Følg os på

Cleantech

Energitopmøde i København og Malmø sætter fokus på grøn energi

Publiseret

 

Blandt de mange Nordic Clean Energy Week-konferencer og -arrangementer, som blev afholdt på den skånske side af Greater Copenhagenregionen, havde ét af dem et særligt fokus på vedvarende batterier. Her deltog EU-Kommissionens vicepræsident, Maroš Šefčovič Foto: News Øresund – Nicklas Bunck Sørensen Andersen

Et fossilfrit EU er realistisk, sagde EU’s vicepræsident Maroš Šefčovič til en konference i forlængelse af Nordic Clean Energy Week, der i denne uge har arrangeret dusinvis af events med fokus på grøn energi. Udover vicepræsidenten er begivenhederne blevet besøgt af ministre, borgmestre, industriaktører og privatpersoner fra hele verden.

Vedvarende energi er en klar vinder, når det kommer til at styrke økonomien og til at skabe jobs. Sådan citeres den amerikanske filantrop Tom Steyer, hvis citat har været et gennemgribende tema på den politiske dagsorden i Greater Copenhagenregionen den seneste uges tid.

Clean Energy Ministerial (CEM) og Clean Energy Education & Empowerment (C3E) er to årlige energitopmøder, som i år skulle afholdes i København og Malmø. I forlængelse af CEM og C3E valgte det danske og svenske energiministerium desuden at afholde en række andre arrangementer og konferencer med fokus på grøn energi for at samle endnu flere relevante aktører fra forskellige sider i samfundet.

– Det er jo første gang, man arrangerer en række energikonferencer i forlængelse af de årlige CEM og C3E møder. Derfor er jeg positivt overrasket over den brede opbakning, som initiativet har modtaget fra alle aktører – politikere, industri såvel som private, siger Lars Braedstrup-Holm fra Region Skåne, der er project manager for den skånske del af Nordic Clean Energy Week, til News Øresund.

I denne uge har over 40 arrangementer med 80-100 deltagende per event løbet af stablen i Skåne i forbindelse med Nordic Clean Energy Week, vurderer Lars Breadstrup-Holm, der samtidig understreger besværet med at opgøre antallet af besøgende og forskellige events, fordi der sideløbende har været mange andre events arrangeret af andre aktører.

For eksempel har organisationen ’The Global Convenant of Mayors for climate and energy’, der samler 9 000 byer, deltaget i et møde med forskere og erhvervsaktører i Malmö.

Blandt de mange Nordic Clean Energy Week-konferencer og -arrangementer, som blev afholdt på den skånske side af Greater Copenhagenregionen, havde ét af dem et særligt fokus på vedvarende batterier. Her deltog EU-Kommissionens vicepræsident, Maroš Šefčovič, samt Sveriges erhvervsminister, Mikael Damberg (S).

Maroš Šefčovič fremhævede EU som et sted, hvor en fossilfri fremtid faktisk er realistisk. En af de kendetegnende karaktertræk for EU er nemlig vores idealisme vedrørende bæredygtighed, sagde kommissæren under konferencen.

– Vi har i den svenske regering sat et mål om at blive en af verdens første fossilfrie velfærdsstater. Vi har en klimaplan med bred politisk konsensus. Det gør os meget unikke i et globalt perspektiv. Vi sætter ambitiøse mål, og er i øjeblikket i dialog med industrien om, hvordan man skal bevæge sig fremad, supplerede Mikael Damberg til konferencen.

Han understregede videre industriens centrale rolle i overgangen fra fossile brændstoffer til et vedvarende og cirkulært energiforbrug – specielt med hensyn til batterier. Han fremhæver i den sammenhæng, at regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige på få uger har modtaget forslag til initiativer fra syv forskellige industrier, der gerne vil drive en fossilfri forretning.

Det drejer sig blandt andet om mineindustrien, stålindustrien, transportsektoren og byggesektoren, der på hver sin måde har formidlet til regeringen, hvad de selv kan gøre for at nå det fossilfrie mål, men også hvad regeringen skal gøre for at lette processen.

På den danske side af Nordic Clean Energy Week har grøn energi også ligget højt på dagsordenen. Her pointerede den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), at det haster med at få investeret i vedvarende energiløsninger, skriver DR Nyheder.

I tråd med den svenske erhvervsminister Mikael Damberg glæder Lars Løkke Rasmussen sig til gengæld over, at der ”internationalt i erhvervskredse er stigende interesse for det her”, siger han.

(News Øresund – Nicklas Bunck Sørensen Andersen)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Infrastruktur24. april 2024

Efter kollapset: E6 forbi Stenungsund forventes at åbne for trafik allerede til sommer

I februar meddelte Trafikverket, at reparationsarbejdet af E6 uden for Stenungsund forventedes at være færdigt og klar til trafik i...

Forskning24. april 2024

Politikerne vil se mere samarbejde på tværs af strædet om kvinders sundhed

Kvinders sundhed skal sættes højere på dagsordenen. Det mener et panel bestående af sundhedspolitikere fra begge sider af sundet, da...

Infrastruktur24. april 2024

Ny rapport om Inlandsbanan – ruten er interessant for det svenske forsvar

I en ny rapport fra Trafikverket fremgår det, at det svenske forsvar “bør have større og tydeligere indflydelse på infrastrukturudviklingen af...

Infrastruktur24. april 2024

Trafikverkets kommende Øresundsrapport: “Det skorter allerede i dag på redundans”

Kapaciteten på tværs af Øresund vil vare længe endnu, mens redundans allerede er en mangelvare. Det er en af konklusionerne...

Sverige19. april 2024

Svenskerne arbejder længere – den reelle pensionsalder er steget til 66 år

Mellem 2022 og 2023 steg den gennemsnitlige pensionsalder i Sverige med 1,2 år til 66,0 år, skriver Sydsvenskan baseret på...

Energi19. april 2024

Malmø starter forfra med sit eget energiselskab

Malmø Kommune starter sit eget energiselskab for at sikre en “tilstrækkelig og bæredygtig elforsyning til en overkommelig pris og samtidig...

Energi19. april 2024

Danmark og Sverige indgår aftale om eksport af CO2 til permanent oplagring

Opsamling og lagring af CO2 kaldes normalt CCS og anses af mange for at være en af mange måder at...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.