21 maj 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1B xx

Published on december 6th, 2018 | by Nicklas Andersen

0

Elselskab kalder skånske politikere til krisemøde om kommende elektricitetsmangel

2018-12-06:

Elselskabet Eon advarer om muligt mangel på elektricitet i fremtiden i Skåne, hvilket politikerne skal være opmærksomme på, mener de. Foto: News Øresund

Kommende mangel på elektricitet kan få konsekvenser for den fortsatte udvikling af Skåne, vurderer elselskabet Eon samt togoperatøren Skånetrafiken. Derfor råber Eon nu relevante politikere op for at sætte fokus på problematikken, skriver Sydsvenskan.

Tunge industri- og forskningsanlæg har den seneste tid etableret sig i Skåne, og disse anlæg kræver en stor mængde strøm – ESS kræver eksempelvis en effekt på 40 MW, mens MAX IV kræver en effekt på 18 MW. De to anlæg, der begge er placeret i Lund, svarer til 35 procent af Lunds samlede effektbehov.

Rederiet ForSea (tidl. Scandlines) har også for nyligt opgraderet sine færger til at være batteridrevne, og for at oplade batterierne kræves en effekt på 10 MW. En nylig opgradering af togspor i Lund kræver fem ekstra MW.

Der er dermed mange nye initiativer, som kræver elektricitet med høj effekt. Men elselskaberne kan snart ikke følge med længere, hvilket kan betyde, at nye initiativer skal afslås. For eksempel vil energiselskabet Kraftringen, som leverer strøm til forskningsanlæggene ESS og MAX IV, givetvis ikke kunne forsyne endnu et forskningsanlæg i Lund.

– Får vi forespørgsler om endnu i forskningsanlæg i Lund, er risikoen, at vi er nødt til at sige nej, siger Kraftringens presseansvarlig, Mattias Brage, til Sydsvenskan.

Og det skal politikere og embedsmænd være indforståede med, mener Eon ifølge Sydsvenskan, så der ikke opstår ubehagelige overraskelser, når politiske initiativer rent ressourcemæssigt ikke kan understøttes.

Manglen på elektricitet er allerede begyndt at have sine indvirkninger på togdriften i Skåne. Linus Eriksson, chef for den skånske togoperatør Skånetrafiken, fremhæver blandt andet, at man i flere tilfælde har kørt med nedsat hastighed grundet for lav energiforsyning til at understøtte togdriften.

– Vi er en stor forbruger af el, og vi behøver grøn el i stort omfang til busser og tog. Vi er urolige over, at Skåne ikke prioriteres, og at der kommer elektricitetsmangel, siger Linus Eriksson til Sydsvenskan.

(News Øresund)

Læs mere: Mangel på elektricitet i Sydsverige


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑