Sverige
Den svenske Riksbank lader sin ledende rente være uændret for første gang siden april 2022
Året med stigende renter ser ud til at være bremset op i Sverige. Torsdag lod landets centralbank, Riksbanken, sin ledende rente stå uændret på 4 pct. Det er første gang siden april 2022, at renten ikke hæves. Den svenske inflation er fortsat høj, men den er faldende og aftaget betydeligt, oplyser Riksbanken i en pressemeddelelse. Samtidig vurderer Riksbankens direktion, at pengepolitikken skal være kontraktiv i nogen tid endnu, hvis inflationen skal falde og stabilisere sig tæt på målet på 2 pct. Riksbankchef Erik Thedéen påpeger, at renten kan hæves yderligere, hvis inflationsudsigterne forværres.
– Vores vurdering er, at der er risikofaktorer, som kan presse inflationen op igen, hvilket betyder, at vi kan blive nødt til at hæve renten i fremtiden, siger Thedéen til SVT.
I september blev den ledende rente hævet med 0,25 procentpoint til de nuværende 4 pct, hvilket er det højeste niveau siden 2008. Næste renteudmelding fra Riksbanken er 1. februar 2024. Mellem oktober 2014 og april 2022 var Riksbankens ledende rente højst 0 pct.
Inflationen er fortsat højere i Sverige end i Danmark
Trods historisk hurtige renteforhøjelser fra den svenske Riksbank fra 0 til 4 pct. er inflationen stadig langt højere i Sverige end i Danmark. I oktober udgjorde inflationen 6,5 pct. år-til-år, målt i forbrugerprisindekset. I Danmark har inflationen nærmet sig 0 pct. Der er flere forklaringer på, at inflationen ikke falder så meget i Sverige som i Danmark.
Danmark har blandt andet en anden struktur på energimarkedet, hvilket betyder, at forbrugerne i Danmark hurtigere mærker markedspriserne på el og gas, både når priserne stiger, og når de falder. De svenske husholdningers stigende boligudgifter, som er med til at holde inflationen oppe, stiger også hurtigere i Sverige end i Danmark. Årsagen er, at en stor del af boligejerne i Sverige har realkreditlån med variabel rente, mens det i Danmark er mere almindeligt at binde realkreditlån i op til 30 lån. Sverige har også en flydende valutakurs, mens den danske krone er knyttet til euroen. Den svækkede svenske krone bidrager således til, at udenlandske varer i fremmed valuta bliver dyrere at importere for svenske virksomheder og husholdninger, hvilket risikerer at føre til højere forbrugerpriser. (News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23