Følg os på

Øresund

Ekstra vigtigt for Øresundspendlere at holde styr på pensionen

Publiseret

 

Pensionsinfo foto Anna Palmehag

Svenskere som arbejder i Danmark skal holde styr på deres pension, ikke mindst hvis de på et tidspunkt vender tilbage til det svenske arbejdsmarked. Det er en af de ting Jörgen Brännmark fra Pensionsmyndigheten, Liselotte Sennö fra Forsikringskassen og Sandra Forsén, virksomhedsansvarlig for Øresunddirekt i Sverige, informerer om på Malmø Centralstation i denne uge. Foto: News Øresund – Anna Palmehag

Svenskere som arbejder i Danmark skal holde styr på deres pension, ikke mindst hvis de på et tidspunkt vender tilbage til det svenske arbejdsmarked. Det er en af de ting Øresunddirekt og Pensionsmyndigheten informerer om på Malmø Centralstation i denne uge.

Malmø Centralstation er det sidste stop på svenske Pensionmyndighetens informationsturné rundt på togstationer i Sverige. De fleste mennesker går hurtigt forbi de opstillede borde i indgangshallen, men hver dag stopper omkring 200 personer for at få information om deres pension. De som arbejder i Sverige kan nemt holde styr på hvor stor deres pension er, ved at enten at læse den information de for sendt hjem ti sig, eller ved at gå ind på minpension.se på internettet. For dem som bor i Sverige, men arbejder, eller tidligere har arbejdet, i Danmark, er det lidt mere kompliceret.

”Den offentlige pension i Danmark er lavere end i Sverige, så de penge som arbejdsgiverne indbetaler til pensionsordninger er endnu vigtigere. Hvis man ikke har styr på sin pension, allerede når man starter med at arbejder i Danmark, kan den blive ret lav” siger Sandra Forsén, virksomhedsansvarlig for Øresunddirekt i Sverige, til News Øresund.

Hun anbefaler at Øresundspendlere allerede fra begyndelsen undersøger om deres arbejdsgiver indbetaler penge til en pensionsordning og at man selv starter en opsparing.

”Gerne i Sverige, da det så bliver mere enkelt. Hvis du forlader Danmark er det dit eget ansvar at holde styr på dine pensionspenge, også selvom det er arbejdsgiveren som indbetaler til en pensionsordning. Derfor er det vigtigt at gemme dokumentation, så man ved hvor ens penge er” siger hun.

Indtil videre har 20-30 Øresundspendlere søgt information på Malmø Centralstation. Flere har hørt om at det er muligt at få udbetalt sin danske pension før tid, som et engangsbeløb, og det er ofte muligt, bekræfter Sandra Forsén. Dog beskattes man for udtoget, på mellem 40 og 60 procent af pengene.

News Øresund – Anna Palmehag


Fakta

Gode råd om pension til dem som bor i Sverige og arbejder i Danmark
– Kontroller om din arbejdsgiver indbetaler penge til en pensionsordning. Begynd en separat pensionsopsparing, eller lav en som et supplement.

– Gem dokumentation fra start til slut ved hver ansættelse i Danmark, samt dokumentation for hvilke pensionskasser som forvalter din pension.

– Hvis du bor i Sverige når du går på pension, skal du oplyse den svenske Pensionsmyndigheten om at du har arbejdet i Danmark. Så vil de kontakte de danske myndigheder, som efterfølgende begynder udbetalingen af den statslige andel af den danske pension.

– Når du går på pension, skal du selv tage kontakt til din danske pensionskasse, som din danske arbejdsgiver eventuelt har indbetalt penge til.

Kilde: Øresunddirekt


Gode råd om pension til dem som arbejder i Sverige

– Sørg for at have tjenstepension

– Betal skat af din indkomst

– Undgå deltidsarbejde og arbejd så længe du kan

– Log ind på minpension.se for en prognose. Her kan du få styr på din pension, ved at se alle de forskellige dele samlet.

Kilde: Pensionsmyndigheten i Sverige

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Infrastruktur24. april 2024

Efter kollapset: E6 forbi Stenungsund forventes at åbne for trafik allerede til sommer

I februar meddelte Trafikverket, at reparationsarbejdet af E6 uden for Stenungsund forventedes at være færdigt og klar til trafik i...

Forskning24. april 2024

Politikerne vil se mere samarbejde på tværs af strædet om kvinders sundhed

Kvinders sundhed skal sættes højere på dagsordenen. Det mener et panel bestående af sundhedspolitikere fra begge sider af sundet, da...

Infrastruktur24. april 2024

Ny rapport om Inlandsbanan – ruten er interessant for det svenske forsvar

I en ny rapport fra Trafikverket fremgår det, at det svenske forsvar “bør have større og tydeligere indflydelse på infrastrukturudviklingen af...

Infrastruktur24. april 2024

Trafikverkets kommende Øresundsrapport: “Det skorter allerede i dag på redundans”

Kapaciteten på tværs af Øresund vil vare længe endnu, mens redundans allerede er en mangelvare. Det er en af konklusionerne...

Sverige19. april 2024

Svenskerne arbejder længere – den reelle pensionsalder er steget til 66 år

Mellem 2022 og 2023 steg den gennemsnitlige pensionsalder i Sverige med 1,2 år til 66,0 år, skriver Sydsvenskan baseret på...

Energi19. april 2024

Malmø starter forfra med sit eget energiselskab

Malmø Kommune starter sit eget energiselskab for at sikre en “tilstrækkelig og bæredygtig elforsyning til en overkommelig pris og samtidig...

Energi19. april 2024

Danmark og Sverige indgår aftale om eksport af CO2 til permanent oplagring

Opsamling og lagring af CO2 kaldes normalt CCS og anses af mange for at være en af mange måder at...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.