Følg os på

Arbejdsmarked

Den 23-årige Lund-studerende Klara kombinerer studier med arbejde i Danmark

Publiseret

 

Klara Omdal arbejder i den svenske fitnessbutik Casall i Illum i København. Hun fik jobbet via en Facebook-annonce, da hun boede i Danmark, og beholdt det, da hun flyttede tilbage til Sverige. Foto: News Øresund - Henrik Smångs

Efter at have boet i København i kort tid fik 23-årige Klara Omdal job i den danske hovedstad. Hun var så glad for sit job i sportstøjsbutikken, at hun stadig arbejder der – selv om hun er flyttet til Lund for at tage sin bachelor, og det ikke altid er smertefrit at pendle over grænsen. At så få unge svenskere arbejder i Danmark, tror hun først og fremmest skyldes sproget.

Klara Omdal er knap tyve minutter forsinket til interviewet, som finder sted på en café lige ved siden af Illum på Strøget, hvor hun arbejder. Det er ikke hendes skyld, for Øresundstoget holdt stille lige uden for København H på grund af en signalfejl. En ikke ualmindelig situation for den 23-årige Lund-studerende, som generelt synes, det er ret besværligt at pendle fra Sverige til Danmark.
– Jeg har en time og femogtyve minutter fra dør til dør, hvis jeg er heldig, men jeg synes sjældent, at togene er rettidige, som vi kunne se i dag. Det går i perioder, nogle gange flyder det bare, men nogle gange kan der være en periode på fjorten dage, hvor der altid er et problem, siger hun. 

Pendling tager meget tid – men valutakursen vejer tungt
I halvandet år har hun pendlet mellem sin studielejlighed i Lund og den svenske sportstøjsbutik Casall, hvor hun arbejder på halv tid. Jobbet veksler hun med sine studier på kandidatuddannelsen i Human Resources med fokus på handelsret ved Lunds Universitet.
– Det er måske ikke optimalt for en studerende, jeg bruger meget tid på det. Men jeg er en person, der nyder at arbejde, jeg synes, det er en god virksomhed, og jeg har en fantastisk chef, siger hun. 

Og man kan ikke benægte, at den danske krone er et stærkt argument for at tage et job på den danske side, tilføjer hun.
– Det kan jeg ikke lyve om, man får jo flere penge for det. Vi ved jo ikke, hvordan valutakursen ser ud om seks måneder, men i år har den været meget gunstig. 

Fik jobbet via Facebook
Klara Omdal er oprindeligt fra Olofström i Blekinge, men fodbolden bragte hende til fodboldgymnasiet i Helsingborg. Derefter tog hun til USA i to år, hvor hun mødte en dansk fyr. Til sidst flyttede parret sammen i København. 

Jobbet i Illum fandt hun gennem Facebook-gruppen ’Svenskar i Köpenhamn’, hvor butikschefen havde slået en annonce op. Forholdet endte, men hun beholdt jobbet, selv da hun flyttede tilbage til Sverige.

Hun lærte det danske sprog på arbejdet, med sin kæreste havde hun mest talt engelsk. Klara Omdal er glad for sprog og betegner sig selv som sprogkyndig, og det tog et par måneder, før hun var helt tryg ved sproget.
– Man lærer det hurtigt, når man er her og hører det hver dag. Eller man er nødt til at lære hurtigt. I begyndelsen måtte man skifte til engelsk, især når kunderne skulle tælle eller sige deres telefonnumre.

Sproget kan være en afskrækkende faktor
Der er ikke mange af hendes svenske venner, der arbejder i Danmark. Hvis man bor i Lund, er det også lettere at arbejde der, siger Klara Omdal.
– Det er mest Lund, eller op mod Malmø, men det stopper der. Jeg tror, at folk føler, at det danske sprog er lidt skræmmende, og at mange ser det som sværere, end det egentlig er.

Fremtidsplanen for Klara Omdal er at få en praktikplads i forbindelse med sin uddannelse. Men det bliver nok på den svenske side i så fald, da specialiseringen i handelsret er specifik for svensk ret.
  Men hvis der er svenske virksomheder, som følger svensk lov, når det gælder arbejdsret, vil jeg nok foretrække at være i København. Det føles, som om mulighederne er større her, end de er i Sydsverige.

(News Øresund – Henrik Smångs)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Forskning17. maj 2024

Stockholms nye life science-center blev indviet i forbindelse med det danske kongebesøg i Stockholm

I sidste uge blev Stockholms nye life science-center Forskaren indviet med dansk-svensk kongelig pragt, fortæller ejendomsudvikleren Vectura. Det skete i...

Danmark17. maj 2024

Michael Bremerskov Jensen bliver generalsekretær for det nystiftede Dansk-Svensk Handelskammer

Michael Bremerskov Jensen er blevet udnævnt til generalsekretær for Dansk-Svensk Handelskammer, som blev dannet af Dansk Erhverv og Sydsvenska Industri-...

Danmark17. maj 2024

Kommunaldirektører fra Stockholm besøgte København og byggeriet af Femern Bælt-tunnelen

Københavns arbejde med bandekriminalitet, planlægningen af den kunstige halvø Lynetteholm i havneindløbet til hovedstaden, kommunernes samarbejde med de danske regioner...

Arbejdsmarked17. maj 2024

Indkomstgrænsen hæves for, hvornår Øresundspendlerskatten skal sendes retur

De offentligt ansattes skattepenge vil blive sendt tilbage til deres hjemland, når den nye Øresundsaftale træder i kraft. Det betyder...

Politik17. maj 2024

Skjult kamera afslører, at Sverigedemokraterna nedgør andre partier anonymt

Sverigedemokraternas kommunikationsafdeling har kontrolleret mere end 20 anonyme konti på sociale medier, som har nedgjort andre partier og politikere, herunder...

Samfund17. maj 2024

Flytrafikken fra København steg med mere end 10 pct. i april – i Arlanda steg passagertallet med fem pct.

I april benyttede 2,4 millioner passagerer Københavns Lufthavn Kastrup. Det svarer til en stigning på over 10 pct. i forhold...

Arbejdsmarked16. maj 2024

Positive reaktioner fra regionens organisationer på den nye Øresundsaftale

Reaktionerne på, at der er indgået en ny Øresundsaftale, lod ikke vente længe på sig. Knap var det seks minutter...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.