Følg os på

Danmark

Den svenske migrationsminister ønsker at efterligne den danske asylpolitiks “opskrift på succes”: “Det er tydeligt, at de arbejder på en helt anden måde”

Publiseret

 

Sveriges migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) på Sveriges ambassade i København. Foto: Henrik Smångs/News Øresund

Mandag den 20. marts mødtes Sveriges migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) med sin danske kollega, udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S), i København. Det var det tredje svenske ministerbesøg hos det vestlige naboland i år efter nordenminister Jessika Roswall og finansminister Elisabeth Svantesson.

Det er den danske migrationspolitik i almindelighed og den såkaldte Hjemrejsestyrelsen i særdeleshed, der har fanget den svenske regerings interesse, sagde Maria Malmer Stenergard på et pressemøde på Den Svenske Ambassade i København. Hun kalder den danske politik for en “opskrift på succes”:

– Det er lykkedes dem meget godt med at øge den frivillige tilbagevenden. Det er tydeligt, at man arbejder på en helt anden måde, man taler om tilbagevenden fra dag ét, siger Maria Malmer Stenergard.

Ønsker at få flere at vende tilbage frivilligt med “motiverende foranstaltninger”

Hjemrejsestyrelsen blev oprettet i Danmark i 2020 under Udlændinge- og Integrationsministeriet. Myndigheden er ansvarlig for at sikre, at afviste asylansøgere vender hjem gennem “motiverende foranstaltninger” som rådgivning og samtaler, men også økonomisk støtte til frivillig tilbagevenden.

I 2021 faldt antallet af afviste asylansøgere, der ikke ønskede at rejse hjem, fra 1.155 til 806 ifølge Hjemrejsestyrelsen, og er nu nede på 537.

– Hvis man arbejder tæt sammen med den enkelte og tilbyder dem fordele ved at tage hjem, er der større sandsynlighed for, at det lykkes at få dem til at vende tilbage. Det har været en udfordring i mange europæiske lande, som vi er kommet i mål med”, siger Kaare Dybvad Bek.

“Er parat til at overveje alle metoder, der synes at virke”

Den danske migrationspolitik er ifølge Maria Malmer Stenergard meget “struktureret” og hun nævner som eksempel den svenske lov om egen bolig (EBO), som fastslår, at asylansøgere har ret til at organisere deres egen bolig under deres asylproces.

I Danmark bor asylansøgerne i særlige boliger med daglig kontakt med deres sagsbehandlere, hvilket ifølge migrationsministeren “skaber tillid” og “letter en tilbagevenden” i tilfælde af afslag på asyl.

– Jeg er parat til at overveje alle metoder, der ser ud til at virke her, siger Maria Malmer Stenergard.

Kan danskerne lære noget af den svenske indvandringspolitik?

– Jeg synes, at de har været lidt mere proaktive, end vi har været, både med hensyn til bekæmpelse af kriminalitet og migration. Af de områder, jeg ser til daglig i mit job, er det snarere os, der kan lære af Danmark, siger Maria Malmer Stenergard.

Kaare Dybvad Bek mener dog, at Danmark har for få personer med etnisk minoritetsbaggrund i politik:

– Jeg synes, at Sverige på nogle måder har fået mere ud af sin integrationsindsats i forhold til specifikke grupper som chilenere og iranere, der i høj grad er en del af foreningslivet og i de politiske organisationer. Jeg synes, at Sverige er lykkedes godt der.

News Øresund – Henrik Smångs

Læs også: Danmark ønsker samarbejde på EU-plan om asylcentre uden for Europa – Ikke aktuelt for Sverige “på nuværende tidspunkt”

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Cleantech28. februar 2024

Efterspørgslen på at genanvende tekstiler har ikke været tilstrækkelig – Svenske Renewcells er gået konkurs

Renewcells har udviklet en metode, der kan genanvende tekstiler og tøj til tekstilaffald, men efterspørgslen på tekstilmasse har ikke været...

Øresund27. februar 2024

Øresundsregionen voksede med 30.000 indbyggere i 2023 – den stærkeste befolkningstilvækst på dansk side

I 2023 steg Øresundsregionens befolkning med over 29.700 indbyggere, svarende til 0,7 pct, til 4.185.801 indbyggere. Det var den laveste...

Politik23. februar 2024

Ungarn skal mandag stemme om svensk NATO-medlemskab – og køber fire nye kampfly fra Sverige

Mandag ventes det ungarske parlament at stemme for Sveriges NATO-ansøgning efter en langvarig ratifikationsproces. Fredag blev det også offentliggjort, at...

Sverige23. februar 2024

Nordea: Økonomisk afmatning i Sydsverige slutter i år

Hele Sverige tynges af recessionen, men der er store regionale forskelle. Stockholm står over for en svag tendens og taber...

Ejendomme23. februar 2024

Boligbyggeriet faldt mere i Sverige end i Danmark i 2023

Boligbyggeriet fortsatte med at falde i 2023 på begge sider af Øresund. Procentuelt var faldet størst i Sverige, hvor antallet...

Ejendomme23. februar 2024

Ny rapport: Svensk byggekrise kan koste 1.000 milliarder kroner i 2030

Stockholms Handelskammare har i samarbejde med WSP i en ny rapport beregnet, hvad den reducerede byggeprocent kan betyde på lang sigt....

Ejendomme23. februar 2024

Svenske ejendomsinvesteringer i Danmark: To nysalg og et opkøb

Det svenske ejendomsselskab Corem har solgt en ejendom på Frederiksberg for 890 millioner svenske kroner. Ejendommen i Porcelænshaven, der er udlejet...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.