Følg os på

Politik

En dansk-svensk task force skal se på grænseproblematikker – ministre vil se fælles handlingsplan og sikre transittrafik

Publiseret

 

Det politiske samarbeje Greater Copenhagen arrangerede onsdag et møde mellem den danske og svenske minister for nordisk samarbejde. På mødet deltog også flere politikere og repræsentanter fra erhvervslivet i Greater Copenhagen. Foto: News Øresund - Thea Wiborg

Bedre koordinering mellem landenes krisehåndtering, sikring af transittrafikken fra Sverige til Københavns Lufthavn og fra Danmark til Bornholm, samt et løfte om at se på forudsætningerne for det fælles arbejdsmarked, herunder Øresundsaftalen. Det er nogle af de punkter, som kom ud af Greater Copenhagens ministermøde i onsdags. Dialogen skal følges op på et nyt møde om seks måneder.  

Solen skinner på tagterrassen på Scandic hotellet i Kastrup denne onsdag eftermiddag, hvor den danske og svenske minister for nordisk samarbejde, har været til møde med politikere og repræsentanter fra erhvervslivet i Greater Copenhagen. På dagsorden har været genstart af den tværregionale region og et af resultaterne fra mødet, er nedsættelsen af en dansk-svensk task force, som skal se på udfordringer og muligheder i Greater Copenhagen.

– Vi har fra begge ministres side sagt, at vi er her i dag, fordi vi gerne vil være med til at lave den her nyåbning, som Greater Copenhagen taler meget for. Og så er vi blevet enige om, at vi vil lave en task force som kigger ind i de her udfordringer. Vi har besluttet os for at mødes igen om seks måneder. Det betyder at vi forpligter hinanden på noget fremdrift og afklaring på områder, som kræver afklaring, siger Danmarks minister for nordisk samarbejde Flemming Møller Mortensen (S) til News Øresund.

 

Flemming Møller Mortensen: Vigtigt at sikre transittrafikken

Flemming Møller Mortensen (S), Danmarks minister for nordisk samarbejde. Foto: News Øresund – Thea WIborg

Coronapandemien har synliggjort nogle udfordringer, som skal kunne undgås i fremtiden, mener han. Herunder en blokering af transittrafikken.

– Vi har diskuteret meget konkret i dag blandt andet transit. Transit fra Sverige til Københavns Lufthavn, fuldstændig afgørende infrastrukturelt og sikkerhedsmæssigt for Skåne. Og så er der transitten fra Danmark til Bornholm via Skåne.
– Vi skal i hvert fald prøve at se ind i, hvad er det man gør, hvis der kommer en fornyet krise, som kan give restriktioner. Der er vi meget stålsatte i, at det skal vi have styr på. Der er nedsat en arbejdsgruppe som kigger på det nu, siger Flemming Møller Mortensen (S) og fortsætter:

– Noget af det vi har talt meget om i dag er, hvad skal vi lære af pandemien. For det har været hårdt på mange måder. Der har været bragt usikkerhed om hvordan man kommer på tværs af grænsen mellem de to lande. Her er Anna Hallberg og jeg enige om at det er dumt ikke at lære af andres fejl, men det er tudetosset at ikke lære af egne fejl. Så vi skal virkelig granske, hvad kan vi gøre anderledes.

 

En handlingsplan som skal sikre dansk-svensk koordination ved krise

Og det er vigtigt at sikre, at der fremover findes en handlingsplan for, hvordan landene kan koordinere bedre ved en krise.
– Jeg har foreslået at den dag Anna Hallberg og jeg ikke er ministre mere, så skal der ligge en action card til dem, der sidder i stolen på det tidspunkt, så man simpelt hen er tvunget til at koordinere med hinanden. Det kan godt være at det ene land træffer beslutninger som det andet land synes, kunne og burde være anderledes. Men det man i hvert fald skal gøre, er at sørge for at koordinere bedst muligt med hinanden, siger Flemming Møller Mortensen.

Hans svenske ministerkollega er enig.

Anna Hallberg (S), Sveriges minister for nordisk samarbejde. Foto: News Øresund – Thea Wiborg

– Det vigtigste er, at der findes en høj ambition fra både den svenske og danske regering om at på en konkret måde, gøre det lettere for at hele den her fantastiske region, kan udvikles på en endnu mere fremgangsrig måde- Vi er blevet enige om konkrete tiltag i dag, siger Anna Hallberg (S) til News Øresund og fortsætter:

– Greater Copenhagemn er sammen med flere andre organisationer utrolig vigtigt for at vi skal få udfordringerne på bordet, og forstå hvad det er vi skal løse og hvordan vi skal prioritere. Mange af mulighederne, men også udfordringerne, lander jo på vores regeringers bord. Derfor er det så vigtigt for mig at være her i dag sammen med den danske minister.

 

Svensk minister vil modernisere Øresundsaftalen, dansk minister lover at diskutere med sine ministerkollegaer

Et andet af de konkrete spørgsmål, som blev diskuteret var reglerne for Øresundspendlernes skat. Her fremhæver Flemming Møller Mortensen, at han vil samle de danske ressortministre, som har med arbejdsmarkedet at gøre for at diskutere hvordan potentialet i Øresundsregionens fælles arbejdsmarked kan blive forløst.

– Vi har også diskuteret Øresundsaftalen, og der er flere der siger at den trænger til at blive fornyet. Og det vil vi kigge ind i. Det har jeg givet udsagn for at det vil jeg prøve at tale med mine ministerkollegaer omkring. Det samme vil ske fra svensk side. siger Flemming Møller Mortensen og det kan Anna Hallberg bekræfte.

– Vi bliver nødt til at se på Øresundsaftalen, som er grunden for det hele. Den er fra 2003, den er 18 år gammel. Så den svarer selvfølgelig ikke til dagens moderne arbejdsmarked. Så det ligger definititvt i planen, siger hun.

(News Øresund – Thea Wiborg)

 

 

 

 

 

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Kultur19. oktober 2021

Forslag om 20 millioner i coronastøtte til Malmøs kulturliv

Malmøs kommunalbestyrelse har foreslået en coronastøtte på 20 millioner kroner. Støtten omfatter både kunstnerstipendier og driftstilskud, oplyser Sydsvenskan. Det var...

Samfund19. oktober 2021

Danmark forlænger midlertidig grænsekontrol mod Sverige og Tyskland indtil 11. maj 2022

Truslen fra militante islamister og organiseret kriminalitet har fået Danmark til at forlænge sin midlertidige grænsekontrol mod Sverige og Tyskland...

Life Science19. oktober 2021

IT-selskabet TECHNIA konsoliderer sig i Ideon Science Park i Lund: Tilstedeværelse i forskerpark-miljøet giver bedre forståelse for life science-branchens behov

Tre spørgsmål til Henrik Limborg, som for tiden arbejder med at konsolidere IT-konsulentvirksomheden TECHNIAs aktiviteter i Lund i Ideon Science...

Samfund15. oktober 2021

Genstart, jobmatchning og øget trafik i Øresundsregionen lige nu

Genoplivning af det nordiske samarbejde, mulighederne i et fælles arbejdsmarked med mangel på arbejdskraft i Danmark og arbejdsløshed i Skåne,...

Arbejdsmarked15. oktober 2021

Malmøs kommunalråd: Opsvinget efter pandemien giver kraft til mere Øresundssamarbejde

Grænsehindringer skal løses, og mange parter skal samles om at skabe større muligheder for at arbejde på tværs af Øresund....

Ugebrev18. oktober 2021

News Øresunds ugebrev uge 41

Klik her for at læse det danske ugebrev uge 41 Klik her for at læse det svenske ugebrev uge 41...

Infrastruktur15. oktober 2021

Øresundstog skal krydse Øresund igen hvert tiende minut i myldretid i december

Øresundstogene vil fra den 11. december igen køre ti-minutters drift over Øresundsbron i myldretiden, som følge af Danmarks beslutning om...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.