Erhverv
Dansk-svensk lungemedicin i milliardhandel
Bristol-Myers Squibb investerer 444 millioner dollar i Galecto, en virksomhed i København med rødder i Lunds Universitet. Pengene skal gå til udvikling af lægemiddel mod lungefibrose. En række danske venture-selskaber står bag det succesfulde udviklingsselskab.
Galecto Biotech i København har indkasseret en samarbejdsaftale med den amerikanske lægemiddelgigant Bristol-Myers Squibb om udvikling af et middel mod lungefibrose. Aftalen giver det amerikanske selskab ret til at købe Lund-virksomheden, hvis selskabet opnår visse forskningsresultater. Til gengæld betaler Bristol-Myers Squibb udviklingensomkostningerne for TD139.
”Samarbejdet med Bristol-Myers Squibb bekræfter hvad vi har skabt i Galecto, og vil tillade os at styrke TD139 og vores portefølje af andre galectin modulatorer for flere vigtige menneskelige sygdomme,” siger bestyrelsesformand Magnus Persson i en pressemeddelelse.
Galecto har identificeret et molekyle, der kan blokere galectin-3, der har stor effekt på lungefibrose. Stoffet er blevet afprøvet med succes på dyr, og nu bliver det testet på raske mennesker. Siden skal forsøgene fortsætte på syge patienter.
Bliver forsøgene en succes kan Bristol-Myers Squibb købe Galecto Biotech for 444 millioner dollar, svarende til 2,6 milliarder danske kroner eller 3,3 milliarder svenske kronor.
Symbiotisk samarbejde med køber
Foruden stifterne af selskabet ejes Galecto Biotech af en række venturekapitalselskaber, herunder danske Novo Seeds, Seed Capital og Sunstone Capital. I august solgte Sunstone Capital et anden opstartsvirksomhed i medicinalbranchen, da schweiziske Roche købte danske Santaris Pharma for 450 millioner dollar. Den slags opkøb er typiske, fortæller managing partner i Sunstone Peter Benson til News Øresund. Langt størsteparten af handlerne går til andre selskaber i medicinalbranchen, hvor det er de store aktører, der primært investerer i selskabet eller køber det.
“De selskaber, der køber op er som regel de store medicoselskaber, der skal fylde deres portefølje op og til gengæld lader os tage den tidlige risiko. Men vi begynder at have et mere symbiotisk forhold køberne, der er blevet mere opsøgende end tidligere som medinvestor, som samarbejdspartner og som konsulenter i vores advisory boards,” siger Peter Benson. (News Øresund – Peter Mulvany).
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23