27 maj 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

2A xx

Published on maj 25th, 2018 | by Anna Palmehag

0

Energitopmøde i København og Malmø sætter fokus på grøn energi

2018-05-25:

Blandt de mange Nordic Clean Energy Week-konferencer og -arrangementer, som blev afholdt på den skånske side af Greater Copenhagenregionen, havde ét af dem et særligt fokus på vedvarende batterier. Her deltog EU-Kommissionens vicepræsident, Maroš Šefčovič Foto: News Øresund – Nicklas Bunck Sørensen Andersen

Et fossilfrit EU er realistisk, sagde EU’s vicepræsident Maroš Šefčovič til en konference i forlængelse af Nordic Clean Energy Week, der i denne uge har arrangeret dusinvis af events med fokus på grøn energi. Udover vicepræsidenten er begivenhederne blevet besøgt af ministre, borgmestre, industriaktører og privatpersoner fra hele verden.

Vedvarende energi er en klar vinder, når det kommer til at styrke økonomien og til at skabe jobs. Sådan citeres den amerikanske filantrop Tom Steyer, hvis citat har været et gennemgribende tema på den politiske dagsorden i Greater Copenhagenregionen den seneste uges tid.

Clean Energy Ministerial (CEM) og Clean Energy Education & Empowerment (C3E) er to årlige energitopmøder, som i år skulle afholdes i København og Malmø. I forlængelse af CEM og C3E valgte det danske og svenske energiministerium desuden at afholde en række andre arrangementer og konferencer med fokus på grøn energi for at samle endnu flere relevante aktører fra forskellige sider i samfundet.

– Det er jo første gang, man arrangerer en række energikonferencer i forlængelse af de årlige CEM og C3E møder. Derfor er jeg positivt overrasket over den brede opbakning, som initiativet har modtaget fra alle aktører – politikere, industri såvel som private, siger Lars Braedstrup-Holm fra Region Skåne, der er project manager for den skånske del af Nordic Clean Energy Week, til News Øresund.

I denne uge har over 40 arrangementer med 80-100 deltagende per event løbet af stablen i Skåne i forbindelse med Nordic Clean Energy Week, vurderer Lars Breadstrup-Holm, der samtidig understreger besværet med at opgøre antallet af besøgende og forskellige events, fordi der sideløbende har været mange andre events arrangeret af andre aktører.

For eksempel har organisationen ’The Global Convenant of Mayors for climate and energy’, der samler 9 000 byer, deltaget i et møde med forskere og erhvervsaktører i Malmö.

Blandt de mange Nordic Clean Energy Week-konferencer og -arrangementer, som blev afholdt på den skånske side af Greater Copenhagenregionen, havde ét af dem et særligt fokus på vedvarende batterier. Her deltog EU-Kommissionens vicepræsident, Maroš Šefčovič, samt Sveriges erhvervsminister, Mikael Damberg (S).

Maroš Šefčovič fremhævede EU som et sted, hvor en fossilfri fremtid faktisk er realistisk. En af de kendetegnende karaktertræk for EU er nemlig vores idealisme vedrørende bæredygtighed, sagde kommissæren under konferencen.

– Vi har i den svenske regering sat et mål om at blive en af verdens første fossilfrie velfærdsstater. Vi har en klimaplan med bred politisk konsensus. Det gør os meget unikke i et globalt perspektiv. Vi sætter ambitiøse mål, og er i øjeblikket i dialog med industrien om, hvordan man skal bevæge sig fremad, supplerede Mikael Damberg til konferencen.

Han understregede videre industriens centrale rolle i overgangen fra fossile brændstoffer til et vedvarende og cirkulært energiforbrug – specielt med hensyn til batterier. Han fremhæver i den sammenhæng, at regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige på få uger har modtaget forslag til initiativer fra syv forskellige industrier, der gerne vil drive en fossilfri forretning.

Det drejer sig blandt andet om mineindustrien, stålindustrien, transportsektoren og byggesektoren, der på hver sin måde har formidlet til regeringen, hvad de selv kan gøre for at nå det fossilfrie mål, men også hvad regeringen skal gøre for at lette processen.

På den danske side af Nordic Clean Energy Week har grøn energi også ligget højt på dagsordenen. Her pointerede den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), at det haster med at få investeret i vedvarende energiløsninger, skriver DR Nyheder.

I tråd med den svenske erhvervsminister Mikael Damberg glæder Lars Løkke Rasmussen sig til gengæld over, at der ”internationalt i erhvervskredse er stigende interesse for det her”, siger han.

(News Øresund – Nicklas Bunck Sørensen Andersen)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑