Danmark
Det svenske Finansministerie ser skattesmæk for Øresundspendlere som et dansk problem
Øresundspendlere, der bor i Danmark og arbejder i Sverige, risikerer et skattesmæk på titusinder af kroner i 2020, hvis de skulle arbejde hjemmefra under coronapandemien. Ud fra Sveriges synsvinkel betragtes det frem for alt som et dansk problem, og der er ikke taget noget initiativ til at behandle spørgsmålet mellem landene fra Danmark, oplyser det svenske Finansdepartement. Den danske skatteminister udtrykker heller ikke planer om at ændre på situationen.
Når Øresundspendlere arbejder hjemmefra mindst halvdelen af tiden, flytter skattepligten fra arbejdslandet til bopælslandet. De, der gjorde dette under coronapandemien, skal således betale skat i både Danmark og Sverige i 2020, i forskellige tidsperioder i løbet af året. Da skatten er højere i Danmark end i Sverige, risikerer Øresundspendlere, der bor i Danmark og arbejder hjemmefra, derfor titusinder af kroner i ekstra skat. Derudover er alle grænsependlere påvirket af ekstra administration i forbindelse med selvangivelsen, og mange føler stor usikkerhed omkring, hvad der gælder for skatten.
Det svenske Finansdepartement oplyser til News Øresund, at den administrative byrde, der er tilføjet for grænsependlere, ganske vist er beklagelig, men påpeger, at der ikke opstår dobbeltbeskatning. Derudover påpeger Finansdepartementet, at det er grænsependlere, der bor i Danmark, der rammes af højere skatter, fordi skatten er højere i Danmark end i Sverige, og at de ikke ser det samme problem i Sverige.
Et forslag der er fremsat som en løsning på problemet er at indføre en undtagelse fra de sædvanlige regler under coronapandemien. Men det synes ikke at være aktuelt, ifølge svaret fra Finansdepartementet, der antyder, at problemet skal løses internt i Danmark.
– Som det fremgår ovenfor, er spørgsmålet om højere skatter et problem for danske pendlere, og det er ikke klart for os, om det første omgang er bilaterale tiltag, der kan løse disse problemer, skriver Finansdepartementet.
Men Danmarks skatteminister Morten Bødskov (S) rejser ikke forslag til ændringer eller undtagelser for Øresundspendlere i en kommentar til News Øresund.
– Der er tale om, at Øresundspendlere, der bor og i overvejende grad arbejder i Danmark, beskattes ligesom andre, der bor og arbejder her i landet – sådan som det er aftalt med Sverige. Det er klart, at det kan have afledte konsekvenser for både virksomheder og borgere, og vi følger – formentlig ligesom den svenske regering – situationen løbende. Det er min opfattelse, at vi med regeringens mange initiativer er kommet langt med at afbøde konsekvenserne, men helt undgå dem kan vi naturligvis ikke, siger han.
News Øresund – Anna Palmehag
Læs mere:
– Bertel Haarder: Sverige sætter en stopper for skatteundtagelse for hjemmearbejdende Øresundspendlere
– Øresunddirekt modtager 200 skattespørgsmål om ugen
– Ny lov pålægger danske arbejdsgivere at betale skat i Sverige, hvis ansatte grænsependlere arbejder hjemmefra
– Greater Copenhagen Committee løfter igen problemet med grænsependlernes skat under coronapandemien
– Grænsehindringsrådet opfordrer igen ministre til at indføre skatteundtagelse under coronakrisen
– Grænsependlere med job i Sverige risikerer titusinder af kroner i ekstra skat
– Øresundspendlere: “Jeg har lært, at du kan komme i klemme, og at ingen bekymrer sig om det”
Fakta: Skattepligt for Øresundspendlere under coronapandemien
I henhold til Øresundsaftalen skal grænsependlere betale skat i det land, hvor de udfører arbejdet. Mindst 50 procent af arbejdet i en løbende periode på tre måneder skal udføres i arbejdslandet for, at Øresundpendleren betaler skat der, ellers er personen i stedet forpligtet til at betale skat i det land, hvor de bor. Dette kan betyde, at de grænsependlere, der skal arbejde hjemmefra under coronapandemien, kan blive forpligtet til at betale skat for bestemte perioder i deres bopælsland og i visse perioder i beskæftigelseslandet og derfor også skal indberette skat i to lande. Hvis dette er tilfældet, vil der ske en afregning landene imellem.
For de grænsependlere, der bor i Sverige, men arbejder i Danmark, er det fra og med 2021 arbejdsgiveren, der er forpligtet til at betale skatten i Sverige i de perioder, hvor grænsependleren er skattepligtig der. Læs mere i den forrige faktaboks. For de grænsependlere, der bor i Danmark, men arbejder i Sverige, vil arbejdsgiveren fortsat betale skat i Sverige, og pengeoverførslen mellem landene finder sted i forbindelse med selvangivelsen.
For Øresundpendlere, der bor i Danmark og arbejder i Sverige, kan en ændret skattepligt også føre til en skattesmæk, da mange af dem betaler såkaldt særlig indkomstskat, SINK-skat, for arbejde i Sverige. Den ligger på 25 procent, men giver ikke mulighed for at foretage fradrag i skatten. Det danske skatteniveau er markant højere.
De, der pendler til arbejde i Sverige, kan også vælge at betale almindelig svensk skat og have ret til skattefradrag. Muligheden for at fradrage gælder dog kun, hvis mindst 90 procent af indkomsten er optjent i Sverige, så denne mulighed kan også gå tabt under hjemmearbejde.
Et lignende problem eksisterer til en vis grad mellem alle de nordiske lande.
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23