Arbejdsmarked
Den svenske regering vil fordoble indkomstkravet for arbejdsmigranter
Den svenske regering og Sverigedemokraterna er enige om at foreslå en stigning i indkomstkravet for arbejdsmigranter fra de nuværende 13.000 kroner til 26.560 kroner om måneden. Det rapporterer TT. Beløbet er ifølge Socialdemokraterna for lavt, men for højt ifølge arbejdsgiverorganisationen Almega og Centerpartiet. Forslaget sendes nu i høring og forventes at træde i kraft den 1. oktober i år.
I Tidö-aftalen, der regulerer regeringens samarbejde med Sverigedemokraterna (SD), blev partierne enige om et lønkrav for arbejdsmigranter, der ville svare til en svensk medianløn, omkring 33.000 svenske kroner om måneden. I det færdige forslag stopper stigningen dog ved 26.560 svenske kroner.
– Det er det beløb, vi er landet på nu, men tanken er, at vi skal nå længere i fremtiden, sagde Magnus Persson (SD), formand for arbejdsmarkedsudvalget, til TT.
– Det er en vigtig del af det paradigmeskift, vi gennemfører på indvandringsområdet, sagde migrationsminister Maria Malmer Stenergard fra Moderaterna på et pressemøde.
For lavt et beløb til at stoppe slyngelagtig indvandring af arbejdskraft, mener Socialdemokraterna
Ifølge TT siger Socialdemokraternes migrationspolitiske ordfører, Anders Ygeman, at han er overrasket over, at regeringen og Sverigedemokraterna planlægger en mindre stigning, end de tidligere har aftalt. Han mener, at det foreslåede beløb ikke vil kunne stoppe den useriøse arbejdsmigration.
For højt et beløb mener Centerpartiet og Almega
Arbejdsgiverorganisationen Almegas cheføkonom Patrick Joyce siger i en skriftlig kommentar, at stigningen er “ulykkeligt høj” og peger på, at job i serviceerhverv som rengøring og service ikke opfylder indkomstkravet. Centerpartiets migrationspolitiske talsmand, Jonny Cato, er også kritisk over for den foreslåede stigning og advarer om mangel på skovarbejdere, traktorførere, dyrepassere og restaurationspersonale.
100.000 udlændinge ansøgte sidste år om arbejdstilladelse
Arbejdskraftindvandring udgør i dag den største del af indvandringen til Sverige. Sidste år ansøgte mere end 100.000 udlændinge om arbejdstilladelse, og det samme antal forventes at søge i år. Over 70 pct. af arbejdsmigranterne har en månedsløn på mere end 25.000 om måneden og er derfor ikke berørt af det foreslåede indkomstkrav, rapporterer TT. Erhvervsgrupper med lavere gennemsnitslønninger omfatter fastfoodpersonale, køkken- og restaurationspersonale, rengøringsassistenter og hjemmeservicepersonale. Der blev sidste år udstedt knap 1.500 arbejdstilladelser til disse grupper.
Sverige er unik i sin accept af indvandring af arbejdskraft uanset erhverv
Ifølge TT udpeges Sverige som et unikt land, der tillader indvandring af arbejdskraft uanset uddannelse og erhverv. Det er almindeligt, at de europæiske lande fokuserer på højtuddannede indvandrere.
(News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23