Politik
En samlet opposition ønsker at fjerne formanden for retsudvalget, Richard Jomshof fra Sverigedemokraterna, efter “hadefulde budskaber”

Mandag den 14. august meddelte en samlet opposition bestående af Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet og Centerpartiet, at de ønsker at afskedige formanden for retsudvalget Richard Jomshof (SD) på det næste møde den 31. august.
Det er første gang, at en samlet opposition har taget et fælles skridt, da Centerpartiet tidligere har afstået fra at fraternisere med Vänsterpartiet.
Oppositionen mener, at Jomshof spreder “hadefulde budskaber”, der skader Sverige og svenske interesser under den alvorlige sikkerhedspolitiske situation, der hersker under den igangværende NATO-proces og koranafbrændinger. Han har blandt andet kaldt profeten Muhammed for en “røver” og “massemorder” på platformen X, tidligere Twitter.
– Han går imod premierministerens egne opfordringer til forsigtighed og om ikke at sprede hadefulde budskaber. Han bringer Sveriges sikkerhed i fare, sagde Ardalan Shekarabi, retspolitisk ordfører for Socialdemokraterna under pressemødet, ifølge Aftonbladet.
Retsudvalget består af 17 medlemmer, hvoraf regeringen har 9. Oppositionen håber, at medlemmer fra et af regeringspartierne vil stemme for at fjerne Jomshof.
Medlemmerne af regeringspartierne har afvist initiativet som “mundhuggeri” og “partipolitisk spil”. Flere folketingsmedlemmer fra Liberalerna, der ikke selv sidder i Retsudvalget, har dog udtrykt kritik af Jomshof som formand.
Liberalernas partileder Johan Pehrson siger til TT, at det er problematisk for deres samarbejde, men at Liberalerna ikke vil stemme for at afsætte ham.
– Der er en praksis i Rigsdagen for, at man ikke skifter udvalgsformænd eller næstformænd i valgperioden, og det synes jeg er passende.
Jomshof siger selv til Svenska Dagbladet, at det er oppositionen, der skaber splittelse:
“I en situation, hvor Sverige har brug for enighed og stabilitet, søger oppositionen konflikt og splittelse for egen vindings skyld. Men vi skal huske, at den sikkerhedspolitiske situation er resultatet af den politik, oppositionen har ført i sine år ved magten,” skriver han til SvD.
At stemme om en udvalgsformand er usædvanligt og er ikke registreret i Riksdagens regler, ifølge Jonas Hinnfors, professor i statskundskab ved Göteborgs Universitet. Jomshof ville ikke nødvendigvis skulle træde tilbage, hvis han fik et flertal imod sig.
“Man fornemmer, at et mistillidsvotum til en minister eller hele regeringen ikke ville blive vedtaget, men Jomshof er ikke minister. Det er lidt snedigt, hvis man vil teste regeringspartierne nu, og hvor langt deres loyalitet rækker med Tidö-aftalen. Ved at tvinge medlemmerne til at stemme, får man det sort på hvidt, siger Jonas Hinnfors til Dagens Arena.
(News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23