Infrastruktur
En HH-forbindelse løser mange af Trafikverkets krav, mener Helsingborgs borgmester Christian Orsing
“En fast HH-forbindelse løser mange af de krav, som netop Trafikverket stiller,” siger Helsingborgs borgmester (formand for kommunalbestyrelsen) Christian Orsing (M) i en kommentar til svenske Trafikverkets rapport om kapacitet og redundans over Øresund. Han er enig med Trafikverket i, at ingen af de tre forslag til en ny fast forbindelse over Øresund løser alle udfordringer på en effektiv måde. Orsing mener, at det ikke kun handler om at løse det fremtidige kapacitetsbehov efter 2050, men også om at skabe en bedre redundans på tværs af Øresund, skabe et større regionalt arbejdsmarked på tværs af grænserne samt forbedre Sveriges beredskab. Helsingborg har i mange år arbejdet på at bygge en fast HH-forbindelse, tunneler til vej og jernbane mellem Helsingborg og Helsingør.
Hvad er Deres reaktion på konklusionerne i Trafikverkets rapport samt bemærkningen om, at ingen af de tre forslag, der findes, løser alle udfordringerne på en effektiv måde?
“Jeg glæder mig over Trafikverkets rapport og dens konklusion om behovet for en fælles svensk-dansk undersøgelse. Konklusionen om, at intet forslag løser alle udfordringer, er bestemt korrekt og viser vigtigheden af at komme videre i processen. Samtidig vil jeg gerne gøre det klart, at en fast HH-forbindelse løser mange af de ønskemål, som især Trafikverket stiller, nemlig en rentabel fast forbindelse med en god samfundsøkonomisk effekt, en markant udvidet arbejdsmarkedsregion i det nordlige Øresund med kortere afstande og stærkt forbedrede togtider Oslo-Hamburg samt vigtig redundans i tilfælde af, at Øresundsbroen ikke kan bruges. Og så gælder redundansen både gods- og passagertog.
Hvordan ser De på Trafikverkets anbefaling til den svenske regering om at arbejde hen imod at få nedsat en dansk-svensk undersøgelse, der skal granske de forskellige alternativer til en kommende anden fast Øresundsforbindelse?
“Som sagt er dette en velkommen og vigtig meddelelse, og jeg ser frem til, at den svenske regering nu tager et sådant initiativ så hurtigt som muligt. Ligesom med Femern Bælt-forbindelsen skal Sverige gå forrest i forhold til Danmark. Mine danske kolleger venter på lederskab fra den svenske stat i denne sag. Trafikverkets foreslåede bilaterale undersøgelse af kapacitet og redundans over Øresund er et første skridt, som skal suppleres med drøftelser om det næste bilaterale skridt for en fast HH-forbindelse. Projektet er veldokumenteret, og muligheden for alternativ finansiering af projektet er en vigtig fordel.
Hvordan ser du tidsperspektivet og konklusionen om, at der kapacitetsmæssigt ikke vil være behov for flere forbindelser over Øresund før efter 2050?
“Vi har hele tiden været klar over, at formålet med at bygge en fast HH-forbindelse i form af en vej- og jernbanetunnel ikke handler om øget kapacitet, men om de samfundsmæssige effekter i form af et større regionalt arbejdsmarked på tværs af grænser samt andre væksteffekter, som projektet giver. Derudover giver HH-forbindelsen redundans, dvs. en alternativ transportrute for både vej- og jernbanetrafik. Dette er blevet stadig vigtigere for at styrke vores beredskab i Europa og kan ikke vente til efter 2050. Da behovet for redundans heller ikke er konstant, er det vanskeligt at vurdere den socioøkonomiske værdi af redundans i modsætning til kapacitetsforøgelser. Jeg vil gerne benytte lejligheden til at anbefale den Defence Report fra STRING megaregion, som viser vigtigheden af redundans og en anden forbindelse nu, hvor omverdenen ser ud, som den gør. En tunnel er så at foretrække, da en bro desværre vil være udsat.
Hvordan påvirker Trafikverkets rapport dit arbejde med planlægningen af en HH-forbindelse?
“Den tidligere bilaterale undersøgelse (Strategisk analys, 2021) konkluderede, at en fast HH-forbindelse er bygbar og giver store samfundsøkonomiske fordele. Nu har Trafikverket også konkluderet, at den kan bygges billigere end tidligere anslået. Det er et stort fremskridt. Man skal huske på, at den strategiske analyse ikke har taget højde for muligheden for EU-finansiering til et projekt som dette på mellem 10-40 procent af investeringen. Sammenlignet med andre alternativer til Øresundsforbindelserne er HH veldokumenteret rentabel, hvilket giver mulighed for at gennemføre projektet gennem alternativ finansiering. Vi vil derfor fortsætte vores arbejde i samarbejde med andre aktører for at komme videre i processen så hurtigt som muligt.
(News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23