Følg os på

Politik

Det svenske valg: Socialdemokraterna åbner for borgerlig talman

Publiseret

 

Hverken rød eller blå blok har majoritet efter det svenska valg. Foto: News Øresund

Næste uge åbner Riksdagen, og så begynder den obligatoriske statsministerafstemning. Afstemningen skal finde sted senest to uger efter åbningen, og hvis der er et flertal, som stemmer imod statsminister Stefan Löfven (S), skal han fratræde posten. 

Der er snart gået to uger siden det svenske Riksdagsvalg 9. september, og der er ingen klare tegn på en ny regering. De tre blokke – rød, blå og Sverigedemokraterna – har indtaget tydelige positioner, men regeringsdannelsen er fortsat ligeså uklar som dagen efter valget.

Hverken rød eller blå blok har nemlig majoritet, og mens rød blok er åben for blokoverskridende samarbejde, afslår blå blok, der kun vil slå sig til tåls med en blå regering, hvor Socialdemokraterna kan agere støtteparti. “Det er en tanke, som kan afskrives fuldstændig”, svarer Stefan Löfven. Ingen af blokkene vil forhandle med det tredjestørste parti, Sverigedemokraterna.

Når Riksdagen åbner 24. september bliver dens første test valg af ny “talman”. Talmannen er det højeste embede, man kan vælges til i Sverige, og er den person, der leder Riksdagen og udpeger statsministerkandidater. Socialdemokraterna har åbnet op for at vælge en blokoverskridende talman i fællesskab med Alliansen, og er endda villige til at pege på et borgerligt navn, men Allianspartierne afviser og holder fast i deres egen kandidat til talmansposten. Det skriver TT.

• Rød blok (Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet): 144 mandater

• Blå blok (Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna): 143 mandater

• Sverigedemokraterna: 62 mandater

Rød blok anført af Socialdemokraterna og Stefan Löfven har givet udtryk for at ville danne regering med blå partier på tværs af blokgrænsen. Blå blok kræver dog, at Löfven fratræder statsministerposten, men det afviser han med henvisning til, at Socialdemokraterna efter valget fortsat er Sveriges største parti.

Blå blok anført af Moderaterna og Ulf Kristersson vil danne en blå regering med støtte fra Socialdemokraterna. Det har Stefan Löfven blankt afvist. Moderat-politikere opfordrer til samarbejde med Sverigedemokraterna for at sikre regeringsdannelse, men partiledelsen afviser.

Sverigedemokraterna har inviteret både rød og blå blok til forhandlinger, men begge afviser. De har endda foreslået en minoritetsregering bestående af dem, Moderaterna og Kristdemokraterna, men partierne afviser. Samtidig understreger Sverigedemokraterna, at de kommer til at stemme nej til alle regeringer, der udelukker dem fra politisk indflydelse.


Dette er næste skridt i Sveriges regeringsdannelse:

• 24 september: Riksdagen åbner. Det første der sker, er valg af ny “talman”. Talmannen er det højeste embede, man kan vælges til i Sverige, og er den person, der leder Riksdagens arbejde.

•  8. oktober: Talmannens første opgave er at fastsætte en dato for den obligatoriske statsministerafstemning, som kommer til at bestemme, om den nuværende statsminister, Stefan Löfven, kan blive siddende. Afstemningen skal afholdes inden for to uger efter Riksdagens åbning, hvilket i år vil sige før d. 8. oktober. Omstemningen kan tidligst finde sted tirsdag den 25. september.

• Talmansrunder: Hvis en majoritet i Riksdagen stemmer nej til Stefan Löfven som statsminister, skal talmannen foretage såkaldte talmansrunder. Efter at have talt med partierne skal talmannen bedømme, hvilke statsministerkandidater der har størst chance for at samle opbakning i Riksdagen. Herefter skal talmannen fremlægge forslagene, og vedkommende må højst foreslå fire kandidater. Hvis alle kandidaterne stemmes ned, skal der udskrives nyvalg.

• 15. november: Den nye regering skal fremlægge statsbudgettet før 15. november. At få stemt et budget i gennem i Riksdagen kræver ikke et flertal af stemmerne, men hvis oppositionens budget får flere stemmer end regeringens, bliver det gældende i stedet, og regeringskrise bryder ud. (News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Øresund27. januar 2023

Snart bliver det billigere at pendle i bil over broen: “Du kan køre så meget du vil for en fast pris om måneden”

For at gøre det mere attraktivt at krydse Øresund vil Øresundsbro Konsortiet sænke prisen for dem, der pendler i bil...

Sverige27. januar 2023

Ulf Kristerssons (M) højre hånd, statssekretæren PM Nilsson, træder tilbage efter ulovligt ålefiskeri og løgn for politiet

Efter at være blevet taget i ulovligt ålefiskeri i Blekinge skærgård og derefter have benægtet anklagerne over for politiet har...

Energi27. januar 2023

Vestas’ administrerende direktør om corona-lukning af broen: “Det må aldrig ske igen”

Vestas er en af verdens største vindkraftproducenter med hovedkontor i Aarhus og kontorer i både København og Malmø. Det betyder,...

Okategoriserade27. januar 2023

Øresundsdebatten uge 4: Flere jernbanespor i Skåne før Fehmarn Bælt-tunnelen og dansk succes for Malmö Arena

Der er brug for flere jernbanespor i Sverige, når Fehmarn Bælt-tunnelen står færdig i 2029, og antallet af godstog, der...

Politik27. januar 2023

Greater Copenhagen lancerer årsrapport og ny hjemmeside

Den 31. januar præsenterer det dansk-svenske kommunal-regionale samarbejde Greater Copenhagen en ny hjemmeside og en ny årsberetning, som vil vise...

Sports27. januar 2023

Mere end 97 procent af tilskuerne var danskere, da 68.000 så det danske herrelandshold indlede VM i håndbold i Malmö Arena

Det blev en dansk succes, da det danske herrelandshold spillede de indledende runder af VM i håndbold i Malmö Arena....

Bæredygtighed27. januar 2023

Nyt lovforslag om Københavns Lufthavn i høring – forskydning af tværbanen giver plads til flere fly

Onsdag blev et lovforslag om rammerne for udviklingen af Københavns Lufthavn sendt i høring. En vigtig del af lovforslaget er,...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.