Følg os på

Sverige

Den svenske stat tøver med støtte til Örestat

Publiseret

 

hovedbanegården

Örestat udarbejder løbende ny statistik over blandt andet over hvor mange, der arbejdspendler eller flytter over sundet. Foto: News Øresund – Jenny Andersson.

Ved årsskiftet udløber størstedelen af pengene til Øresundsstatistikken. Udsigten til at få tilskud fra den svenske erhvervsstyrelse er små, blandt andet ud fra et lighedsprincip.

”Det bliver svært for os at finansiere statistikken i en grænseregional region uden at finansiere alle. Der er også store pendlerstrømme til Norge, hvor der også er stort behov for statistik på samme måde som i Tornedalen (mellem Sverige og Finland, red.) og Sverige-Åland,” siger Sverker Lindblad, senior adviser ved den svenske erhvervsstyrelse, Näringsdepartementet, til News Øresund.

Örestat udarbejder løbende ny statistik over blandt andet over hvor mange, der arbejdspendler eller flytter over sundet, den eneste aktør, der gør det. De seneste år er statistikdatabasen blevet opbygget og udviklet gennem flere EU-projekter, men det sidste slutter ved årsskiftet. Så forsvinder ni tiendedele af finansieringen.

Læs mere: Øresundsstatistik i økonomisk krise

Fremover er der cirka en million kroner årligt fra Region Skåne, samt 300 arbejdstimer – modsvarende cirka 300.000 kroner – per år fra den danske stat.

Örestat har også søgt 500.000 svenske kroner i årlig støtte fra den svenske stat gennem Näringsdepartementet, men endnu ikke fået svar. Det er der flere årsager til.

”Det er svært at træffe beslutninger nu, da vi netop har fået en ny politisk ledelse. Men det skyldes også, at det er svært at skaffe penge til denne type af virksomhed på nationalt niveau. Den slags bevillinger vi har er ikke til at finansiere den løbende drift, men er projektpenge,” siger Sverker Lindblad.

Näringsdepartementets holdning er, at sagen snarere bør ligge på Nordisk Ministerråds bord. Her kunne man få en grænseoverskridende statistik for hele Norden. Men Nordisk Ministerråd har hidtil ikke ville tage det finansielle ansvar for denne statistik.

”Sverige ligger i midten af Norden og har mere pendling til de andre lande end resten af Norden. De andre lande har pendlerstrømme ind i Sverige og mener måske, at statistikken er i Sveriges interesse. Hvor vi tænker ”hvorfor ikke gøre dette nordisk”, mener de andre lande at vi skal prioritere på anden måde,” siger Sverker Lindblad og fortsætter:

”Der er gode grunde for at arbejde for denne type af grænseregional statistik. Argumenterne er til stede. Det er der ingen tvivl om. Problemet ligger i at finde den langsigtede løsning. (News Øresund – Anna Palmehag)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Infrastruktur02. februar 2023

Ny rapport fra Nordregio: Dårlig nordisk planlægning og samarbejde om grænseoverskridende transportinfrastruktur

Infrastrukturplanlægning for grænseoverskridende transport er ikke et prioriteret område i de nordiske landes transportplaner. Selv om EU’s politik spiller en...

Bæredygtighed02. februar 2023

Bevillingerne til naturbeskyttelse i Skåne reduceres med to tredjedele

Fra 74 millioner svenske kroner til 24 millioner – så meget vil de statslige midler til forvaltningen af Skånes beskyttede...

Infrastruktur02. februar 2023

Det ligger fast, at SJ kører højhastighedstog Stockholm-Berlin fra og med 31. marts

SJ’s nattog på ruten Stockholm-Hamburg fortsætter til Berlin fra den 31. marts. Dette står klart, da SJ nu formelt har...

Norden02. februar 2023

Nye nordiske ministre efter møde med Greater Copenhagen: “Øresundsregionen er en test af, hvor gode vi kan være til at integrere”

Norden skal være verdens mest integrerede region i 2030 – men den tyveårige skatteaftale mellem Sverige og Danmark opfattes som...

Norden02. februar 2023

Transparency International: Danmark verdens mindst korrupte land – Sverige glider ned ad listen

Danmark er verdens mindst korrupte land, mens Sverige dykker til det laveste niveau i 10 år. Det viser Transparency Internationals...

Energi02. februar 2023

Ørsted kom ud af 2022 med 32 mia. kr. i overskud

2022 var et rekordår for den statskontrollerede energikoncern Ørsted. Sidste års resultat viste 32,1 mia. kroner i overskud, hvilket er...

Norden31. januar 2023

Rigspolitiet: Grænsekontrol stopper ikke bandekriminelle over Øresund

Grænsekontrollen mellem Danmark og Sverige har ikke forhindret svenske bandekriminelle i at krydse Øresund og begå voldshandlinger. Det mener Rigspolitiet...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.