Politik
Den svenske regering vil købe flere kampfly og ubåde
Den svenske regering vil styrke forsvaret for at modstå det nye skræmmebillede fra Rusland. Flere kampfly og ubåde og en almen militær oprustning er med i regeringens nye forslag, som også indebærer en stor investering i den eksportorienterede svenske forsvarsindustri og en afvikling af ISAF i Afghanistan.
Kort sagt indebærer det nye forslag, at den svenske regering vil bestille yderligere ti kampfly af typen Jas 39 E, to nye ubåde, fire C130 transportfly og frem til 2024 forhøje det årlige forsvarsbudget med 5,5 milliarder svenske kroner.
Denne investering skal på kort sigt finansieres ved at afvikle ISAF i Afghanistan, besparelser i regeringens forvaltningsmyndighed og ved at nedlægge iværksætterindsatsen i de såkaldte nystartszoner.
Siden 1984 er Sveriges forsvarsudgifter mindsket fra 3 til 1,2 procent af bruttonationalproduktet, BNP. Regeringens nye forslag indebærer, at forsvarets andel af BNP beregnes stige til 1,3 procent frem til 2024.
”Regeringen vil kraftigt styrke forsvarsevnen – både på kort og på lang sigt”, skriver den borgerlige svenske allianceregering i et nyt forslag til et stærkt forsvar. Forslaget indebærer, at Sveriges militære beredskab i Østersøen og på Gotland skal øges gennem et lang række initiativer, både i form af forlængede øvelser og mere incidentberedskab samt yderligere indkøb og renovering af udrustning
Bestilling af den nye generation af kampflyet Jas 39 E foreslås at stige fra 60 til 70 fly. Flyvevåbnet får endvidere fire nye store C130 transportfly.
Den længe diskuterede bestilling af to nye ubåde model A26 skal gennemføres samtidigt med at tre ældre ubåde af Gotlandklassen moderniseres. Desuden oprustes flådens syv korvetter af Visby- og Göteborgklassen.
Et nyt jordbaseret luftværn og sørobot-system skal indkøbes og ligeledes nye granatkastere.
De øgede investeringer i kampfly og ubåde ligger på linje med de krav, som den svenske forsvarsminister Karin Enström fremførte i starten af april.
Den konflikt som Forsvarets Materieltjenestes (FMV) og det svenske værft Kockums tyske ejere Thyssen Krupp har haft de seneste måneder skal ses i lyset af regeringens forslag til udvidet satsning på forsvaret. Den tyske ejer oplyses at have forhindret en fremtidig eksport af svenske ubåde for at gavne koncernens tyske ubådsværft. I dag er der forhandlinger om, at den svenske forsvarskoncern Saab skal købe Kockums med konstruktionsafdeling i Malmö og værft i Karlskrona og Muskö syd for Stockholm. Det skulle skabe en enorm svensk forsvarsindustri som gennem fortsat våbeneksport skal gøre det økonomisk muligt for Sverige også i fremtiden at udvikle egne kampfly, ubåde og kampfartøj med avanceret stealthteknik.
Regeringens udspil kommer kort tid inden den svenske forsvarsmagt indgiver sin betænkning d. 15. maj. Det har vakt kritik gående på at regeringen foregriber forsvarsmagtens arbejde forud for den kommende valgkamp. Søndag d. 14. september er der valg i Sverige til kommuner, landsting og rigsdagen.
”Undskyld mistanken, men lugter regeringens udspil i går om et styrket forsvar ikke mere af en oprustning op til valget end til en militær trussel”, kommenterede avisen Sydsvenskans leder.
”Forsvaret er rent ud sagt desuden et godt valgtema for regeringsalliancen. Svenskerne er ekstremt urolige over afrustningen, og oppositionen er ekstremt splittet” skriver avisen Dagens Nyheter i lederen og tilføjer ”Og forhåbentligt indebærer et kommende skridt også medlemskab af NATO. Det ville være den bedste garant for beredskab og vedholdenhed, og det bedste værn mod ekspansive autoritære regimer”. (News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23