25 juni 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1B xx

Published on juni 5th, 2019 | by Emil Persson

0

Elbrist stopper stor virksomhedsudvidelse i Skåne

2019-06-05:

Anders Carlsson Jerndal, adm. direktør Pågen. Foto: Pågen

Brødproducenten Pågens planlagte udvidelse i Malmø er stoppet. Med omkring 800 ansatte er virksomheden en vigtig arbejdsgiver i byen, men stigningen fra en produktion på 85.000 tons til 120.000 tons brød om året bliver alligevel ikke til noget. El leverandøren Eon kan nemlig ikke garantere at Pågen kan få den nødvendige strøm, skriver Svenska Dagbladet. 

– Jeg havde aldrig forventet at modtage sådan en besked i et veludviklet i-land. Strømbrist er noget man hører om i udviklingslande, siger Pågens adm. direktør Anders Carlsson Jerndal til Svenska Dagbladet.
Eon peger på det statslige Svenska Kraftnät som problemet, og mener at det svenske stamnet ikke kan holde til Malmøregionens fremtidige behov.

Den nye besked kan ses i lyset af konflikten mellem regeringen og elbranchen, der har udviklet sig i de seneste uger. Energiminister Anders Ygeman (S) har fremlagt et forslag, der stiller strengere krav til elbranchen og regulerer måden de håndterer overskud på. Elgiganterne mener, at forslaget vil reducere deres resultater samt deres evne til at investere i elnettet, og at Sverige risikerer at få elmangel i flere storbyområder. Ygeman mener i stedet, at industrien skal tage mere ansvar.
– En af de største ejere af elnettet udbyggede deres overskud med 360 procent sidste år, det niveau burde muliggøre investeringer. Det er primært op til branchen, fordi den har haft meget store overskud uden at skulle fremvise store investeringer, siger Anders Ygeman til Dagens Industri.

Det borgerlige flertal i Region Skåne er enig med elektricitetsselskabernes kritik af staten. Efter meddelelsen om Pågens suspenderede udbygning rettede Carl Johan Sonesson (M), Region Skånes regionrådsformand, en skarp kritik mod statens ledelse af elnettet.
– Skåne kommer i klemme fordi staten ikke har taget ansvar for hele landets elforsyning. Statslige Svenska Kraftnät er mislykkedes med at udbygge elforsyningen til Skåne, siger han i en pressemeddelelse.

Pågen er ikke det eneste selskab, der har måttet ændre sine planer efter en trussel om elmangel. Ventilationsfirmaet Lindab, med hovedkontor på Bjärehalvön i nordvestlige Skåne, har i stedet investeret i Tyskland, Estland og Danmark de seneste år.
– Man tør ikke udvide produktionen i et land, der ikke kan garantere elforsyningen. Sverige bliver for risikabelt, siger Lindabs CEO Ola Ringdahl til Dagens Industri. (News Øresund)

Læs mere:
Nye datacenter i det nordlige Sverige kritiseres – elforbruget stiger kraftigt
Krisemøde om skånsk elektricitetsmangel efterlader politiker bekymrede


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑