Følg os på

Erhverv

Elbrist stopper stor virksomhedsudvidelse i Skåne

Publiseret

 

Anders Carlsson Jerndal, adm. direktør Pågen. Foto: Pågen

Brødproducenten Pågens planlagte udvidelse i Malmø er stoppet. Med omkring 800 ansatte er virksomheden en vigtig arbejdsgiver i byen, men stigningen fra en produktion på 85.000 tons til 120.000 tons brød om året bliver alligevel ikke til noget. El leverandøren Eon kan nemlig ikke garantere at Pågen kan få den nødvendige strøm, skriver Svenska Dagbladet. 

– Jeg havde aldrig forventet at modtage sådan en besked i et veludviklet i-land. Strømbrist er noget man hører om i udviklingslande, siger Pågens adm. direktør Anders Carlsson Jerndal til Svenska Dagbladet.
Eon peger på det statslige Svenska Kraftnät som problemet, og mener at det svenske stamnet ikke kan holde til Malmøregionens fremtidige behov.

Den nye besked kan ses i lyset af konflikten mellem regeringen og elbranchen, der har udviklet sig i de seneste uger. Energiminister Anders Ygeman (S) har fremlagt et forslag, der stiller strengere krav til elbranchen og regulerer måden de håndterer overskud på. Elgiganterne mener, at forslaget vil reducere deres resultater samt deres evne til at investere i elnettet, og at Sverige risikerer at få elmangel i flere storbyområder. Ygeman mener i stedet, at industrien skal tage mere ansvar.
– En af de største ejere af elnettet udbyggede deres overskud med 360 procent sidste år, det niveau burde muliggøre investeringer. Det er primært op til branchen, fordi den har haft meget store overskud uden at skulle fremvise store investeringer, siger Anders Ygeman til Dagens Industri.

Det borgerlige flertal i Region Skåne er enig med elektricitetsselskabernes kritik af staten. Efter meddelelsen om Pågens suspenderede udbygning rettede Carl Johan Sonesson (M), Region Skånes regionrådsformand, en skarp kritik mod statens ledelse af elnettet.
– Skåne kommer i klemme fordi staten ikke har taget ansvar for hele landets elforsyning. Statslige Svenska Kraftnät er mislykkedes med at udbygge elforsyningen til Skåne, siger han i en pressemeddelelse.

Pågen er ikke det eneste selskab, der har måttet ændre sine planer efter en trussel om elmangel. Ventilationsfirmaet Lindab, med hovedkontor på Bjärehalvön i nordvestlige Skåne, har i stedet investeret i Tyskland, Estland og Danmark de seneste år.
– Man tør ikke udvide produktionen i et land, der ikke kan garantere elforsyningen. Sverige bliver for risikabelt, siger Lindabs CEO Ola Ringdahl til Dagens Industri. (News Øresund)

Læs mere:
Nye datacenter i det nordlige Sverige kritiseres – elforbruget stiger kraftigt
Krisemøde om skånsk elektricitetsmangel efterlader politiker bekymrede

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Infrastruktur24. april 2024

Efter kollapset: E6 forbi Stenungsund forventes at åbne for trafik allerede til sommer

I februar meddelte Trafikverket, at reparationsarbejdet af E6 uden for Stenungsund forventedes at være færdigt og klar til trafik i...

Forskning24. april 2024

Politikerne vil se mere samarbejde på tværs af strædet om kvinders sundhed

Kvinders sundhed skal sættes højere på dagsordenen. Det mener et panel bestående af sundhedspolitikere fra begge sider af sundet, da...

Infrastruktur24. april 2024

Ny rapport om Inlandsbanan – ruten er interessant for det svenske forsvar

I en ny rapport fra Trafikverket fremgår det, at det svenske forsvar “bør have større og tydeligere indflydelse på infrastrukturudviklingen af...

Infrastruktur24. april 2024

Trafikverkets kommende Øresundsrapport: “Det skorter allerede i dag på redundans”

Kapaciteten på tværs af Øresund vil vare længe endnu, mens redundans allerede er en mangelvare. Det er en af konklusionerne...

Sverige19. april 2024

Svenskerne arbejder længere – den reelle pensionsalder er steget til 66 år

Mellem 2022 og 2023 steg den gennemsnitlige pensionsalder i Sverige med 1,2 år til 66,0 år, skriver Sydsvenskan baseret på...

Energi19. april 2024

Malmø starter forfra med sit eget energiselskab

Malmø Kommune starter sit eget energiselskab for at sikre en “tilstrækkelig og bæredygtig elforsyning til en overkommelig pris og samtidig...

Energi19. april 2024

Danmark og Sverige indgår aftale om eksport af CO2 til permanent oplagring

Opsamling og lagring af CO2 kaldes normalt CCS og anses af mange for at være en af mange måder at...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.