Følg os på

Arbejdsmarked

De danske gymnasiependlere har set Malmø – nu vil de se verden

Publiseret

 

19-årige Simone og Alberte Fridan bor på Østerbro i København og har cirka en time til skolen i Malmø. Den svenske gymnasieskole er meget friere end den danske, mener Alberte og Simone Fridan, der går i 2.g på foto- og filmlinjen på Bryggeriets gymnasium i Malmø. Her viser de plakater til en af skolens elevudstillinger. Foto: News Øresund - Henrik Smångs

I 2019 var tvillingesøstrene Simone og Alberte Fridan fra den lille by Præstø på Sydsjælland skoletrætte. Ingen af dem havde lyst til at gå på ”et almindeligt dansk gymnasium”. Så faldt de over en video på YouTube fra Bryggeriets gymnasium i Malmø. Nu går de i 2.g, og selv om de ikke indgår i arbejdsstatistikken er pendlingen over Øresund blevet hverdagskost. Den svenske skole har givet begge søstre lyst til at rejse, og efter gymnasiet vil de ud i verden. 

Det var en YouTube-video med en dansk skater, der gik på Bryggeriets gymnasium i Malmø, som først vakte deres interesse. Før det havde hverken Alberte eller Simone Fridan fra Præstø på Sydsjælland hørt om skolen.
– Men det virkede fedt, sådan et dejligt og kreativt miljø. Og så tjekkede vi skolen ud og så, at de havde en film- og fotolinje, og det var det, der tiltrak os, siger Simone Fridan.

Bryggeriet var gode til at give de studerende en forsmag på, hvad de kunne forvente, med flere åbne huse og muligheder for at følge studerende.
– Vores danske venner syntes, det var ret sejt, at vi skulle gå på en svensk skole, og flere har været på besøg. Det har været sjovt for dem at se, hvordan det fungerer her, fordi det er så forskelligt fra en dansk skole, siger Simone Fridan.

Friere tilrettelæggelse af skolen i Sverig
Både Alberte og Simone understreger, at foto- og filmlinjen stadig er en uddannelse med ”rigtige fag”, men de siger, at de i højere grad integreres i de kreative fag. Desuden er programmet friere end i ”en almindelig dansk skole”, hvor alle mere eller mindre får den samme undervisning.
– Der forventes det bare, at man følger skemaet, men det passer ikke alle. Der føler jeg, at ”Bryggan” er bedre til at tilpasse sig de studerende, de er gode til at hjælpe dig, hvis du har brug for lidt ekstra hjælp eller til at skræddersy et skema. Det var afgørende for at jeg overhovedet ville studere på gymnasiet, siger Alberte Fridan.

Malmø var udland – nu er byen som en anden kommune
Fridan-søstrenes tidligere oplevelser af Sverige kom fra Astrids Lindgrens Emil i Lönneberga og en ferie i ny og næ. Sverige var ”udlandet”.
– Nu føles det bare som en anden kommune, hvor de taler et andet sprog. Man skal længere op i landet, hvor landskabet ændrer sig, før man får den følelse igen, siger Alberte Fridan. 

De har også opdaget Malmø som en by uden for skolen, hvor man kan ”hygge” sig på caféer eller bade om sommeren. Men de danske elever er forskellige, siger de: Nogle vil bare gerne hjem med det samme. 

De har også fået styr på sproget, selvom det tog omkring to måneder, før de kunne slappe af.
– Første gang vi spiste frokost i kantinen, sad jeg sammen med nogle svenskere og forstod ikke, hvad de sagde, for de talte så hurtigt. Jeg havde hovedpine, da jeg kom hjem, fordi min hjerne skulle på overarbejde. Men i dag forstår jeg svenskerne, siger Alberte Fridan. 

Pendlerafstanden er passende, men bureaukratiet er unødigt langt
Alberte og Simone Fridan flyttede til Østerbro i København for at gå i tiende klasse. Takket være flytningen har Alberte og Simone Fridan nu omkring en time fra dør til dør til Bryggeriet. En rimelig pendlertid, der giver dem mulighed for at ”vågne op om morgenen”, som de siger. 

Bryggeriets danske andel er vokset de seneste år, og nu har skolen 30 danske elever. Det betyder, at der nærmest er massevandring om morgenen fra København H.
– Det gør det lidt nemmere, at man ikke føler sig som den eneste. Det ville nok være lidt svært at være den eneste, der kommer så langt væk fra, siger Simone Fridan. 

Det eneste, de ikke synes fungerer problemfrit, er det ungdomskort, de får fra DSB, som giver dem mulighed for at krydse broen for 400 kroner om måneden. Det er en ”meget lang og kompliceret” proces, der kan tage en måned, og som skal gentages hvert år.
– Når man starter i skolen, skal man jo bruge det med det samme. Man er nødt til at spamme DSB og stå fast. De er blevet lidt mere vant til, at folk pendler, men det er som om, det stadig er nyt for dem, sukker Alberte Fridan.    

Men det er det hele værd i sidste ende, siger de begge.
– Skolen har givet os lyst til at rejse, til at tage ud og opleve ting. Vi vil se, om vi kan rejse rundt og arbejde med film og fotografi ude i verden. 

Bryggeriets gymnasium i Malmø
Bryggeriets gymnasium er en uafhængig svensk gymnasieskole, der blev grundlagt i 2006 i Malmø. Skolen drives af non-profit-organisationen Bryggeriets Bildningsbyrå.
Skolen har omkring 150 elever, heriblandt 27 danskere, 16 nordmænd og en islænding.
Hvert år plejer skolen at reservere omkring ti procent af pladserne til den såkaldte ”frie kvote”, fortæller rektor Marie Svensson, som tilføjer, at Bryggeriet kan tage flere ind, hvis der er ledige pladser. Den frie kvote går til studerende med karakterer fra et andet karaktersystem end det svenske standardkaraktersystem. Det kan være det danske karaktersystem, men også for eksempel elever fra en svensk Waldorfskole. Marie Svensson fortæller, at presset fra andre nordiske elever er blevet større. I starten søgte de næsten næsten udelukkende til skateprofilen, men i de senere år har år også de andre profiler: foto- og filmlinjen, fri kunst og tegneserietegning.

(News Øresund – Henrik Smångs)

 

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Samfund17. juni 2024

Antallet af beskæftigede i den svenske byggebranche falder mest i Skåne

Den svenske byggebranche er hårdt ramt af den økonomiske afmatning. I marts var beskæftigelsen faldet med fire pct. i forhold...

Arbejdsmarked16. juni 2024

Hård kamp om ingeniørerne over Øresund – undersøgelse viser, at lønningerne er 50 procent højere i Danmark end i Sverige

Kampen om arbejdskraften på den anden side af Øresund er i fuld gang. På lidt over ti år er antallet...

Arbejdsmarked16. juni 2024

Om tre år vil der mangle 38.000 faglærte i Region Hovedstaden

En ny analyse fra Region Hovedstaden viser, at der om tre år vil mangle op mod 38.000 faglærte i regionen....

Danmark16. juni 2024

Endnu en dansk færgerute bliver svenskejet – Gotlandsbolaget køber ruten København-Oslo af DFDS

Svenske Gotlandsbolaget køber færgeruten København-Frederikshavn-Oslo for ca. 400 millioner kroner af danske DFDS. Købet omfatter to bil- og passagerfærger og...

Øresund16. juni 2024

15 procent flere rejser med Øresundstog over broen i maj

På trods af et ødelagt sporskifte ved Østerport i maj måned kan Skånetrafiken konstatere en fortsat stærk vækst i antallet...

Okategoriserade16. juni 2024

De nordiske lande går mod strømmen ved EU-valget – rød-grønne partier står for den største fremgang

Der blev ingen nordisk højrebølge, da danskere, svenskere og finner gik til stemmeurnerne ved valget til Europa-Parlamentet. Nede på kontinentet...

Danmark16. juni 2024

På mandag indvier kong Frederik X det første tunnelelement i Femern Bælt-forbindelsen.

På mandag indvier kong Frederik X det første 217 meter lange tunnelelement i Femern Bælt-tunnelen. Det vil derefter blive sænket...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.