Følg os på

Sverige

Dyb krise i Det Svenske Akademi: Formanden afgår

Publiseret

 

De mange skandalesager om Akademiet har fået utallige svenske kulturskribenter til at frygte for Sveriges fremtidige internationale omdømme. I og med det er Akademiet, som uddeler den verdenskendte Nobelpris i litteratur, er frygten, at Det Svenske Akademi samt Nobelprisen ikke længere kommer til at nyde samme respekt og troværdighed som før. Foto: Magnus/Flickr (CC BY-SA 2.0)

En dyb kløft har åbnet sig i Det Svenske Akademi. Medlemmet Katarina Frostenson er blevet beskyldt for at lække Nobelprisvindere før tid, og for at sende Akademiets tilskudsmidler ned i egen lomme sammen med sin mand “Kulturprofilen”, som selv er blevet beskyldt for sexchikane. Ved en afstemning om Frostensons fortsatte medlemskab faldt stemmerne i hendes favør, hvilket fik tre andre medlemmer til at forlade deres post i protest. Nu er Akademiet blevet enige om, at formanden, Sara Danius, også skal forlade sin post sammen med Frostenson.

Sveriges royale og fornemmeste kulturinstitution, Det Svenske Akademi, der blandt andet uddeler den prestigefyldte Nobelpris i litteratur, har været i vælten i svenske medier siden november. Ved et uformelt møde i Akademiet er medlemmerne kommet frem til, at for at redde institutionens ry må formanden Sara Danius samt det skandaleramte medlem Katarina Frostenson forlade deres plads i Akademiet.

Beslutningen om at Danius skal forlade sin post skal blandt andet ses i lyset af, at medlemmet Horace Engdahl, tidligere formand, i begyndelsen af ugen rettede en skarp kritik mod daværende formand, Sara Danius, for at have løst opgaverne som formand dårligst nogensinde. Det skabte stærke reaktioner i den svenske kulturverden, hvor mange har valgt side for eller imod parterne i konflikten.

Kritikken mod Sara Danius kom i kølvandet på, at flere fremtrædende medlemmer af Akademiet har udtalt sig offentligt om skandalerne, hvilket der ifølge Akademiets reglement ikke er lovligt. Alt hver der sker i institutionen, er nemlig underlagt tavshedspligt.

Historien har sin oprindelse i at medlemmet Katarina Frostenson er gift med den såkaldte “Kulturprofil”, som er beskyldt for sexchikane, overgreb og tidlige læk af Nobelprisvindere. Udover at være gift ejer de kulturstedet “Klubben” sammen, som i en lang årrække har modtaget økonomisk støtte fra blandt andet Akademiet.

I efteråret kunne 18 kvinder vidne om, at “Kulturprofilen” har forgrebet sig på dem seksuelt og udsat dem for sexchikane. Sidenhen er det kommet frem, at mange flere kvinder, blandt dem kvindelige medlemmer af Akademiet, medlemmers hustruer samt døtre og kvindeligt personale omkring Akademiet ligeledes er blevet forulempet af “Kulturprofilen”.

Anklagerne imod Katarina Frostenson er, at hun har udnyttet sin position i Akademiet til at føre tilskudsmidler ned i egen lomme. Eftersom det er kommet frem at ”Kulturprofilen” stod bag at mindst syv Nobelpristagere i litteratur blev lækket før annonceringen, er hun også anklaget for at have offentliggjort informationer om fremtidige Nobelprisvindere, stik mod reglerne om tavshedspligt.

I fredags udmøntede skandalerne sig så i en afstemning om Katarina Frostensons fremtidige medlemskab af Akademiet, hvor majoriteten af medlemmerne stemte for at hun skulle blive.

Derfor valgte de tre medlemmer Klas Östergren, Kjell Espmark og Peter Englund at fratræde deres medlemskab i protest over, at Frostenson får lov til at fortsætte arbejdet.

Det medfører dog en række problemer i forhold til Akademiets reglement. Nu hvor formanden Danius og medlemmet Frostenson har forladt deres plads i Akademiet, er det ikke længere muligt at vælge nye medlemmer til institutionen.

Det forholder sig nemlig sådan, at nye medlemmer kun kan optages, hvis de får opbakning af to tredjedele af de 18 medlemmer. I og med fem medlemmer nu har forladt Akademiet, samtidig med at to andre medlemmer tidligere har valgt at forlade deres post af urelaterede årsager, er det ikke længere muligt for medlemmerne at danne to tredjedeles majoritet, da der kun er 11 aktive medlemmer tilbage.

Da Det Svenske Akademi er en royal institution, har den svenske konge, Carl XVI Gustaf, også indblandet sig. Han har for nyligt overvejet, om man skal revidere regelsættet, så medlemmer kan træde ud og nye kan vælges. En anden mulighed er også at de medlemmer som tidligere har forladt arbejdet nu vender tilbage.

De mange skandalesager om Akademiet har fået utallige svenske kulturskribenter til at frygte for Sveriges fremtidige internationale omdømme. I og med det er Akademiet, som uddeler den verdenskendte Nobelpris i litteratur, er frygten, at Det Svenske Akademi samt Nobelprisen ikke længere kommer til at nyde samme respekt og troværdighed som før.  (News Øresund)

Fakta: Det Svenske Akademi

Det Svenske Akademi har en lang historie som værende en vigtig kulturinstitution. I 1786 stiftede den svenske konge Gustaf III institutionen, inspireret af Det Franske Akademi, som skulle udarbejde en ordbog, en grammatik og afholde årlige konkurrencer i veltalenhed og poesi. De vedtægter, som den svenske konge formulerede dengang, er stadig styrende for institutionen i dag.

Der er plads til 18 medlemmer i Akademiet. Derfor kaldes Akademiet også “De Atten”, og de mødes hver torsdag klokken fem. Tilbage omkring 1900-tallet påtog Akademiet sig den opgaven med at uddele den prestigefyldte Nobelpris i litteratur. Udover den litterære Nobelpris uddeler de også omkring 50 andre priser, heriblandt Språkvårdpriset og Den Nordiske Pris.

Gustaf III ville gerne have at Akademiet skulle være økonomisk uafhængigt, og institutionen får derfor ingen finansiel støtte af staten. Fra begyndelsen af finansieredes institutionen af donationer samt penge fra udgivelse af den statsejede avis Post- och Inrikes Tidningar. Siden da er Akademiets værdi vokset og i dag finansieres organisationen gennem aktive investeringer.

Ifølge en undersøgelse, som Expressen har foretaget, steg Akademiets kapital i 2015 til mindst en milliard svenske kroner, primært i form af de mange ejendomme og aktier, som institutionen ejer.

Kilder: Det Svenske Akademis hjemmeside, Fokus, Expressen.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

E-postadress

Aktuelle nyheder

Infrastruktur09. april 2021

Den danske regering ønsker at udvide togstationen i Københavns Lufthavn og lave drejespor til tog fra Sverige – foreslår udredning af S-tog på Kystbanen til Helsingør

Udvid togstationen i Københavns Lufthavn og opret et vendespor, så tog fra Sverige kan have Kastrup som slutstation. Undersøg, om...

Infrastruktur09. april 2021

Region Skåne planlægger efter tredobbelt togtrafik over Øresundsbron inden 2040 og direkte Bornholmstog til Ystad

I 2040 estimeres 100.000 daglige togrejser på hver hverdag mellem København og Malmø, hvilket er en tredobling sammenlignet med antal...

Infrastruktur09. april 2021

En Øresundsmetro er socioøkonomisk rentabel ifølge København og Malmø udredning

En metroforbindelse, Øresundsmetroen, mellem København og Malmø vil give et socioøkonomisk afkast på samme niveau som Cityringen i København og...

Erhverv09. april 2021

Den nye inkubator Level i Malmø skal hjælpe iværksættere med at starte nye virksomheder med fokus på bæredygtighed og inklusion

Malmø får yderligere en virksomhedsinkubator, Level, med fokus på bæredygtighed og integration. Efter kommunalbestyrelsens beslutning om at tildele 9,9 mio....

Infrastruktur09. april 2021

Den danske regering ønsker at udbygge jernbanestationen ved Københavns Lufthavn og undersøge S-tog på Kystbanen

Investeringer på 160 milliarder kroner indgår i regeringens infrastrukturplan, som blev præsenteret torsdag. Blandt de forslag, der nu skal forhandles...

Cleantech09. april 2021

Nyt svensk anlæg til fossilfri stålproduktion ender i det nordlige Sverige

Hybrit er et projekt mellem stålfremstillingsvirksomheden SSAB, mineselskabet LKAB og energiselskabet Vattenfall med det formål at gøre processen fra minen...

Samfund09. april 2021

Verdens længste skateboardbane bygges i Høje-Taastrup – kan tiltrække unge fra Malmøs skater gymnasium

En næsten en kilometer lang skateboardbane, efter sigende den længste i verden, bygges i Høje-Taastrup kommune. Det rapporterer TV2 Lorry....

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.