21 maj 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

2A xx

Published on september 14th, 2018 | by Nicklas Andersen

0

DR’s tv-chef om forskelle på dansk og svensk public service

2018-09-14:

Emma Kronqvist på scenen under Copenhagen TV Festival 2018, hvor vi mødtes første gang. Her aftalte vi at mødes til et længere interview, hvor hun snakkede om mærkbare forskelle på svensk og dansk public service såsom den interne kontrol af penge. Da hun startede arbejdet blev hun forsynet med en arbejdstelefon, som ikke helt var god nok, eksemplificerer hun. Derfor måtte hun købe sin egen, og frokosten måtte hun også vænne sig til at købe for egne penge. Foto: News Øresund – Sofie Paisley

Arbejdet er tæt på politikken, pengene forvaltes stramt og tilbud til unge er i kraftigt fokus. Det er tre ting, der gør sig gældende for DR, siger koncernens tv-chef Emma Kronqvist, der tidligere har arbejdet i en årrække som tv-chef for den svenske public service-institution SVT.

I en café på Västra hamnen i hjembyen Malmø sidder Emma Kronqvist og venter. Hun er tidlig på den og har allerede bestilt en kaffe. På skødet af hende er en arbejdscomputer. Hun kommer direkte fra et møde, siger hun, mens vi udveksler smalltalk om livet som Øresundspendler.

– I starten kørte jeg også med toget, siger hun men tilføjer, at hun nu tager bilen over broen, da det kan være svært at regne med togenes tidsplaner. Sidstnævnte bliver vi hurtigt enige om.

Fra caféens vinduer kan man ane Malmøs arkitektoniske pragtværk Turning Torso, som tv-chefen bor ved siden af. Det er også i Malmø, at Emma Kronqvist har gjort en lang del af sin pragtkarriere. Først som filmchef for Scandvision for sidenhen at tiltræde forskellige chefstillinger inden for film hos SVT i Malmø. I 2017 blev hun så hevet til Danmark for at være tv-chef for DR.

Selvom DR og SVT begge er public service-institutioner, er der mærkbare forskelle på dem, mener Emma Kronqvist og fremhæver blandt andet DR’s fremragende fokus på unge:

– En af forskellene på DR og SVT er ungestrategien. Jeg har altid været glad for at beskæftige mig med indhold til unge og har blandt andet fokuseret meget på reality. Men da jeg kom til Danmark og mødte DR’s satsninger på for eksempel DR3, blev jeg så glædeligt overrasket og tænkte: ”Hvorfor har jeg ikke selv sigtet efter noget lignende?”, siger hun.

Udover ungestrategien er der også tydelig forskel på håndtering af penge, forklarer tv-chefen. Anekdotisk viser hun sin telefon, en iPhone 7, som hun selv har måttet punge ud for. Hun fik selvfølgelig en arbejdstelefon af DR, da hun startede på arbejdet, men den var ikke helt god nok, fortæller hun.

– I starten spiste jeg heller ikke særlig tit frokost. Jeg sidder jo til mange møder på en normal arbejdsdag, og her var jeg vant til, at min assistent ville sørge for en sandwich eller salat mellem møderne. Ikke her. Her skal man selv sørge for at gå ned og købe en bid mad, man så kan spise, når der er tid.

Hun understreger, at man absolut ikke sløser med pengene hos SVT, tværtimod, men snarere at man hos DR er ekstra opmærksom på medarbejdernes brug af penge og resurser. Det var noget, hun opdagede tidligt, siger hun.

En sidste forskel på DR og SVT, som Emma Kronqvist har lagt mærke til efter knapt et år som tv-chef for Danmarks største public service-institution, er, at hun i sit arbejde er i tæt kontakt med relevante politikere og bestyrelsesmedlemmer.

– Jeg tror ikke, det er alle ansatte hos SVT, der ved, hvad medlemmerne i SVT’s bestyrelse hedder, siger hun.

Snart skal Emma Kronqvist dog for alvor vise sin evne til at navigere i politiske arenaer og være snarrådig med resurserne – for fra begyndelsen af næste år træder det nye medieforlig i kraft, og det betyder, at DR skal skære en femtedel af budgettet.

De forestående nedskæringer skal dog ikke ske på bekostning af DR’s kerneopgaver, som først og fremmest er public service til danskerne, forklarer tv-chefen. Derfor er man nødt til at opsige en masse, dygtige medarbejdere, da det næsten kun er her, man kan spare i et allerede stramt firma.

– Og visse ting kan der jo heller ikke skæres i. Det gælder for eksempel bygningerne: Vi har fire bygninger i DR-byen, og vi kan jo ikke bare skære én af dem væk, siger hun.

(News Øresund – Nicklas Bunck Sørensen Andersen)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑