Følg os på

Interviews

E-handelsvirksomheden Boozt ønsker at regionen skal blive et “The Bay-area”

Publiseret

 

Hermann Haraldsson, adm. direktør for e-handelsvirksomheden Boozt, synes, at det burde være lettere at rejse over Øresund. Næsten hver fjerde medarbejder i Malmø bor i Danmark. Foto: News Øresund

Med hovedkvarter i Hyllie og lager i Ängelholm har e-handelsvirksomheden Boozt gode muligheder for at operere som en Øresundsvirksomhed. Desuden har virksomheden en overvejende dansk ledelse, og næsten hver fjerde medarbejder er bosat i Danmark. I Malmø konkurrerer virksomheden om de samme talenter i tech-branchen som f.eks. IKEA og tech-virksomhederne. Det er vigtigt at opretholde kvaliteten af uddannelserne på Lund og Malmøs universiteter for at lette Boozts fortsatte ekspansion, mener adm. direktør Hermann Haraldsson.

Hermann Haraldsson er islandsk adm. direktør for e-handelsvirksomheden Boozt i Hyllie, og han er en af de mange medarbejdere, der pendler til arbejdet fra Danmark. Virksomheden blev grundlagt i 2007 i Malmø med dansk kapital. Med en overvejende dansk ledelse, to danske virksomheder som hovedaktionærer, hovedkvarter i Malmø og børsnotering i Stockholm kan Boozt opfattes som både en dansk og en svensk virksomhed. Men Boozt ser sig selv primært som en Øresundsvirksomhed, og når man spørger om, hvordan Malmø kan udvikle sig som erhvervsby, vælger Hermann Haraldsson at se det fra et regionalt perspektiv.

– Jeg synes, at det snarere end at udvikle Malmø som en forretnings by handler om at sikre, at regionen bliver integreret. Der bør være mere fokus på at opbygge regionen i fællesskab. Der bliver ikke gjort nok for at sikre infrastruktur og transport, siger han, men forklarer, at takket være beliggenheden i Hyllie er det nemt for de danske medarbejdere hos Boozt at komme på arbejde.

En vision, som han fremhæver, er, at Øresundsregionen med sine geografiske forhold og erhvervssammensætning kan blive et nyt “The Bay Area” med henvisning til området omkring San Francisco i USA med omkring syv millioner mennesker, som er et af verdens største IT- og teknologi-knudepunkter.

– Det er der mulighed for, for vi har mange tech-virksomheder i Malmø, og mange life science-virksomheder i Danmark, siger Hermann Haraldsson.

Men for at nå dertil mener han, at ledelserne af kommunerne i Malmø og København skal arbejde hårdere for at gøre visionen til virkelighed. Grænserne skal holdes åbne, selv når coronapandemier og andre kriser rammer regionen, mener han.

– Jeg synes, det har været utroligt, at Malmö kommun og Københavns Kommune ikke har haft råbt mere op om, at der har været kontroller på broen, og at vi har en Øresundsbro, der har været en barriere for trafikken mellem Danmark og Sverige, siger han.

Når den hurtigtvoksende virksomhed, der har ambitioner om at blive Nordens førende e-handelsvirksomhed inden for mode, rekrutterer nye medarbejdere, sker det nemlig i hele regionen, både i Skåne og Storkøbenhavn.

– Vi er meget regionalt orienteret, så det spiller ingen rolle, hvor medarbejderen bor, siger Hermann Haraldsson.

E-handelsföretaget Boozt Fashion säljer inte bara kläder utan även till exempel kosmetika och heminredning. Foto: News Øresund

Virksomheden har mange udenlandske medarbejdere

Mange af virksomhedens medarbejdere har studeret på Lunds Universitet, og flere af dem har også en udenlandsk baggrund. Gennem årene har Boozt også tiltrukket mange udenlandske medarbejdere, som har valgt at flytte til Malmø for jobbets skyld, og nogle gange vælger Boozt også at ansætte den medfølgende partner, hvis de viser sig at have interessante kompetencer, forklarer Hermann Haraldsson.

Det var netop tilgængeligheden af kompetencer gennem nyuddannede fra Lunds Universitet samt tilgængeligheden af arbejdskraft med udenlandsk baggrund, der fik Boozt til at vælge at blive i Malmø, efter at virksomheden havde etableret sig i kommunen ved starten i 2007. På det tidspunkt blev Skåne anset for at være et velegnet sted, da der var en veludviklet infrastruktur til postordrebehandling.

En af fordelene ved at være etableret i Malmø er, at byen er et godt sted at slå sig ned for mange, der flytter fra andre lande, mener Hermann Haraldsson.

– Det er et rigtig godt sted at slå sig ned, hvis man kommer fra udlandet med familie og barn. Det er også relativt nemt at komme til Sverige som udlænding, meget nemmere end f.eks. til Danmark, siger han.

Noget han mener er vigtigt, er at nå frem til en politisk løsning, så tredjelandsstatsborgere, der arbejder for dem i Malmø, kan søge og få opholdstilladelse i Danmark, for eksempel for at bo der. Det er kun muligt, hvis man er EU-borger.

– Der har været talt om at rette op på det, men der sker meget lidt, siger han.

“Det, der er blevet etableret i Hyllie, er fantastisk”, siger han.

Tech-kompetencer er meget efterspurgte

De største fordele ved at have kontoret etableret i Malmø er den geografiske placering i Hyllie og adgangen til de kompetencer, der er i regionen. Med sit overvejende danske ledelsesteam, Hermann Haraldsson er selv islænding, men bor i Danmark, kunne virksomheden godt have sit hovedkvarter i Danmark, mener han, men han er glad for, at det er blevet Malmø, og mener, at virksomheden har et regionalt snarere end et nationalt eller kommunalt perspektiv.

– Det, der er blevet etableret i Hyllie, er fantastisk, siger han.

En fremtidig udfordring er imidlertid, at flere virksomheder i regionen søger den samme type kompetencer, især inden for teknologi. For eksempel har Boozt ligesom IKEA og andre virksomheder brug for dygtige talenter, og Hermann Haraldsson mener, at udfordringen med at rekruttere den kompetence kan mærkes.

– Generelt er det relativt let for os at rekruttere, men hvis det drejer sig om tech developers, er det meget svært. Så der er en stor forskel på, om det f.eks. drejer sig om finans- eller marketingfunktioner, for så er det relativt nemt for os, fordi Boozt har et relativt stærkt brand. Men inden for teknologi er det svært, fordi der også er mange techvirksomheder i Malmø, og IKEA vil ekspandere. Så vi er i hård konkurrence med de andre om talenterne i regionen, siger Hermann Haraldsson.

(News Øresund – Erik Ottosson)

 

Fakta: ”Øresundsvirksomheder” med placering i Hyllie
Boozt har sit hovedkontor i Malmø, et innovationslaboratorium i København og et fuldautomatisk lager i Ängelholm, og i alt arbejder ca. 1.300 mennesker hos Boozt, heraf ca. 520 i Malmø. Efter Boozt.com blev grundlagt med sin nuværende forretningsmodel i 2011 (den oprindelige virksomhed blev etableret i 2007), er virksomheden flere gange vokset ud af sine lokaler og flyttet til nye. I dag ligger Boozts hovedkvarter lige ved togstationen i Hyllie.

 

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Politik24. marts 2023

Det udvidede dansk-svenske samarbejde i Øresundsregionen fylder 30 år

I år er det 30 år siden, at det dansk-svenske samarbejdsorgan Öresundskomiteen blev dannet ved en ceremoni på Københavns Rådhus....

Kultur24. marts 2023

Nordisk Kulturfond får ny direktør i september

Maria Mediaas Jørstad fra Norge bliver ny direktør for Nordisk Kulturfond, når Benny Marcels mandatperiode udløber i september. Maria Mediaas...

Politik24. marts 2023

Sverige stemte for NATO – enden på 200 års alliancefrihed

Onsdag blev 200 års militær alliancefrihed opgivet, da Rigsdagen med stort flertal stemte for et medlemskab af NATO. Kun Vänsterpartiet...

Kultur24. marts 2023

Forsvensket Kim Larsen-musical bliver til turneen “En dejlig dansk aften”

Sidste efterår havde musicalen “Midt om natten”, en svensk udgave af den danske klassiker med Nic Schröder i Kim Larsens...

Erhverv24. marts 2023

Det svenske pensionsselskab Alecta’s tab på det amerikanske bankkrak stiger til 20 mia. svenske kroner

Tabene fra det amerikanske bankkrak stiger til omkring 20 milliarder svenske kroner for det svenske pensionsselskab Alecta, som oplyser, at...

Energi24. marts 2023

Alfa Laval: Overgang til bæredygtig energi skaber 100 nye arbejdspladser i Lund

Den stigende interesse for energibesparende produkter øger efterspørgslen efter den svenske industrikoncern Alfa Lavals pladevarmevekslere. Alfa Lavals fabrik i Lund...

Forskning24. marts 2023

To skibsvrag fundet nær Amager skal nu bjærges

I forbindelse med anlæggelsen af den kunstige halvø Lynetteholmen er der fundet to skibsvrag i Øresund øst for Amager. Det...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.