i Danmark

Efter en hård periode under coronapandemien tiltrækker de danske hoteller nu igen gæster. I marts havde hotellerne 1,2 millioner overnatninger,...

Energi20. maj 2022

Sveriges største vindmøllepark kan blive bygget uden for Trelleborg – ved Kriegers Flak

Den svenske regering gav i denne uge tilladelse til, at Vattenfall kan bygge Sveriges største havvindmøllepark i den svenske del...

Energi20. maj 2022

Esbjergs-erklæring: fire lande skal bygge 150 GW vindkraft i Nordsøen til 2050 – danske planer for 1.000 mia. kroner

Danmark, Tyskland, Holland og Belgien skrev under på ”The Esbjerg Declaration” i onsdags. Dermed forbinder de sig til at sammen...

Bæredygtighed20. maj 2022

Med opgraderet batteridrift forventer Forsea at mindske CO2-udledningen i år

Forsea stiler efter at mindske CO2-udledningen med 70 procent i 2022, sammenlignet med 2016-årsniveau. Ifølge rederiet er det frem for...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.