Følg os på

Erhverv

Dyster verdenssituation ifølge eksperter, men visse økonomiske forbedringer kan skimtes

Publiseret

 

Olof Skoog og Olof Manner på Sparbanken Skånes fremtidsdag torsdag og moderator Katrine Kielos-Marçal. Foto: News Øresund

Der er mange grå skyer af bekymring i den nuværende verdenssituation. Det understregede diplomat Olof Skoog, som leder EU’s FN-delegation, og Olof Manner, seniorrådgiver i Swedbank, torsdag i en paneldiskussion på Sparbanken Skånes Fremtidsdag. Forholdet mellem Kina og USA, næste års amerikanske præsidentvalg, krig og klimaet er blot nogle af de nævnte udfordringer. Men de signaler, som var vist sig i de seneste dage, kan føre til en vis vending i den økonomiske udvikling, ifølge Olof Manner.

Kinas økonomiske udvikling er træg. Ifølge Olof Manner, seniorrådgiver hos Swedbank, var der håb om, at forbruget ville sætte gang i den kinesiske økonomi, når covid-restriktionerne blev ophævet. På lang sigt ville dette også sætte skub i den globale efterspørgsel, men effekten slog ikke igennem.

– En stor del af den kinesiske opsparing er bundet i ejendomme. Boligmarkedet i Kina er faldet markant, hvilket betyder, at kinesiske husholdninger føler sig fattigere på papiret og handler derefter. Så forbruget kom ikke i gang, investeringer fra husholdninger blev forsinket. Folk var mere interesserede i at spare op på grund af de usikre tider. Opsparing er en udskydelse af forbruget, hvilket betød, at det aldrig rigtig tog fart, sagde han og fortsatte:

– Men der er grund til at være lidt positiv. I de sidste seks uger er makrotallene fra Kina begyndt at dukke op igen. Sammen med en meget stærk amerikansk økonomi betyder de, at når verdens to største økonomier i det mindste går i den rigtige retning, er der efter min mening lidt mere grund til at være positiv. Og nu, hvor vi også oplever, at centralbankerne ser ud til at være klar, tror jeg, det er et parameter, der gør det muligt for husholdninger og virksomheder at begynde at regne på ting og sager. Så snart du kan begynde at tælle, kan du også foretage beregninger, og så kan du komme til en konklusion. Jeg synes faktisk, det er en lille ”gate opener”, som vi har fået i de sidste par dage.

Forvent en styringsrente på 2,5-3 pct.

Når det kommer til den nuværende rentesituation i Sverige, er Olof Manner ikke så bekymret.

– Vi har gennemgået en ret hurtig overgang nu, i hvert fald i de vestlige økonomier, hvor vi går fra nul eller negative renter til det, yngre generationer kalder dødsrenter, men som mennesker på min alder genkender som normale renter, og økonomien kan næsten ikke klare det.

Globalisering, klimaforandringer og demografiske udfordringer kan føre til stigende producentpriser samt højere inflation og renter i fremtiden, mener han.

– Renterne er, for at være ærlig, ikke så høje lige nu. De er nok lidt højere, end de behøver at være, men jeg tror, vi skal forvente en styringsrente i den vestlige verden på 2,5-3 procent. Det er også rimeligvis en rente, hvor økonomien har det ganske godt, sagde han.

Europa skal være stærkere alene

Ifølge Olof Skoog skal vi være opmærksomme på, hvad der sker i verden lige nu. Verdensøkonomien er problematisk for mange lande, og igangværende konflikter signalerer, at vi har et regelsæt, der ikke fungerer eller ikke respekteres. En løsning er, at EU bliver en stærkere geopolitisk aktør, siger Olof Skoog.

– Det, vi har lært af krigen i Ukraine, er, at vi ikke skal være så afhængige af et enkelt land. Vi kan ikke være afhængige af Rusland med hensyn til energi. På samme måde har vi gjort os meget afhængige af Kina for økonomisk velstand, og det er heller ikke et sundt forhold, hvis man ønsker at stoppe strømmen. Vi har også gjort os utroligt afhængige af, at USA giver os sikkerhed gennem blandt andet NATO, og det forhold er ikke forudsigeligt nok, som vi lærte under Trump. Vi skal selv blive stærkere og blive et modstykke til Kina og Rusland, sagde han.

Det er i vores interesse, at EU udvides med flere medlemmer, siger han. Debatten i FN lige nu handler i høj grad om uretfærdighed og ulige fordeling af ressourcer. Ifølge Olof Skoog ses covid som et bevis på dette, da den vestlige verden hurtigt udviklede en vaccine og ikke distribuerede den yderligere, samt at mange lande er tynget af stor gæld efter pandemien.

– Hvis Kina og Rusland bliver dem, der repræsenterer den del af verden, har vi tabt et geopolitisk slag. Det, EU skal gøre, og det gør vi, er at tale mere ud i global politik og tilbyde løsninger, sagde han.

Sparbanken Skånes Fremtidsdag blev afholdt på Ideon Gateway torsdag og samlede tæt på 300 deltagere. (News Øresund – Jenny Andersson)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Ejendomme23. februar 2024

Svenske ejendomsinvesteringer i Danmark: To nysalg og et opkøb

Det svenske ejendomsselskab Corem har solgt en ejendom på Frederiksberg for 890 millioner svenske kroner. Ejendommen i Porcelænshaven, der er udlejet...

Energi22. februar 2024

Svenske mangler i elberedskabet er i strid med EU-lovgivningen

Sverige overtræder en EU-forordning fra 2017, der bestemmer, hvor pålideligt og sikkert et lands elsystem skal være i krisetider, skriver...

Bæredygtighed22. februar 2024

Historisk stigning i ladestandere i både Sverige og Danmark i 2023

Aldrig før er antallet af offentlige ladestandere steget så meget i både Sverige og Danmark som i 2023. Men ingen...

Erhverv21. februar 2024

Erhvervsliv og kommuner protesterer mod forslaget om at afskaffe statsstøtten til Wonderful Copenhagen

Afskær ikke støtten til hotel- og restaurationsbranchens marketingorganisation Wonderful Copenhagen. Turismen i den danske hovedstad er en førsteklasses organisation med...

Politik21. februar 2024

Danmark yder mest støtte til Ukraine af de nordiske lande

Det fik stor opmærksomhed, da Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) i denne uge besøgte flådebasen Berga og talte om en...

Øresund21. februar 2024

Trafikrekord med 100.000 daglige passagerrejser med bil, tog og færge over Øresund i 2023 – trendbrud for togtrafikken

Togtrafikken over Øresundsbroen steg med 15,6 pct. i 2023 til godt 13 millioner passagerer – et markant højere niveau end...

Erhverv21. februar 2024

Dansk ekspertgruppe foreslår, at 58 ud af 200 statstilskud til erhvervslivet afskaffes – deriblandt Copenhagen Capacity og Wonderful Copenhagen

Mere end to milliarder af den samlede danske statsstøtte på 37 milliarder kroner kan afskaffes, mener en ekspertgruppe, der mandag...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.