Følg os på

Sverige

Den svenske stat tøver med støtte til Örestat

Publiseret

 

hovedbanegården

Örestat udarbejder løbende ny statistik over blandt andet over hvor mange, der arbejdspendler eller flytter over sundet. Foto: News Øresund – Jenny Andersson.

Ved årsskiftet udløber størstedelen af pengene til Øresundsstatistikken. Udsigten til at få tilskud fra den svenske erhvervsstyrelse er små, blandt andet ud fra et lighedsprincip.

”Det bliver svært for os at finansiere statistikken i en grænseregional region uden at finansiere alle. Der er også store pendlerstrømme til Norge, hvor der også er stort behov for statistik på samme måde som i Tornedalen (mellem Sverige og Finland, red.) og Sverige-Åland,” siger Sverker Lindblad, senior adviser ved den svenske erhvervsstyrelse, Näringsdepartementet, til News Øresund.

Örestat udarbejder løbende ny statistik over blandt andet over hvor mange, der arbejdspendler eller flytter over sundet, den eneste aktør, der gør det. De seneste år er statistikdatabasen blevet opbygget og udviklet gennem flere EU-projekter, men det sidste slutter ved årsskiftet. Så forsvinder ni tiendedele af finansieringen.

Læs mere: Øresundsstatistik i økonomisk krise

Fremover er der cirka en million kroner årligt fra Region Skåne, samt 300 arbejdstimer – modsvarende cirka 300.000 kroner – per år fra den danske stat.

Örestat har også søgt 500.000 svenske kroner i årlig støtte fra den svenske stat gennem Näringsdepartementet, men endnu ikke fået svar. Det er der flere årsager til.

”Det er svært at træffe beslutninger nu, da vi netop har fået en ny politisk ledelse. Men det skyldes også, at det er svært at skaffe penge til denne type af virksomhed på nationalt niveau. Den slags bevillinger vi har er ikke til at finansiere den løbende drift, men er projektpenge,” siger Sverker Lindblad.

Näringsdepartementets holdning er, at sagen snarere bør ligge på Nordisk Ministerråds bord. Her kunne man få en grænseoverskridende statistik for hele Norden. Men Nordisk Ministerråd har hidtil ikke ville tage det finansielle ansvar for denne statistik.

”Sverige ligger i midten af Norden og har mere pendling til de andre lande end resten af Norden. De andre lande har pendlerstrømme ind i Sverige og mener måske, at statistikken er i Sveriges interesse. Hvor vi tænker ”hvorfor ikke gøre dette nordisk”, mener de andre lande at vi skal prioritere på anden måde,” siger Sverker Lindblad og fortsætter:

”Der er gode grunde for at arbejde for denne type af grænseregional statistik. Argumenterne er til stede. Det er der ingen tvivl om. Problemet ligger i at finde den langsigtede løsning. (News Øresund – Anna Palmehag)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Ejendomme22. marts 2024

Antallet af danske sommerhusejere i Sverige fortsætter med at falde

Sidste år var 9.645 sommerhuse i Sverige ejet af danskere. Det er et fald på to i forhold til 2022...

Bæredygtighed22. marts 2024

Ny national strategi for klimatilpasning skal effektivisere det lokale arbejde i Sverige

Den svenske regering har besluttet en ny revideret national strategi for klimatilpasning og kan konstatere, at der er behov for...

Okategoriserade22. marts 2024

Øresundsdebat uge 12: Forskellige holdninger til, at Sveriges nye danske fodboldlandstræner taler engelsk

Skal Sveriges nye danske fodboldlandstræner tale skandinavisk, dansk eller engelsk? Jon Dahl Tomassons beslutning om at tale engelsk har skabt...

Samfund22. marts 2024

Tusindvis af tyskere flytter til Sverige – “Schwedenhaus” er nyt hashtag på sociale medier

“En ny bølge af unge tyskere flytter til Sverige – og for denne generation er det noget mere end røde...

Forskning22. marts 2024

Svenske virksomheders ekspertise inden for udvikling af halvledere styrkes gennem samarbejde mellem Lunds Universitet og de tekniske universiteter i Göteborg og Stockholm

Små chips med halvledere spiller en stadig vigtigere rolle i samfundet og ikke mindst når det gælder deres anvendelse i...

Kultur22. marts 2024

91 svenske komponister bag 5.700 opdigtede kunstnernavne på Spotify

Mere end 40 pct. af sangene på den svenske musiktjeneste Spotifys 200 mest fulgte playlister inden for genrer som piano,...

Arbejdsmarked22. marts 2024

Malmøboen Kate Plaskonis er på Berlingskes Talent 100-liste

Da Berlingske blandt mere end 400 nominerede til sin årlige Talent 100-gennemgang faldt blikket på den 33-årige Malmø-borger Kate Plaskonis,...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.