Følg os på

Interviews

DTU Science Park udvider lab- og kontorfaciliteter i Lyngby og Hørsholm – investerer for knap 1 mia. DKK

Publiseret

 

Steen Donner, CEO i DTU Science Park. Foto: News Øresund

DTU Science Park udvider i de kommende år deres campus-miljøer. Et nyt flerbruger-labhus på 18.000 kvadratmeter i Hørsholm og en hel ny forskerpark-bygning på 27.000 kvadratmeter i Lyngby skal give de ca. 300 selskaber mere kontor- og laboratorieplads. Investeringerne i nye byggerier løber op i næsten 1 mia. DKK, fortæller Steen Donner, CEO i DTU Science Park. Det går godt for kunderne, og behovet for mere plads er affødt af væksten og virksomhedernes forøgelse af medarbejderstaben. Selskaberne i DTU Science Park er dog udfordret af mangel på arbejdskraft og tiltrækker i stigende omfang folk fra udlandet, nævner han.

Fremgangen for life science-branchen i Østdanmark med øget omsætning, eksport og be-skæftigelse mærker DTU Science Park, som holder til på to forskellige lokationer i hen-holdsvis Hørsholm og Lyngby nord for København og huser ca. 300 selskaber. Omkring 40% af forskerparkens 180.000 kvadratmeter er lejet ud til virksomheder inden for life science.

– Det går heldigvis godt for vores kunder, og vi udvider derfor både i antal kvadratmeter og kunder. Life science er ubetinget den største vertikal, vi har. Både biotek og medicotekno-logi vækster her. Vi kan godt mærke, at dansk life science har været i vækst de seneste ti år, og det handler både om, at de store bliver større, og at vækstlaget kommer med, siger Steen Donner, CEO i DTU Science Park og supplerer med, at fremgangen i sektoren får sel-skaberne til at efterspørge mere plads.

– Alene inden for de seneste tre år har vores kunder efterspurgt sammenlagt 15.000 netto-kvadratmeter mere på grund af vækst. Vi er der nu, hvor vi er nødt til at bygge nye laborato-riefaciliteter, siger han og forklarer, at belægningsprocenten er tæt på 100.

Det øgede pladsbehov gør, at forskerparken i 2022 påbegynder byggeriet af et nyt laboratoriehus i Hørsholm, så de kan tilbyde flere udvidelsesmuligheder til deres kunder, fortæller Steen Donner.

– Vi er i gang med planlægningen af et splinternyt laboratoriehus. Der går nok 2-3 år, før det er indflytningsklart, men vi regner med at bygge et 18.000 kvadratmeter flerbruger-labhus med mulighed for udvidelse, siger han.


Ny forskerpark-bygning i 2024/2025
Parallelt med udvidelsen i Hørsholm planlægger DTU Science Park også en ny udvidelse på det andet campus-område i Lyngby. Den bygning vil stå færdig i 2024/2025, nævner Steen Donner.

– Vi arbejder på at bygge en helt ny forskerpark på op til 27.000 kvadratmeter. Med udvidelsen i Lyngby og Hørsholm investerer vi i de kommende år sammenlagt næsten 1 mia. DKK i nye faciliteter, siger han.

Den øgede tilstedeværelse på sigt i Lyngby vil ikke blot skaffe mere plads, men forhåbentligt også bane vej for flere industrielle samarbejder, nævner Steen Donner.

– Samarbejderne skal gerne ske mellem mindre selskaber i DTU Science Park og corporates både på campus i Lyngby, men også udefra, idet vi ved, at disse samarbejder kan rykke begge parter til gavn for vækst i Danmark, siger han og nævner blandt andet Novozymes og deres innovationscampus i Lyngby med plads til 800 ansatte som en mulig samarbejdspart-ner.

DTU Science Park i Hørsholm. Foto: DTU Science Park

2.500-3000 life science-ansatte i Hørsholm og Lyngby
DTU Science Park har siden etableringen i 2004 fokuseret på deep tech-området, som life science-sektoren på mange er beslægtet med. Deep tech-selskaber kommer typisk fra forskningsverdenen, er baseret på IP-rettigheder og bruger lang tid på udviklingsarbejdet, som er omkostningstungt.

Medtech-selskabet MedTrace, healthtech-selskabet Optoceutics og biotek-selskabet Evaxion Biotech i DTU Science Park arbejder side om side med andre deep tech-virksomheder inden for kunstig intelligens, robotindustrien og klimateknologi, fortæller Steen Donner.

På Hørsholm-lokationen driver større danske og udenlandske life science-selskaber som den schweiziske medicinalvirksomhed Roche, ingrediensvirksomheden Chr. Hansen og allergikoncernen ALK deres forskning og udvikling. Både Chr. Hansen og ALK udbygger deres faciliteter pt., nævner Steen Donner.

På Lyngby-lokationen bliver mere end 50 startups hvert år accelereret i inkubatoren FutureBox, som blev etableret i 2018.

– Der går 4.500 mennesker på arbejde hver dag i forskerparkens to lokationer, og de 2.500-3.000 arbejder inden for life science. Alle de mange aktører er med til at skabe en klynge og et community, og det synes vores kunder er attraktivt, siger han.

Største udfordring nu og på sigt er arbejdskraftmangel
Hvis der er en presserende udfordring for selskaberne i DTU Science Park både nu og i de kommende år relaterer det sig til arbejdskraft, forklarer Steen Donner.

– Hvis det momentum, som dansk life science har været igennem de seneste ti år, skal fortsætte, så er en af forudsætningerne, at vi har arbejdskraften. Life science-industrien udgør nu over 20% af eksporten, så hvis den bremser op, kan vi mærke det, siger Steen Donner og påpeger, at det ikke er nok i sig selv at tiltrække kompetencer fra udlandet.

Derfor er det afgørende for Medicon Valley-clusteret, ligesom andre brancheaktører og life science-virksomheder påpeger, at få flere studerende ind på de naturvidenskabelige og tekni-ske uddannelser i regionen, så life science-selskaberne fortsat har tilgang til den nødvendige arbejdskraft, nævner han.

Derudover er det vigtigt at gøre det attraktivt for udlændinge at blive i regionen, og her kan dyrkelsen af klynge-tankegangen gøre meget, mener Steen Donner.
– Fordelen for udlændinge er, at hvis det ikke går med én virksomhed, kan de skifte til et andet selskab. Folk er ikke bundet. Der er masser af jobmuligheder. Det er det, en klynge også kan tilbyde, siger han.

Kristoffer Dahl Sørensen – News ØresundLife science i Østdanmark

Life science-branchen er en vigtig branche i Danmark og Sverige. I Øresundsregionen be-skæftiger private life science-sektoren ca. 65 500 ansatte i ca. 1 150 selskaber.

Øresundsinstituttet publicerede i maj rapporten ‘Life Science in Eastern Denmark – the Danish Part of Medicon Valley’, som denne interviewserie i efteråret bygger på.

Rapporten var en del af det EU-støttede interregprojekt Greater Copenhagen Life Science Analysis Initiative, som blev afsluttet i august 2022 efter tre og et halvt års analysearbejde.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Politik24. marts 2023

Det udvidede dansk-svenske samarbejde i Øresundsregionen fylder 30 år

I år er det 30 år siden, at det dansk-svenske samarbejdsorgan Öresundskomiteen blev dannet ved en ceremoni på Københavns Rådhus....

Kultur24. marts 2023

Nordisk Kulturfond får ny direktør i september

Maria Mediaas Jørstad fra Norge bliver ny direktør for Nordisk Kulturfond, når Benny Marcels mandatperiode udløber i september. Maria Mediaas...

Politik24. marts 2023

Sverige stemte for NATO – enden på 200 års alliancefrihed

Onsdag blev 200 års militær alliancefrihed opgivet, da Rigsdagen med stort flertal stemte for et medlemskab af NATO. Kun Vänsterpartiet...

Kultur24. marts 2023

Forsvensket Kim Larsen-musical bliver til turneen “En dejlig dansk aften”

Sidste efterår havde musicalen “Midt om natten”, en svensk udgave af den danske klassiker med Nic Schröder i Kim Larsens...

Erhverv24. marts 2023

Det svenske pensionsselskab Alecta’s tab på det amerikanske bankkrak stiger til 20 mia. svenske kroner

Tabene fra det amerikanske bankkrak stiger til omkring 20 milliarder svenske kroner for det svenske pensionsselskab Alecta, som oplyser, at...

Energi24. marts 2023

Alfa Laval: Overgang til bæredygtig energi skaber 100 nye arbejdspladser i Lund

Den stigende interesse for energibesparende produkter øger efterspørgslen efter den svenske industrikoncern Alfa Lavals pladevarmevekslere. Alfa Lavals fabrik i Lund...

Forskning24. marts 2023

To skibsvrag fundet nær Amager skal nu bjærges

I forbindelse med anlæggelsen af den kunstige halvø Lynetteholmen er der fundet to skibsvrag i Øresund øst for Amager. Det...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.