Erhverv
En af Sveriges største aviskoncerner under rekonstruktion
En af Sveriges største aviskoncerner er kommet i en akut krise. Mandag blev 16 selskaber inden for den Gøteborgbaserede Stampen Media Group ved syv forskellige tingsretter i Sverige bevilget virksomhedsrekonstruktion i et forsøg på at undgå konkurs. Koncernen har i dag en gæld på 1,2 milliarder svenske kroner og udgiver bl.a. seks dagblade, som sidste år havde et samlet oplag på 253.500 med Göteborgs-Posten som den største avis.
Stampen Media Group har godt 3.000 ansatte og havde sidste år en omsætning på 3,3 milliarder svenske kroner. Gennem flere år har Stampen haft problemer med store gældsposter og vigende avisoplag. Svenske medieforskere peger på, at selskabet har behov for at få tilført ny kapital og formodentlig nye ejere. Det er nu reelt bankerne, der har Stampens skæbne i sine hænder. Det eneste lysglimt er, at gennemførte hårde besparelser har medført, at virksomheden nu har et overskud. Medieforskeren Stefan Melesko siger til tidsskriftet Medievärlden at ”om der kommer en konkurs eller ej hos Stampen afhænger af, hvordan de største kreditorer resonerer”.
Det svenske fagblad Journalistens chefredaktør Helena Giertta er bekymret for at rekonstruktionen mislykkes. Det ville få katastrofale konsekvenser for den lokale journalistik i det vestlige Sverige mener hun og skriver: ”Sveriges andenstørste by ville pludselig ikke længere have en daglig avis. Dækningen af Gøteborg ville mindskes betydeligt”.
Stampens krise skyldes flere sammenfaldende faktorer:
- LÅNEFINANSIERET KØBSFEST.Det begyndte med Stampen og storejeren Peter Hjörnes drøm om at skabe et modstykke til svenske Bonnier og norske Schibsted. I 2005 købte Stampen og tre andre avisudgivere ti små lokalaviser af det svenske Centerpartiet for 1,8 milliarder svenske kroner, hvoraf omkring en milliard kom fra Stampen. To år senere overtog Stampen aviskoncernen VLT og optog lån for yderligere en milliard. Aviskrisen har bevirket, at værdien af de opkøbte aviser er styrtdykket, men lånene er der stadigvæk. Man har solgt ud af en række selskaber og koncernen er rekonstrueret, men det har ikke været nok. Stampen har et akut behov for at få tilført kapital.
- BONUSSER OG AKTIEGEVINSTER I MILLIARDKLASSEN.Ifølge programmet Uppdrag Granskning vist på svensk TV har Stampen i perioden 2005-2013 udbetalt i alt 800 millioner svenske kroner i bonusser og honorarer til ledelsen og bestyrelsen – ud over lønningerne. I den samme periode udbetalte koncernen 265 millioner kroner i aktiegevinster, hvoraf storejeren Peter Hjörne alene i 2009 – 2013 fik 78 millioner. Hvis ikke bonusser og aktiegevinster var blevet udbetalt, kunne Stampen i dag være en gældsfri koncern.
- MOMS-SMÆKKET.Stampen og flere andre trykkerivirksomheder har beregnet for meget moms af deres kunder. Penge som det svenske skattevæsen har tilbagebetalt til Stampen, der imidlertid ikke har sendt pengene videre til kunderne. Sidste vinter fastslog den svenske højesteret, at Stampen havde pligt til at sende pengene tilbage til kunderne, hvilket koster den gældsplagede koncern 400 milliarder kroner.
- STRUKTUREL KRISE. Avisbranchen er inde i en strukturel krise, hvor læsning af papiraviser daler, samtidigt med at det er svært at skabe de samme indtægter på den digitale distribution. Alene avisen Göteborgs-posten tabte 12 procent af sit oplag fra 2014 til 2015. Oplaget dalede med 20.600 eksemplarer til 156.600 oplyser TS Mediefakta. Strukturkrisen slår ekstra hårdt mod Stampen, da værdien af de aviser som er købt for lånte penge styrtdykker.
Stampens virksomhedsrekonstruktion er den næststørste i Sverige nogensinde, udregnet efter antallet af ansatte. Det oplyste rekonstruktøren Christian Andersch ved en pressekonference mandag. Inden midsommer skal han fremlægge en præliminær plan for, hvordan Stampen kan rekonstrueres. En rekonstruktion varer formelt tre måneder, men kan forlænges i op til et år. Den indebærer en betalingsstandsning og at virksomheden beskyttes mod konkurs i løbet af den tid, hvor rekonstruktøren forsøger at finde en løsning på de økonomiske problemer. Ofte indebærer rekonstruktionen, at selskabets gæld nedskrives i værdi, dog højst med 75 procent. Under rekonstruktionen kan virksomheden drives videre, men kun nyopstået gæld kan da betales. (News Øresund)
Stampen Media Group
Hovedsæde i Gøteborg. Omsatte sidste år for 3,3 milliarder svenske kroner og udgiver bl.a. en række dagblade, primært i det vestlige Sverige med et samlet oplag på 253.500 eksemplarer i 2015:
Göteborgs-posten: 156.600 eksemplarer
Hallandsposten: 26.300 eksemplarer
Hallands Nyheter: 24.100 eksemplarer
Bohuslänningen: 22.300 eksemplarer
Strömstads tidning: 4.500 eksemplarer
TTELA: 19.700 eksemplarer
Kilde: TS Mediefakta
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23