Følg os på

Sverige

Den svenske stat tøver med støtte til Örestat

Publiseret

 

hovedbanegården

Örestat udarbejder løbende ny statistik over blandt andet over hvor mange, der arbejdspendler eller flytter over sundet. Foto: News Øresund – Jenny Andersson.

Ved årsskiftet udløber størstedelen af pengene til Øresundsstatistikken. Udsigten til at få tilskud fra den svenske erhvervsstyrelse er små, blandt andet ud fra et lighedsprincip.

”Det bliver svært for os at finansiere statistikken i en grænseregional region uden at finansiere alle. Der er også store pendlerstrømme til Norge, hvor der også er stort behov for statistik på samme måde som i Tornedalen (mellem Sverige og Finland, red.) og Sverige-Åland,” siger Sverker Lindblad, senior adviser ved den svenske erhvervsstyrelse, Näringsdepartementet, til News Øresund.

Örestat udarbejder løbende ny statistik over blandt andet over hvor mange, der arbejdspendler eller flytter over sundet, den eneste aktør, der gør det. De seneste år er statistikdatabasen blevet opbygget og udviklet gennem flere EU-projekter, men det sidste slutter ved årsskiftet. Så forsvinder ni tiendedele af finansieringen.

Læs mere: Øresundsstatistik i økonomisk krise

Fremover er der cirka en million kroner årligt fra Region Skåne, samt 300 arbejdstimer – modsvarende cirka 300.000 kroner – per år fra den danske stat.

Örestat har også søgt 500.000 svenske kroner i årlig støtte fra den svenske stat gennem Näringsdepartementet, men endnu ikke fået svar. Det er der flere årsager til.

”Det er svært at træffe beslutninger nu, da vi netop har fået en ny politisk ledelse. Men det skyldes også, at det er svært at skaffe penge til denne type af virksomhed på nationalt niveau. Den slags bevillinger vi har er ikke til at finansiere den løbende drift, men er projektpenge,” siger Sverker Lindblad.

Näringsdepartementets holdning er, at sagen snarere bør ligge på Nordisk Ministerråds bord. Her kunne man få en grænseoverskridende statistik for hele Norden. Men Nordisk Ministerråd har hidtil ikke ville tage det finansielle ansvar for denne statistik.

”Sverige ligger i midten af Norden og har mere pendling til de andre lande end resten af Norden. De andre lande har pendlerstrømme ind i Sverige og mener måske, at statistikken er i Sveriges interesse. Hvor vi tænker ”hvorfor ikke gøre dette nordisk”, mener de andre lande at vi skal prioritere på anden måde,” siger Sverker Lindblad og fortsætter:

”Der er gode grunde for at arbejde for denne type af grænseregional statistik. Argumenterne er til stede. Det er der ingen tvivl om. Problemet ligger i at finde den langsigtede løsning. (News Øresund – Anna Palmehag)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Samfund07. december 2023

København er ifølge en undersøgelse Europas fjerde dyreste by at bo i

København er placeret som en af verdens ti dyreste byer at bo i ifølge en ny undersøgelse, skriver Børsen. Magasinet...

Arbejdsmarked06. december 2023

Langtidsledigheden i Sverige er ikke kommet sig efter pandemien, viser ny rapport

I forbindelse med pandemien steg langtidsledigheden kraftigt i Sverige og har siden ligget på et højere niveau, selv efter pandemien....

Ejendomme05. december 2023

Wihlborgs bygger en skoleejendom i Danmark

Det svenske ejendomsselskab Wihlborgs skal opføre et skolebyggeri i Hørsholm nord for København. Skolen opføres for den privatejede Nordsjællands Grundskole...

Energi05. december 2023

Ørsted starter opførelsen af Danmarks første CO2-fangstanlæg

Mandag tog energiselskabet Ørsted det første spadestik til opførelsen af to såkaldte CO2-fangstanlæg Danmark. Det blev annonceret i en pressemeddelelse...

Samfund05. december 2023

Der sælges nu flere elbiler end fossildrevne biler i Danmark

For første gang har salget af elbiler i Danmark overhalet det samlede salg af benzin-, diesel- og hybridbiler. I november...

Arbejdsmarked05. december 2023

93 procent af den danske jobvækst det seneste år skyldes udenlandsk arbejdskraft

Beskæftigelsen på det danske arbejdsmarked fortsætter med at vokse kraftigt. I perioden september 2022-september 2023 er antallet af fuldtidsbeskæftigede i...

Samfund01. december 2023

400 personer talte på en stor konference for menneskerettigheder i Helsingborg

Temaet for dette års udgave af MR-dagarna, det svenske forum for menneskerettigheder, var retten til uddannelse og arbejde. Konferencen, der...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.