Følg os på

Erhverv

Elbrist stopper stor virksomhedsudvidelse i Skåne

Publiseret

 

Anders Carlsson Jerndal, adm. direktør Pågen. Foto: Pågen

Brødproducenten Pågens planlagte udvidelse i Malmø er stoppet. Med omkring 800 ansatte er virksomheden en vigtig arbejdsgiver i byen, men stigningen fra en produktion på 85.000 tons til 120.000 tons brød om året bliver alligevel ikke til noget. El leverandøren Eon kan nemlig ikke garantere at Pågen kan få den nødvendige strøm, skriver Svenska Dagbladet. 

– Jeg havde aldrig forventet at modtage sådan en besked i et veludviklet i-land. Strømbrist er noget man hører om i udviklingslande, siger Pågens adm. direktør Anders Carlsson Jerndal til Svenska Dagbladet.
Eon peger på det statslige Svenska Kraftnät som problemet, og mener at det svenske stamnet ikke kan holde til Malmøregionens fremtidige behov.

Den nye besked kan ses i lyset af konflikten mellem regeringen og elbranchen, der har udviklet sig i de seneste uger. Energiminister Anders Ygeman (S) har fremlagt et forslag, der stiller strengere krav til elbranchen og regulerer måden de håndterer overskud på. Elgiganterne mener, at forslaget vil reducere deres resultater samt deres evne til at investere i elnettet, og at Sverige risikerer at få elmangel i flere storbyområder. Ygeman mener i stedet, at industrien skal tage mere ansvar.
– En af de største ejere af elnettet udbyggede deres overskud med 360 procent sidste år, det niveau burde muliggøre investeringer. Det er primært op til branchen, fordi den har haft meget store overskud uden at skulle fremvise store investeringer, siger Anders Ygeman til Dagens Industri.

Det borgerlige flertal i Region Skåne er enig med elektricitetsselskabernes kritik af staten. Efter meddelelsen om Pågens suspenderede udbygning rettede Carl Johan Sonesson (M), Region Skånes regionrådsformand, en skarp kritik mod statens ledelse af elnettet.
– Skåne kommer i klemme fordi staten ikke har taget ansvar for hele landets elforsyning. Statslige Svenska Kraftnät er mislykkedes med at udbygge elforsyningen til Skåne, siger han i en pressemeddelelse.

Pågen er ikke det eneste selskab, der har måttet ændre sine planer efter en trussel om elmangel. Ventilationsfirmaet Lindab, med hovedkontor på Bjärehalvön i nordvestlige Skåne, har i stedet investeret i Tyskland, Estland og Danmark de seneste år.
– Man tør ikke udvide produktionen i et land, der ikke kan garantere elforsyningen. Sverige bliver for risikabelt, siger Lindabs CEO Ola Ringdahl til Dagens Industri. (News Øresund)

Læs mere:
Nye datacenter i det nordlige Sverige kritiseres – elforbruget stiger kraftigt
Krisemøde om skånsk elektricitetsmangel efterlader politiker bekymrede

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Samfund09. juni 2023

“Malmøs udfordringer er ikke enestående, men kræver en bred palet af tiltag”

54 forslag til initiativer præsenteres i den endelige rapport fra Malmøs vækstkommission. Det er ikke en løsning, der med et...

Arbejdsmarked09. juni 2023

Formidlingscenter med fokus på danske arbejdspladser blandt anbefalingerne fra Malmö Tillväxtkommission

Man kan med fordel lette pendlingen til København, grænsehindringer bør fjernes, og Malmø Kommune bør overveje at åbne et formidlingscenter...

Politik09. juni 2023

Det svenske regeringsgrundlag haler ind i ny meningsmåling

Støtten til oppositionspartierne i Riksdagen er stadig større end til de partier, der udgør grundlaget for regeringen. Men føringen er...

Arbejdsmarked09. juni 2023

14 danske arbejdspladser beskæftigede mere end 100 Øresundspendlere sidste år

Næsten halvdelen af alle Øresundspendlere, som bor i Sverige og arbejder i Danmark, har job i Københavns Kommune, efterfulgt af...

Politik09. juni 2023

Danmarks største demokratifestival – Folkemødet på Bornholm finder sted torsdag den 15. -17. juni

Med over 2.800 events fordelt på 200 scener på tre dage er der lagt op til et informationsmarathon med alt...

Samfund08. juni 2023

Malmø kåret til Sveriges bedste bymidte

Malmø modtog prisen som Årets Stadskärna på Svenska Stadskärnors årskongres i Helsingborg den 31. maj. “Kultur spiller en stor rolle,...

Turisme/kultur06. juni 2023

Væksten aftager for Skånes turistindustri efter stærk genopretning

I løbet af årets første fire måneder registrerede Skånes hoteller, vandrerhjem, feriebyer og campingpladser i alt 1,42 millioner turistovernatninger ifølge...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.