Følg os på

Politik

Den nye svenske statsminister Ulf Kristersson (M) sætter fokus på den stigende vold i samfundet

Publiseret

 

Ulf Kristersson er blevet valgt til ny statsminister med 176 stemmer for og 173 imod. Foto: News Øresund

Med stemmerne 176 for og 173 imod blev Ulf Kristersson (M) mandag valgt som Sveriges nye statsminister. Med et snævert flertal af mandater i Riksdagen vil han stå i spidsen for en regering bestående af Moderaterna, Kristdemokraterna og Liberalerna. Sverigedemokraterna er også en del af aftalen om at danne en ny regering, og partiet vil få betydelig indflydelse på den substantielle politik, men vil blive holdt ude af regeringen af de andre partier og vil i stedet få embedsmænd i Regeringskansliet. I Ulf Kristerssons åbningstale blev der sat fokus på en strammere integrationspolitik, hårdere straffe mod bandekriminalitet inspireret af dansk politik og på at få Sverige igennem den kommende lavkonjunktur. Den aftale, som den nye regering og Sverigedemokraterna har forhandlet sig frem til, omfatter også en udvidet mulighed for at indføre ID-kontrol mellem Sverige og Danmark.

Ulf Kristersson præsenterede fire udfordringer, som Sverige står over for, da han tirsdag præsenterede den nye regerings politik for Riksdagen. Det drejer sig bl.a. om at reducere bandekriminalitet og nedbringe antallet af skud med dødelig udgang, som i år har nået et rekordhøjt antal på 53. At få landet gennem lavkonjunkturen på et tidspunkt, hvor høj inflation og høje energi- og brændstofpriser rammer den svenske økonomi. At øge energiproduktionen for at hjælpe virksomheder og husholdninger, bl.a. ved at åbne op for mere kernekraft. Desuden vil regeringen føre den svenske NATO-ansøgning i mål, og Ulf Kristersson lovede, at Sverige vil fuldføre den gældende aftale med Tyrkiet, som er det land, der endnu ikke har godkendt den svenske ansøgning om medlemskab af forsvarsalliancen.
– Mit budskab i dag er ret barskt. Det er en meget vanskelig situation, som kan blive meget værre, men mit budskab er også håbefuldt. Vi i Sverige har løst vanskelige problemer før, og vi kan gøre det igen, opsummerede Ulf Kristersson i Riksdagen.

Straf efter den danske model
En stor del af debatten forud for valget handlede om den stigende vold i samfundet. Blandt andet har antallet af skyderier i landet nået en ny rekord med 53 indtil videre i år, og der har været flere voldelige optøjer i foråret. De højreorienterede partier, Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna og Liberalerna, har ført kampagne for at indføre strengere straffe, i flere tilfælde efter dansk model. Socialdemokraterne har indført flere stramninger af straffe i den sidste valgperiode, inden de nu bliver tvunget til at afgive magten. Ulf Kristersson forklarede, at regeringen bl.a. vil afskaffe strafnedsættelser for personer over 18 år, og at der vil blive indført en ny straf kaldet ‘förvaringsdom’.

Øgede krav til indvandring
Regeringen ønsker også at skærpe den svenske indvandringspolitik betydeligt, bl.a. ved at hæve kravene til retten til asylindvandring og kravene til arbejdskraftindvandring. Personer, der er indvandret og overtræder visse regler eller har forbindelser til kriminelle organisationer eller deltager i ekstremistiske organisationer, skal risikere at blive udvist. Desuden ønsker regeringspartierne sammen med Sverigedemokraterna at styrke muligheden for at udvide grænsekontrollen og indføre nye ID-kontroller ved grænserne. Der vil blive udarbejdet et ministerielt notat for at undersøge, hvordan grænsekontrol i højere grad kan forhindre “irregulær indvandring” til Sverige, fremgår det af Tidö-aftalen, den aftale som Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna og Liberalerna har forhandlet sig frem til.

Energipolitikken skal omdirigeres til at investere i ny kernekraft
Ulf Kristersson lovede også en satsning på kernekraft for at øge den svenske energiproduktion. Den nye regering ændrer ordet vedvarende til fossilfri, når det gælder målet for den fremtidige svenske energiproduktion, sagde statsministeren og lovede, at der vil blive planlagt flere nye reaktorer. Dette vil sikre energiproduktionen i især Sydsverige.
Den afgående statsminister Magdalena Andersson (S) lykønskede Ulf Kristersson med posten som statsminister. Hun kommenterede efter åbningstalen, at der mangler vigtige satsninger på områder som f.eks. velfærd og bekæmpelse af ny rekruttering til kriminelle bander.
– Det er en ”walk over”, når det drejer sig om ny rekruttering til bander. Strengere straffe er vigtige, og de fortsætter vores politik med strengere straffe, men der var ingen nye forslag til, hvordan man kan stoppe ny rekruttering, sagde hun til SVT.

(News Øresund – Erik Ottosson)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Sverige03. februar 2023

Grænsekontrollen skal ifølge Tidö-aftalen skærpes – men svensk politi håber på lempelser “Vi kan være effektive selv uden genindført grænsekontrol”

Den midlertidige grænsekontrol, som Sverige har haft siden 2015, vil blive skærpet, fremgår det af Tidö-aftalen. Samtidig mener dansk politi...

Energi03. februar 2023

Københavns overborgmester siger nej til et nyt atomkraftværk i Barsebäck

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), er kritisk over for den svenske regerings tanker om et nyt atomkraftværk i Barsebäck....

Politik03. februar 2023

Muharrem Demirok ny leder af det svenske Centerpartiet

Muharrem Demirok blev i denne uge valgt som leder af det grønne liberale parti, Centerpartiet, i Sverige. Han afløser Annie...

Politik03. februar 2023

SD i Region Skåne forsvarer grænsekontrol: “Sindssygt ikke at etablere mulighed for effektiv grænsekontrol ved Øresund lige nu”

Sverigedemokraterna i Region Skåne ønsker at bevare “effektiv grænsekontrol” og går ind for en “fysisk infrastruktur”, skriver SD’s regionsrådsmedlem Niclas...

Sverige03. februar 2023

Budskab til politikerne fra Sveriges nye direktør for Riksbanken: Afskrivningskravene skal fastholdes

Afbetalingskravene har dæmpet husholdningernes gældsætning og resulteret i en sundere udlånskultur i Sverige. Det var budskabet fra Sveriges nye direktør...

Infrastruktur03. februar 2023

SJ, DSB og DB planlægger toglinjen Oslo-Hamburg

I 2027 kan SJ, DSB og Deutsche Bahn (DB) sammen lancere en ny toglinje mellem Oslo og Hamborg med stop...

Bæredygtighed03. februar 2023

Der er behov for øgede investeringer i vandforsyningsnettet, mener eksperter, der advarer om en fremtidig krisesituation

Vi er nødt til at tage os af infrastrukturen under jorden såvel som den over jorden. Det var budskabet til...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.