Følg os på

Danmark

Det svenske Finansministerie ser skattesmæk for Øresundspendlere som et dansk problem

Publiseret

 

Øresundspendlere, der arbejder hjemmefra, er blevet ekstra hårdt ramt administration i forbindelse med selvangivelsen, og antallet af skattespørgsmål til informationstjenesten Øresunddirekt er steget kraftigt. De, der bor i Danmark, risikerer desuden et stort skattesmæk. Foto: News Øresund

Øresundspendlere, der bor i Danmark og arbejder i Sverige, risikerer et skattesmæk på titusinder af kroner i 2020, hvis de skulle arbejde hjemmefra under coronapandemien. Ud fra Sveriges synsvinkel betragtes det frem for alt som et dansk problem, og der er ikke taget noget initiativ til at behandle spørgsmålet mellem landene fra Danmark, oplyser det svenske Finansdepartement. Den danske skatteminister udtrykker heller ikke planer om at ændre på situationen.

Når Øresundspendlere arbejder hjemmefra mindst halvdelen af ​​tiden, flytter skattepligten fra arbejdslandet til bopælslandet. De, der gjorde dette under coronapandemien, skal således betale skat i både Danmark og Sverige i 2020, i forskellige tidsperioder i løbet af året. Da skatten er højere i Danmark end i Sverige, risikerer Øresundspendlere, der bor i Danmark og arbejder hjemmefra, derfor titusinder af kroner i ekstra skat. Derudover er alle grænsependlere påvirket af ekstra administration i forbindelse med selvangivelsen, og mange føler stor usikkerhed omkring, hvad der gælder for skatten.

Det svenske Finansdepartement oplyser til News Øresund, at den administrative byrde, der er tilføjet for grænsependlere, ganske vist er beklagelig, men påpeger, at der ikke opstår dobbeltbeskatning. Derudover påpeger Finansdepartementet, at det er grænsependlere, der bor i Danmark, der rammes af højere skatter, fordi skatten er højere i Danmark end i Sverige, og at de ikke ser det samme problem i Sverige.

Et forslag der er fremsat som en løsning på problemet er at indføre en undtagelse fra de sædvanlige regler under coronapandemien. Men det synes ikke at være aktuelt, ifølge svaret fra Finansdepartementet, der antyder, at problemet skal løses internt i Danmark.

– Som det fremgår ovenfor, er spørgsmålet om højere skatter et problem for danske pendlere, og det er ikke klart for os, om det første omgang er bilaterale tiltag, der kan løse disse problemer, skriver Finansdepartementet.

Men Danmarks skatteminister Morten Bødskov (S) rejser ikke forslag til ændringer eller undtagelser for Øresundspendlere i en kommentar til News Øresund.

– Der er tale om, at Øresundspendlere, der bor og i overvejende grad arbejder i Danmark, beskattes ligesom andre, der bor og arbejder her i landet – sådan som det er aftalt med Sverige. Det er klart, at det kan have afledte konsekvenser for både virksomheder og borgere, og vi følger – formentlig ligesom den svenske regering – situationen løbende. Det er min opfattelse, at vi med regeringens mange initiativer er kommet langt med at afbøde konsekvenserne, men helt undgå dem kan vi naturligvis ikke, siger han.

News Øresund – Anna Palmehag

 

Læs mere:
Bertel Haarder: Sverige sætter en stopper for skatteundtagelse for hjemmearbejdende Øresundspendlere
Øresunddirekt modtager 200 skattespørgsmål om ugen
Ny lov pålægger danske arbejdsgivere at betale skat i Sverige, hvis ansatte grænsependlere arbejder hjemmefra
Greater Copenhagen Committee løfter igen problemet med grænsependlernes skat under coronapandemien
Grænsehindringsrådet opfordrer igen ministre til at indføre skatteundtagelse under coronakrisen
Grænsependlere med job i Sverige risikerer titusinder af kroner i ekstra skat
Øresundspendlere: “Jeg har lært, at du kan komme i klemme, og at ingen bekymrer sig om det”

 

Fakta: Skattepligt for Øresundspendlere under coronapandemien

I henhold til Øresundsaftalen skal grænsependlere betale skat i det land, hvor de udfører arbejdet. Mindst 50 procent af arbejdet i en løbende periode på tre måneder skal udføres i arbejdslandet for, at Øresundpendleren betaler skat der, ellers er personen i stedet forpligtet til at betale skat i det land, hvor de bor. Dette kan betyde, at de grænsependlere, der skal arbejde hjemmefra under coronapandemien, kan blive forpligtet til at betale skat for bestemte perioder i deres bopælsland og i visse perioder i beskæftigelseslandet og derfor også skal indberette skat i to lande. Hvis dette er tilfældet, vil der ske en afregning landene imellem.

For de grænsependlere, der bor i Sverige, men arbejder i Danmark, er det fra og med 2021 arbejdsgiveren, der er forpligtet til at betale skatten i Sverige i de perioder, hvor grænsependleren er skattepligtig der. Læs mere i den forrige faktaboks. For de grænsependlere, der bor i Danmark, men arbejder i Sverige, vil arbejdsgiveren fortsat betale skat i Sverige, og pengeoverførslen mellem landene finder sted i forbindelse med selvangivelsen.

For Øresundpendlere, der bor i Danmark og arbejder i Sverige, kan en ændret skattepligt også føre til en skattesmæk, da mange af dem betaler såkaldt særlig indkomstskat, SINK-skat, for arbejde i Sverige. Den ligger på 25 procent, men giver ikke mulighed for at foretage fradrag i skatten. Det danske skatteniveau er markant højere.

De, der pendler til arbejde i Sverige, kan også vælge at betale almindelig svensk skat og have ret til skattefradrag. Muligheden for at fradrage gælder dog kun, hvis mindst 90 procent af indkomsten er optjent i Sverige, så denne mulighed kan også gå tabt under hjemmearbejde.

Også for skattemyndighederne i begge lande indebærer dette meget ekstraarbejde i forbindelse med selvangivelsen.

Et lignende problem eksisterer til en vis grad mellem alle de nordiske lande.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Forskning17. maj 2024

Stockholms nye life science-center blev indviet i forbindelse med det danske kongebesøg i Stockholm

I sidste uge blev Stockholms nye life science-center Forskaren indviet med dansk-svensk kongelig pragt, fortæller ejendomsudvikleren Vectura. Det skete i...

Danmark17. maj 2024

Michael Bremerskov Jensen bliver generalsekretær for det nystiftede Dansk-Svensk Handelskammer

Michael Bremerskov Jensen er blevet udnævnt til generalsekretær for Dansk-Svensk Handelskammer, som blev dannet af Dansk Erhverv og Sydsvenska Industri-...

Danmark17. maj 2024

Kommunaldirektører fra Stockholm besøgte København og byggeriet af Femern Bælt-tunnelen

Københavns arbejde med bandekriminalitet, planlægningen af den kunstige halvø Lynetteholm i havneindløbet til hovedstaden, kommunernes samarbejde med de danske regioner...

Arbejdsmarked17. maj 2024

Indkomstgrænsen hæves for, hvornår Øresundspendlerskatten skal sendes retur

De offentligt ansattes skattepenge vil blive sendt tilbage til deres hjemland, når den nye Øresundsaftale træder i kraft. Det betyder...

Politik17. maj 2024

Skjult kamera afslører, at Sverigedemokraterna nedgør andre partier anonymt

Sverigedemokraternas kommunikationsafdeling har kontrolleret mere end 20 anonyme konti på sociale medier, som har nedgjort andre partier og politikere, herunder...

Samfund17. maj 2024

Flytrafikken fra København steg med mere end 10 pct. i april – i Arlanda steg passagertallet med fem pct.

I april benyttede 2,4 millioner passagerer Københavns Lufthavn Kastrup. Det svarer til en stigning på over 10 pct. i forhold...

Arbejdsmarked16. maj 2024

Positive reaktioner fra regionens organisationer på den nye Øresundsaftale

Reaktionerne på, at der er indgået en ny Øresundsaftale, lod ikke vente længe på sig. Knap var det seks minutter...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.