Sverige
De svenske fædre tager en fjerdedel af forældreorloven
Mændene står for en voksende andel af forældreorloven i Sverige. I 2015 steg deres andel med 1,1 procentpoint sammenlignet med 2014, til 26,2 procent. Mest hjemme er de nordlandske fædre, mens de skånske fædre holder mindst barsel i hele landet.
I Skåne tog mændene 23,9 procent af forældreorloven sidste år, sammenlignet med 22,5 procent i 2014. I Lomma, nord for Malmø, havde fædrene den højeste andel, mens fædrene i Bjuv udenfor Helsingborg lå i den anden ende af skalaen.
Hvorfor netop de skånske fædre holder mindst forældreorlov kan Niklas Löfgren, Forsikringskassens familieøkonomiske talsmand, ikke svare på, men det har været det samme mønster tidligere år. Det som mest tydeligt påvirker, hvilke fædre som holder forældreorlov, er ikke geografi, men uddannelsesniveau.
”Den faktor slår alt, frem for alt hvis det er kvinderne, som har en videregående uddannelse.” siger han.
Forældrenes indkomst har derimod ikke så stor effekt på hvem, der tager mest af orloven. Hvis manden tjener mest, tager kvinden hovedparten af forældreorloven, men det gør hun også, hvis det er hende, der tjener mest, viser Forsikringskassens analyser.
Fra januar er der blevet indført en tredje øremærket måned for de svenske fædre, men effekten af den kan ikke spores i statistikken før næste år. Men ifølge Niklas Löfgren påvirker den sikkert allerede fordelingen af forældreorloven i 2016.
”Det er et sådant tiltag, som fremmer udviklingen. De tidligere pappa-måneder fik en stærk effekt med det samme, mens vi ikke har kunnet se en effekt af ligestillingsbonussen” siger han.
News Øresund – Anna Palmehag
Fakta: Her tog de svenske fædre mest af forældreorloven i 2015:
- Norrbottens län 30,7 procent
- Gotlands län 28,9 procent
- Uppsala län 28,5 procent
- Jämtlands län 27,9 procent
- Stockholms län 27,9 procent
Fakta: Ligestillingsbonus og øremærket barsel
Försäkringskassan udbetaler forældreorlov. Der er knyttet 480 dage til et barn. 390 af disse dage får forælderen udbetalt et beløb som svarer til sygedagpenge (- 80 procent af lønnen, men maksimalt 946 svenske kroner per dag. Har forælderen ikke et arbejde udbetales 250 kroner per dag). I de resterende 90 dage udbetales 180 svenske kroner per dag. Forældrene har altså 195 + 45 dage hver, men kan overlade dage til den anden forælder, bortset fra 90 dage. Frem til den 1. januar i år var der 60 reserverede dage. Enlige forældre har ret til alle 480 dage. Ligestillingsbonussen indebærer at de forældre som deler på forældreorloven får et bidrag. Desto mere lige de deler, jo højere er bidraget, med et maksbeløb på 13.500 svenske kroner per barn.
Kilde: Försäkringskassan
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23