Følg os på

Life Science

Danske virksomheder og Dansk Erhverv i kontakt med Mette Frederiksen om dansk-svensk skatteaftale

Publiseret

 

Niels Abel Bonde, direktør for Novo Nordisks svenske datterselskab i Malmø, og Marianne Kock, direktør for Ferring Pharmaceuticals i Danmark, diskuterede perspektiverne for øget dansk-svensk samarbejde i life science-branchen på baggrund af en ny rapport, Life Science Across the Øresund, som Øresundsinstituttet står bag. Paneldebatten fandt sted i Ørestad i den nyopførte bygning HUBNORDIC, som er ejet af KLP Ejendomme A/S. Foto: News Øresund

Medicinalvirksomheden Ferring Pharmaceuticals i København har sammen med andre virksomheder og Dansk Erhverv været i dialog med den danske regering for at få en løsning på skatteproblematikken for grænsependlere, der arbejder hjemmefra på grund af coronapandemien. Novo Nordisk går også ind for, at grænsependlere i lyset af coronapandemien kan arbejde mere fleksibelt hjemmefra uden at skulle beskattes ekstra eller belastes med mere administration. Det fortalte repræsentanter fra virksomhederne i en paneldebat i tirsdag i forbindelse med en ny brancherapport, hvor Øresundsinstituttet har kortlagt et omfattende netværk af life science-forbindelser på tværs af Øresund.

Ferring Pharmaceuticals i Danmark drøftede i sidste uge sammen med andre virksomheder og erhvervsorganisationen Dansk Erhverv behovet for at ændre skattereglerne for Øresundspendlere med den danske statsminister Mette Frederiksen (S).

Virksomhederne ønsker, at deres danske og svenske ansatte kan arbejde hjemmefra uden at blive ekstra beskattet eller bruge ekstra tid på skattedokumentation.

– Man skal rette op på Øresundsaftalen, sagde Marianne Kock, som er direktør for Ferring Pharmaceuticals i Danmark, og i en paneldebat i tirsdags, som fandt sted i Ørestad i den snart nyopførte kontorbygning HUBNORDIC.

Paneldebatten skete i forbindelse med lanceringen af en ny rapport, Life Science Across the Øresund, som Øresundsinstituttet står bag sammen med Medicon Valley Alliance i det EU-støttede projekt Greater Copenhagen Life Science Analysis Initiative.

Rapporten beskriver blandt andet fælles dansk-svenske styrkepositioner i life science-branchen i Øresundsregionen, hvor mindst 900 grænsependlere i sektoren krydser Øresundsbroen, for at arbejde på den ene eller anden side af sundet, ifølge rapporten.

Medicinalvirksomheden Ferring Pharmaceuticals har omkring 600 ansatte i Ørestad i København, hvoraf ca. 110 er grænsependlere fra Sverige,

Sofi Eriksson og Kristoffer Dahl Sørensen, analytikere på Øresundsinstituttet, præsenterede som hovedskribenter nogle af resultaterne i den nye rapport ved live-sendingen. Foto: News Øresund

I henhold til skatteaftalen mellem Danmark og Sverige skal danske og svenske grænsependlere i dag arbejde mindst halvdelen af arbejdstiden i arbejdslandet i en periode på tre måneder for at følge skattereglerne. Restriktioner under coronapandemien og et ønske på bagkanten af pandemien om mere fleksible arbejdsmønstre får flere brancheaktører, deriblandt Ferring Pharmaceuticals, til at efterspørge behov for ændringer i skattereglerne for grænsependlere i Øresundsregionen.

Det samme gjorde Niels Abel Bonde, som er landechef for Novo Nordisks svenske datterselskab i Malmø med ca. 75 ansatte, og som også deltog i paneldebatten.

– For at vi skal have udveksling af arbejdskraft på tværs, så skal skattereglerne forbedres på sigt, sagde han og betonede, at Øresundsregionen er vigtig for virksomheden.

Mef Nilbert, forskningschef i Kræftens Bekæmpelse i København, og Petter Hartman, direktør for klyngeorganisationen Medicon Valley Alliance, deltog også i paneldebatten i samtale med Øresundsinstituttets direktør, Johan Wessman. Foto: News Øresund

En tredje paneldeltager, Mef Nilbert, som er forskningschef på Kræftens Bekæmpelse i København nævnte også behovet for styrke forskningssamarbejdet i regionen strukturelt.

– Vi må have en bedre struktur for støtte. Der er så mange, som vil, og som fixer det selv – virksomheder og selskaber – men vi må løse sager som skat, sundhedsforsikring, enkel pendling, sagde hun.

Petter Hartman, adm. direktør for den dansk-svenske klyngeorganisation, Medicon Valley Alliance, slog i paneldebatten også på betydningen, at øget dansk-svensk samarbejde vokser ud af konkrete projekter.

– Relationerne, som driver samarbejderne, kommer ofte på grund af forskere, som måske har lært at kende hinanden i de unge år, som har arbejdet og forsket sammen, mødtes på konferencer og opbygget en tillid, og tillid er helt afgørende, når man skal arbejde i en grænseregional kontekst, fordi det er en kamp mod strukturerne, som kan hæmme udviklingen. Men når vi samler ressourcerne, så får vi bedre udnyttelse af vores fælles ressourcer, vi får større synlighed, og vi kan tiltrække kapital, sagde han og tilføjede, at nationale støttemidler fra fx danske Innovationsfonden eller svenske Vinnova kunne øremærkes til grænseregionale projekter. (News Øresund)

 

News Øresund bad to store danske virksomheder med aktiviteter på begge sider af Øresund om at kommentere, hvordan deres aktiviteter og medarbejdere bliver påvirket af skattereglerne i den dansk-svenske Øresundsaftale under coronapandemien.
Kresten Ørnbjerg, Vice President og Head of Global Public Affairs ved Vestas med kontor bl.a. i Ørestad och i Svågertorp i Malmø og som har mellen 20 og 30 medarbejdere som pendler over Øresund:

Hvordan oplever du som arbejdsgiver situationen, når det kommer til dit personale, der pendler over Øresund? 
– Som følge af rejserestriktioner mellem Sverige og Danmark har Vestas’ Øresundspendlere ikke haft mulighed for at møde ind på kontoret, til trods for at der har været åbent på kontoret for et begrænset antal medarbejdere på begge sider af Øresund.
– Øresundsaftalen er en skatteaftale, der bygger på åbne grænser, hvorfor kriterierne for aftalen selvsagt ikke har været mulige at overholde for vores medarbejdere, når grænserne har været lukkede. Vi ser gerne en løsning, der imødekommer denne problematik, så Vestas pendlende medarbejder ikke står overfor unødige høje personlige omkostninger.
Hvordan påvirker ovenstående dine fremtidige planer, når det gælder rekruttering af personale på tværs af Øresund? 
– Det er klart at situationer som denne gør det mindre attraktivt for arbejdsgivere og ansatte at arbejde på tværs af Øresund. Samtidigt ser vi stor værdi i at arbejde på tværs af Øresundsregionen. Øresundsregionen er en vigtig hjørnesten i relationen mellem Danmark og Sverige. Regionen danner ramme for erhvervsdrivende og store virksomheder på begge sider af sundet. Det er helt afgørende, at den stærke forbindelse mellem Danmark og Sverige opretholdes og prioriteres politisk. Derfor håber vi også at der kan findes en løsning, så Øresundspendlerne undgår at skulle betale en uventet stor og unfair regning. I Vestas ser vi gerne en fair løsning. Der er behov for en hjælpende hånd til de mange Øresundspendlere, der står til at betale en uventet stor og unfair regning. Enten skal ordningen om skatte-moratorium genindføres, eller også bør der laves en form for Covid-19-relateret undtagelse.
Niels Abel Bonde, Managing Director Novo Nordisk Scandinavia AB med kontor flere steder på Sjælland samt i Malmø, med godt 200 medarbejdere, som pendler over Øresund:

Hvordan oplever I som arbejdsgivere situationen når det gælder jeres personale som pendler over Øresund? 
– Hos Novo Nordisk i Sverige har vi en række medarbejdere, som bor i Danmark og arbejder i Sverige, og som har svensk SINK-skat. Da vi har fået kontoret lukket i overensstemmelse med myndighedernes og interne retningslinjer for hjemmearbejde, vil nogle af medarbejderne blive beskattet i Danmark, hvilket er et problem. Det skaber naturligvis usikkerhed om skatten oven i en noget usikker arbejdssituation i forhold til Covid-19. Det koster både medarbejdere og arbejdsgivere tid og penge, og vi havde forventet, at de danske og svenske myndigheder kunne samarbejde i denne meget specielle situation for os alle sammen. Det har simpelthen ikke været muligt at komme på kontoret, og vi har naturligvis valgt at prioritere medarbejdernes sundhed først i overensstemmelse med myndighedernes anbefalinger.
Hvordan påvirker det jeres fremtidige planer for rekruttering af personale over Øresund?
– Vi håber ikke, at vi vil opleve dette igen, men det understreger den risiko, man som ansat står over for i forhold til skat og de regler, der findes og er helt rimelige i en normal situation – men som udfordres af Covid-19. Hos Novo Nordisk Sverige arbejder vi nu fleksibelt med hensyn til kontor- og hjemmearbejde – men skattereglerne begrænser dette i forhold til medarbejdere, der bor i Sverige. Sidst men ikke mindst har vi som virksomhed ekstra omkostninger til konsulentbistand m.m.

NEWS ØRESUND er et resultat af et udviklingsprojekt med Interregfinansiering, som blev gennemført i samarbejde mellem Roskilde Universitet, Lunds universitet og Øresundsinstituttet. Siden 2015 fortsætter udviklingen af News Øresund som en del af Øresundsinstituttet. I 2019-2021 forstærker News Øresund den uafhængige dækning af regionens life science-cluster gennem Øresundsinstituttets engagement i Interregprojektet GC life science analysis initiative.

ØRESUNDSINSTITUTTET er et uafhængigt dansk-svensk videncenter, der gennem analyser, fakta, konferencer og medievirksomhed bidrager til et øget kendskab om udviklingen i regionen. Virksomheden drives uden henblik på at skabe et overskud og med finansiering fra godt 100 medlemmer fra stat, regioner, kommuner, universiteter og det private erhvervsliv i Danmark og Sverige.

Nyhederne fra News Øresund kan frit gengives, hvis News Øresund angives som kilde. 

Kontakt os: redaktion (at) newsoresund.org
Mere info: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.org

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Samfund30. juni 2021

Forsigtig optimisme omkring rejser og turisme på tværs af Øresund i sommer – men stadig langt fra 2019-niveauerne

Fortsat stor usikkerhed, men samtidig forsigtig optimisme, præger aktørerne inden for transport og turisme i Øresundsregionen. På det seneste har...

Samfund30. juni 2021

Svenske og danske coronarrestriktioner udfases den 1. juli

Fra den 1. juli kan 50 personer i stedet for otte samles indendørs til private arrangementer i Sverige. Begrænsningerne for...

Okategoriserade02. juli 2021

News Øresund ønsker en god sommer

News Øresund holder sommerferie og er tilbage igen i starten af august med dækning af vores dansk-svenske region. Redaktionen ønsker...

Samfund29. juni 2021

Det bliver nemmere at rejse over Øresund denne sommer

Svenskere, der ønsker at rejse til Danmark denne sommer, har gode muligheder for at gøre det. Alle, der er fuldt...

Innovation01. juli 2021

Martin Gren, medstifter af Axis Communications: “Hvis jeg skulle starte en virksomhed i dag, skulle det være i Malmø”

Netværksvideovirksomheden Axis Communications, der siden 2015 har været ejet af japanske Canon, har ingen planer om at forlade Lund. Tværtimod...

Politik28. juni 2021

Sveriges statsminister Stefan Löfven afgår

Efter at have forhandlet med støttepartierne i en uge, meddelte Sveriges statsminister at han afgår. Han valgte at træde tilbage...

Life Science24. juni 2021

Danske virksomheder og Dansk Erhverv i kontakt med Mette Frederiksen om dansk-svensk skatteaftale

Medicinalvirksomheden Ferring Pharmaceuticals i København har sammen med andre virksomheder og Dansk Erhverv været i dialog med den danske regering...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.