Forskning
Den svenske regering forkorter valgperioden for universitetsbestyrelser – beskyldes for at ville politisere videregående uddannelsesinstitutioner

Regeringen forkorter embedsperioden for bestyrelserne for svenske videregående uddannelsesinstitutioner med den begrundelse, at den ønsker at hente folk med sikkerhedspolitisk kompetence. De videregående uddannelsesinstitutioner ser det selv som en trussel mod den akademiske frihed, og nu har 37 rektorer sendt et protestbrev til regeringen.
Den 26. april afslørede Dagens Arena, at regeringen havde ændret udnævnelserne til bestyrelserne for svenske videregående uddannelsesinstitutioner. I stedet for at sidde i treårige mandater som tidligere er perioden nu forkortet til 17 måneder. Årsagen er ifølge Dagens Arena, at regeringen ønsker at hente folk med sikkerhedspolitisk kompetence, hvilket Sveriges universitet- & högskoleförbund (SUHF) ser som “en langsigtet trussel” mod akademisk frihed:
– Så styrer man og taler om præcis hvilke kompetencer, man vil have i bestyrelserne. Denne type detaljestyring har ikke fundet sted før, og jeg ser det som en direkte påvirkning og begrænsning af de videregående uddannelsesinstitutioners selvbestemmelse og autonomi, siger Hans Adolfsson, formand for SUHF, til Dagens Arena.
Undervisningsminister Mats Persson (Liberalerna) forsvarer sig mod beskyldninger om, at regeringens formål er at øge den politiske kontrol:
– Tværtimod handler det om at stå vagt den akademiske frihed. Hvis Kina infiltrerer og får øget magt på vores universiteter, risikerer det at udhule den akademiske frihed, siger han til Dagens Nyheter.
37 rektorer for svenske universiteter og højere læreanstalter har nu protesteret mod beslutningen i et brev, herunder Lunds Universitets rektor Erik Renström. Til Sydsvenskan siger han, at de onsdag skal mødes med Mats Persson (L).
– Nogle gange spekulerer jeg på, om vi har taget demokratiet en smule for givet i dette land. Vi havde for nylig Sjevtjenkouniversitetet fra Ukraine besøg her. For dem var forholdet mellem fri akademia, fri åben debat og styrkelse af det demokratiske samfund en selvfølge. I Sverige synes vi at have mistet fornemmelsen for det.
(News Øresund)
Fakta: Universitetsbestyrelsen
Universitetetsbestyrelsen er universitetets øverste besluttende organ og har ansvaret for hele universitetets aktiviteter. Bestyrelsen står til ansvar over for regeringen. I øjeblikket sidder medlemmerne i tre år, men regeringen vil nu forkorte det til 17 måneder.
Formanden for bestyrelsen og visse bestyrelsesmedlemmer udpeges af regeringen.
Regeringen ønsker nu at gennemgå kriterierne for den kompetence og erfaring, der skal være til rådighed i bestyrelserne, samt regeringens rolle ved udnævnelse af medlemmerne.
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23