Følg os på

Sverige

Danske fusklæger kan arbejde frit i Sverige

Publiseret

 

Et dansk arbejdsforbud for læger gælder ikke i Sverige. News Øresunds gennemgang viser, at flere danske læger beholder deres svenske legitimation trods alvorlige fejl. Læge fradømt retten til at arbejde med børn kan fortsætte i Sverige.

Danske læger der sjusker med medicinen eller er farlig for deres patienter kan frit arbejde i Sverige. En sammenligning af den danske Sundhedsstyrelses tilsynsliste som News Øresund har foretaget med det svenske register over autoriseret sundhedspersonale viser, at fire læger forsat kan arbejde i Sverige uanset at de i Danmark har fået myndighedskritik eller forbud mod at arbejde som læge.

En af lægerne fik sidste år kritik af den danske myndighed for at give for meget psykofarmaka til børn, mens en anden læge fik dom ved Østre Landsret med forbud mod at arbejde med børn efter han havde nøgenfilmet og befamlet sine to steddøtre. Inden de fire læger kom på den danske tilsynsliste havde de alle haft autorisation til at arbejde som læger i Sverige.

På trods af den formelle tilladelse fra de svenske myndigheder, er det uvist, om lægerne reelt arbejder i Sverige. I Sverige er det statslige Inspektionen for Pleje og Omsorg, der fører tilsyn med lægerne. Myndigheden blev stiftet 2013 for at forkorte en langtrukket sagsbehandlingstid i Socialstyrelsen, der hidtil havde ansvaret for at behandle klager over dårlig lægebehandling. Inspektionen undersøger klager fra patienter og pårørende, der føler sig dårlig behandlet i sundhedssystemet.

Generaldirektør Gunilla Hult Backlund forklarer i et mailsvar til News Øresund, at danske læger skal fratages deres svenske tilladelse, hvis de mister deres danske autorisation. Det sker ved, at Inspektionen for Pleje og Omsorg anmelder lægen til det svenske Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, der efterprøver mistanke om fejl begået af sundhedspersonale.
”Den svenske legitimation gælder indtil HSAN træffer beslutning om andet. Dette indebærer, at Inspektionen for Pleje og Omsorg ikke har mulighed for umiddelbart at standse en læge, der arbejder i Sverige når processen foregår i Sundhedsplejens Ansvarsnævn. Alle arbejdsgivere bør dog før ansættelsen kontrollere referencer, legitimationsstatus og om der findes nogle aktuelle tilsynssager vedrørende den pågældende person for at mininmere risikoen ved ansættelse” skriver Gunilla Hult Backlund.

De fire lægers fortsatte ret til at arbejde i Sverige vækker bekymring hos den svenske patientforening for psykisk syge, RSMH (Riksförbundet for Social og Mental Hälsa). Formand Jimmie Trevett anser det for problematisk, at lægerne fortsat kan arbejde uhindret i Sverige, på trods af forbud og kritik fra den danske Sundhesstyrelse. Det er ikke større forskel på danske og svenske patienter, så de skal også behandles nogenlunde ens, mener han.
”Det er vigtigt, at patienter får den bedst mulige hjælp, så den svenske myndighed må undersøge hver enkelt læge, der har fået kritik,” siger Jimmie Trevett til News Øresund.

Læger i både Danmark og Sverige påpeger overfor News Øresund svagheden i det svenske tilsyn, og kræver at myndighederne giver besked til hinanden om fusklæger.
Formand for den danske lægeforening etiske udvalg, Lise Møller vil have de farlige læger væk fra sygehusene – også i Sverige.
”Der bør tages skridt til at begrænse spredningen af livsfarlige læger til andre lande. Myndighederne i de lande, vi udveksler læger med, bør have en indbyrdes aftale, de kan give information til hinanden om læger, der skønnes ikke at kunne varetage hvervet, ” siger Lise Møller til News Øresund. (News Øresund – Peter Mulvany)

 

FAKTABOKS: Danske fusklæger kan fortsætte i Sverige

* En nu 58-årig læge fik i 2003 tilladelse til at arbejde som læge i Sverige. I november 2013 afgjorde den danske Sundhedsstyrelse at lægen ”behandler med doser af antipsykotiske lægemidler, der ligger væsentligt over de anbefalede doser og uden grundlag,” Han fik påbud om at følge reglerne for medicinbehandling af børn. Den svenske tilladelse har han stadig.

* En nu 48-årig læge fik i 2006 tilladelse til at arbejde som læge i Sverige. I juli 2013 forbød den danske Sundhedsstyrelsen hende at have selvstændig praksis og at udskrive afhængighedsskabende lægemidler. Den svenske tilladelse har hun stadig.

* En nu 47-årig læge fik i 2012 tilladelse til at arbejde som læge i Sverige. Året efter fratog den danske Sundhedsstyrelse hans ret til at arbejde selvstændigt som psykiatrisk læge i Danmark. Den svenske tilladelse har han stadig.

* En nu 58-årig læge fik i 1990 svensk tilladelse til at arbejde som læge. I 2013 fik han forbud ved dom i Østre Landsret (Hovrätten i København) mod at arbejde med børn. Han har stadig den svenske tilladelse til at arbejde som læge. (News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Samfund22. september 2023

Øresundsdebat uge 38: Bandemedlemmer flygter fra Sverige af frygt for deres liv, danske straffe for svenske forbrydelser og kommunalt tovtrækkeri om Øresundsforbindelser

Bandekrigen i Sverige eskalerer, og landet har ikke været så farligt at opholde sig i siden 2. Verdenskrig. Bandemedlemmer flygter...

Arbejdsmarked22. september 2023

Arbejdsløsheden er næsten halveret for svenskere født uden for Europa

Siden flygtningekrisen i 2016 er arbejdsløsheden næsten halveret blandt mennesker i Sverige, der er født uden for Europa, rapporterer Dagens...

Ejendomme22. september 2023

Rentestigninger vil ramme husholdninger med såkaldt bostadsrättslägenhet hårdere i Stockholm end i Göteborg og Malmø

Riksbankens pengepolitiske renteforhøjelser og efterfølgende stigninger i realkreditrenterne vil ramme indbyggerne i Stockholm hårdere end i resten af landet på...

Politik22. september 2023

Den svenske regerings finanslovsforslag: Skattelettelser på arbejde, tillæg til kommuner og regioner samt øgede klimaudledninger

Regeringen giver Sveriges kommuner og regioner yderligere 16 milliarder kroner, hvilket ikke anses for tilstrækkeligt ifølge Sveriges Kommuner og Regioner,...

Arbejdsmarked22. september 2023

Svensk computerspiludvikler erstatter 40 pct. af medarbejderne med AI

Den Göteborg-baserede spiludvikler Mindark med computerspillet Entropia Universe afskediger 25 medarbejdere, svarende til 40 pct. af medarbejderstaben, og erstatter deres...

Bæredygtighed22. september 2023

Svea Solar investerer 10 milliarder kroner i nye solcelleparker efter rekordstor el-aftale med Arla

Det svenske solenergiselskab Svea Solar meddeler, at de har underskrevet en rekordstor el-aftale med det europæiske andelsmejeri Arla, der har...

Bæredygtighed22. september 2023

I Lund reklameres der nu for kommunens første supercykelsti

I Landskrona blev Sveriges første supercykelsti C32 indviet i slutningen af august, og den går ud til Häljarp, rapporterer Sydsvenskan....

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.