Politik
Den svenske regering vil revidere loven om offentlig orden efter koranafbrændinger – møder modstand fra støttepartiet SD
Politiet skal kunne tage hensyn til Sveriges sikkerhed, når de giver tilladelse til demonstrationer. Årsagen er de terrortrusler, som er blevet rettet mod Sverige og landets ambassader efter en række koranafbrændinger i løbet af året. Derfor vil den svenske regering nu udrede loven om offentlig orden. For langsomt, siger Socialdemokraterna. Absolut ikke, siger støttepartiet Sverigedemokraterna.
Ifølge justitsminister Gunnar Strömmer ønsker regeringen at værne om den svenske ytringsfrihed, og han siger, at det ikke indgår i udredningens mandat at overveje grundlovsændringer. Men han mener, at der er “en sikkerhedsmæssig sårbarhed” i den nuværende lovgivning.
Tidligere i år fik politiet reprimande af to af de svenske administrative domstole förvaltningsrätten og senere kammarrätten efter at have nægtet en demonstrationstilladelse til koranafbrænding. Begge instanser konkluderede, at politiet ikke kunne pege på de konkrete risici, der kræves for at afvise ansøgningerne med henvisning til loven om offentlig orden.
Regeringens støtteparti, Sverigedemokraterna, er kritiske over for en indskrænkning af loven om offentlig orden og har trukket sig fra forhandlingerne om udredningen. De vil nu gå i opposition i spørgsmålet, siger Gustav Gellerbrandt, SD’s mand i regeringskansliet i Sverige, ifølge Aftonbladet.
Sverigedemokraternas partileder, Jimmie Åkesson, skriver til Aftonbladet, at de aldrig kan acceptere, at Sverige tilpasser sig trusler og pres fra islamister og diktaturer:
“En sådan form for eftergivenhedspolitik risikerer at give legitimitet til de kræfter, der hader vores åbne samfund.”
Socialdemokraterna, derimod, vil hurtigt undersøge, om koranafbrænding kan udgøre hetz mod folkegruppe eller krænkende adfærd. Udredningen om loven om offentlig orden skal fremlægges senest den 1. juli 2024, hvilket Socialdemokraterna mener er for sent og påpeger, at Danmark allerede er gået videre med en lignende lovgivning, hvilket efterlader Sverige “i en ekstremt sårbar position”:
– Danskerne har gjort det her på et par måneder. At regeringen skal undersøge det i et år, er et for langt perspektiv. Det burde kunne gå meget hurtigere end det,” sagde Magdalena Andersson på et pressemøde.
Justitsminister Strömmer glæder sig over, at Socialdemokraterna vil se på lovgivningen, men siger, at der ikke er planer om en ny udredning. (News Øresund)
Læs mere om Danmarks håndtering af koranafbrændingerne her:
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23