Følg os på

Politik

En dansk-svensk task force skal se på grænseproblematikker – ministre vil se fælles handlingsplan og sikre transittrafik

Publiseret

 

Det politiske samarbeje Greater Copenhagen arrangerede onsdag et møde mellem den danske og svenske minister for nordisk samarbejde. På mødet deltog også flere politikere og repræsentanter fra erhvervslivet i Greater Copenhagen. Foto: News Øresund - Thea Wiborg

Bedre koordinering mellem landenes krisehåndtering, sikring af transittrafikken fra Sverige til Københavns Lufthavn og fra Danmark til Bornholm, samt et løfte om at se på forudsætningerne for det fælles arbejdsmarked, herunder Øresundsaftalen. Det er nogle af de punkter, som kom ud af Greater Copenhagens ministermøde i onsdags. Dialogen skal følges op på et nyt møde om seks måneder.  

Solen skinner på tagterrassen på Scandic hotellet i Kastrup denne onsdag eftermiddag, hvor den danske og svenske minister for nordisk samarbejde, har været til møde med politikere og repræsentanter fra erhvervslivet i Greater Copenhagen. På dagsorden har været genstart af den tværregionale region og et af resultaterne fra mødet, er nedsættelsen af en dansk-svensk task force, som skal se på udfordringer og muligheder i Greater Copenhagen.

– Vi har fra begge ministres side sagt, at vi er her i dag, fordi vi gerne vil være med til at lave den her nyåbning, som Greater Copenhagen taler meget for. Og så er vi blevet enige om, at vi vil lave en task force som kigger ind i de her udfordringer. Vi har besluttet os for at mødes igen om seks måneder. Det betyder at vi forpligter hinanden på noget fremdrift og afklaring på områder, som kræver afklaring, siger Danmarks minister for nordisk samarbejde Flemming Møller Mortensen (S) til News Øresund.

 

Flemming Møller Mortensen: Vigtigt at sikre transittrafikken

Flemming Møller Mortensen (S), Danmarks minister for nordisk samarbejde. Foto: News Øresund – Thea WIborg

Coronapandemien har synliggjort nogle udfordringer, som skal kunne undgås i fremtiden, mener han. Herunder en blokering af transittrafikken.

– Vi har diskuteret meget konkret i dag blandt andet transit. Transit fra Sverige til Københavns Lufthavn, fuldstændig afgørende infrastrukturelt og sikkerhedsmæssigt for Skåne. Og så er der transitten fra Danmark til Bornholm via Skåne.
– Vi skal i hvert fald prøve at se ind i, hvad er det man gør, hvis der kommer en fornyet krise, som kan give restriktioner. Der er vi meget stålsatte i, at det skal vi have styr på. Der er nedsat en arbejdsgruppe som kigger på det nu, siger Flemming Møller Mortensen (S) og fortsætter:

– Noget af det vi har talt meget om i dag er, hvad skal vi lære af pandemien. For det har været hårdt på mange måder. Der har været bragt usikkerhed om hvordan man kommer på tværs af grænsen mellem de to lande. Her er Anna Hallberg og jeg enige om at det er dumt ikke at lære af andres fejl, men det er tudetosset at ikke lære af egne fejl. Så vi skal virkelig granske, hvad kan vi gøre anderledes.

 

En handlingsplan som skal sikre dansk-svensk koordination ved krise

Og det er vigtigt at sikre, at der fremover findes en handlingsplan for, hvordan landene kan koordinere bedre ved en krise.
– Jeg har foreslået at den dag Anna Hallberg og jeg ikke er ministre mere, så skal der ligge en action card til dem, der sidder i stolen på det tidspunkt, så man simpelt hen er tvunget til at koordinere med hinanden. Det kan godt være at det ene land træffer beslutninger som det andet land synes, kunne og burde være anderledes. Men det man i hvert fald skal gøre, er at sørge for at koordinere bedst muligt med hinanden, siger Flemming Møller Mortensen.

Hans svenske ministerkollega er enig.

Anna Hallberg (S), Sveriges minister for nordisk samarbejde. Foto: News Øresund – Thea Wiborg

– Det vigtigste er, at der findes en høj ambition fra både den svenske og danske regering om at på en konkret måde, gøre det lettere for at hele den her fantastiske region, kan udvikles på en endnu mere fremgangsrig måde- Vi er blevet enige om konkrete tiltag i dag, siger Anna Hallberg (S) til News Øresund og fortsætter:

– Greater Copenhagemn er sammen med flere andre organisationer utrolig vigtigt for at vi skal få udfordringerne på bordet, og forstå hvad det er vi skal løse og hvordan vi skal prioritere. Mange af mulighederne, men også udfordringerne, lander jo på vores regeringers bord. Derfor er det så vigtigt for mig at være her i dag sammen med den danske minister.

 

Svensk minister vil modernisere Øresundsaftalen, dansk minister lover at diskutere med sine ministerkollegaer

Et andet af de konkrete spørgsmål, som blev diskuteret var reglerne for Øresundspendlernes skat. Her fremhæver Flemming Møller Mortensen, at han vil samle de danske ressortministre, som har med arbejdsmarkedet at gøre for at diskutere hvordan potentialet i Øresundsregionens fælles arbejdsmarked kan blive forløst.

– Vi har også diskuteret Øresundsaftalen, og der er flere der siger at den trænger til at blive fornyet. Og det vil vi kigge ind i. Det har jeg givet udsagn for at det vil jeg prøve at tale med mine ministerkollegaer omkring. Det samme vil ske fra svensk side. siger Flemming Møller Mortensen og det kan Anna Hallberg bekræfte.

– Vi bliver nødt til at se på Øresundsaftalen, som er grunden for det hele. Den er fra 2003, den er 18 år gammel. Så den svarer selvfølgelig ikke til dagens moderne arbejdsmarked. Så det ligger definititvt i planen, siger hun.

(News Øresund – Thea Wiborg)

 

 

 

 

 

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Politik08. juli 2024

Sveriges minister for nordisk samarbejde, Jessika Roswall (M), foreslået som ny EU-kommissær

Jessika Roswall (M), som ud over at være minister for nordisk samarbejde også er EU-minister, er blevet nomineret som ny...

Energi04. juli 2024

Grøn omstilling er størst, når syv samarbejdsprojekter deler 137 Interreg-millioner

Fem projekter inden for Grön Omställning, et inden for Hållbara Transporter et inden for Gränslös Arbetsmarknad skal dele 136,7 mio....

Samfund04. juli 2024

Konjunkturen i Øresundsregionen: Befolkningsprognoserne sænkes i både Sverige og Danmark – danskernes realløn er tilbage over niveauet fra før inflationskrisen

På begge sider af Øresund er befolkningsfremskrivningerne blevet nedjusteret. I Sverige skønnes dette at føre til et reduceret behov for...

Danmark04. juli 2024

EU-støtte til nye overhalingsspor ved Kalvebod, der øger muligheden for tung militær transport over Øresundsbroen

Muligheden for at transportere tunge militærkøretøjer over Øresundsbroen forbedres ved, at EU yder op til 319 mio. kr. i støtte...

Erhverv03. juli 2024

Svensk og dansk life science-industri får stadig større betydning for landenes økonomier

Life science-industrien står for næsten 10 pct. af Sveriges eksport, og i løbet af de seneste 10 år er den...

Infrastruktur04. juli 2024

Svenske Trafikverket: Ny Øresundsforbindelse er nødvendig i 2050, men intet forslag opfylder alle behov

Snart er det tid til at påbegynde arbejdet med en fremtidig ny forbindelse over Øresund; hvis den vel at mærke...

Infrastruktur04. juli 2024

Københavns overborgmester håber på en dansk-svensk undersøgelse af forbindelserne over Øresund – men afviser Landskronas forslag om en Europaspor-forbindelse til København

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), ser positivt på konklusionerne i Trafikverkets rapport om kapacitet og redundans over Øresund. Hun...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.