Følg os på

Politik

Enige ministre: Femern Bælt-forbindelsen og coronapandemien sætter fokus på øget dansk-svensk samarbejde

Publiseret

 

Danmarks Transportminister Benny Engelbrecht (S) og Sveriges infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) (foto Danmarks Ambassade i Sverige). Luftfoto fra april 2021 af anlægsarbejdet til Femern Bælt-tunnelen ved Rødby Havn med færgehavnen yderst til venstre, den fremtidige tunnelmunding i midten og den fremtidige arbejdshavn for tunnelelementfabrikken til højre. Foto: Femern A/S

Under coronapandemien har kontakterne mellem Danmarks transportminister Benny Engelbrecht (S) og Sveriges infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) været ekstra tætte. I tiden op til åbningen af Femern Bælt-tunnelen om otte år er det vigtigt, at det dansk-svenske samarbejde fortsat udvikles. Det understregede de to ministre, da de mødtes mandag for at tale på et digitalt seminar om Femern Bælt-forbindelsen, som var arrangeret af den Danmarks ambassadør i Sverige, Vibeke Rovsing Lauritzen.

– I de senere år tror jeg ikke, at de danske og svenske transportministre har haft så mange virtuelle møder og muligheder for at tale sammen og udveksle erfaringer som under pandemien. Det har vist, hvor vigtigt det dansk-svenske samarbejde er, sagde Benny Engelbrecht og understregede vigtigheden af, at Sverige i forbindelse med det midlertidige indrejseforbud fra bl.a. Danmark i december inden for få dage tog hensyn til de danske synspunkter om vigtigheden af fri dansk transittrafik gennem Skåne for rejser mellem Bornholm og resten af Danmark.

– Benny Engelbrecht og jeg har regelmæssige drøftelser om de udfordringer, vi står over for som transport- og infrastrukturministre. Vi har et fantastisk godt samarbejde og har løst mange vanskelige problemer under pandemien. Vi kommer til at løse mange store udfordringer i fremtiden, ikke mindst med hensyn til den fortsatte integration mellem landene, men også med hensyn til, hvordan vi øger kapaciteten af både passager- og godstransport mellem vores lande, sagde Tomas Eneroth.
– Hvis pandemien har lært os noget, så er det jo det faktum, at vi er så utroligt afhængige af hinanden. Når grænser lukkes og transportkæder brydes, har det ikke kun nationale konsekvenser, det har også konsekvenser for vores landes vækst, for vores evne til at konkurrere på verdensmarkederne, men også for vores muligheder for at have drømme og planer for fremtiden med hensyn til udviklingen af vores lande og vores fælles region.
Tomas Eneroth understregede også, at man fra svensk side er glad for, at Danmark har tilsluttet sig arbejdet med at skabe nattogforbindelser til resten af EU.

I sin tale understregede Benny Engelbrecht, at Femern Bælt-tunnelen ikke kun er et anliggende for Tyskland og Danmark, men også i høj grad for Sverige og resten af Europa. Danmark har i ti år udbygget infrastrukturen mellem Øresund og den kommende Femern Bælt-forbindelse. Jernbanen til Rødbyhavn elektrificeres og bliver dobbeltsporet med hastigheder på mellem 200 og 250 km/t. Om tre år vil den nye Storstrømsbro blive åbnet for jernbanetrafik.

Når den nye dansk-tyske tunnel til bil og jernbane åbner i 2029, vil rejsetiden med tog mellem København og Hamborg blive reduceret med to timer. Kapaciteten for både passager- og godstrafik vil øges. For Sverige og svensk industri vil rejsen med tog via Danmark til Tyskland blive afkortet med 16 mil, hvilket skaber muligheder for mere grøn transport.

Benny Engelbrecht påpeger, at samarbejdet mellem Danmark og Sverige er kommet langt siden de to lande underskrev aftalen om at bygge Øresundsbron i 1991, som også omfattede planer om en Femern Bælt-forbindelse: “Danmarks regering erklærer sig villig til at arbejde for at en fast forbindelse over Femern Bælt kommer i stand, forudsat at hensyn til miljømæssige og økonomiske kan tilgodeses.”
– Jeg ser virkelig frem til de kommende år og til en yderligere styrkelse af det dansk-svenske samarbejde. Jeg ved, at Tomas Eneroth glæder sig til, at vi kan mødes fysisk igen efter covid-19. Der er en åben invitation fra mig til at tage en kold øl sammen i Nyhavn, sagde Benny Engelbrecht med et smil.

Tomas Eneroth understregede også betydningen af åbne grænser og øget samarbejde mellem landene. Han lovede svenske investeringer i infrastruktur i Sydsverige forud for åbningen af Femern Bælt-tunnelen og håbede, at der kunne opnås enighed om flere faste forbindelser over Øresund.
– Uanset om vi taler om gods- eller passagertransport, er det på tide at sende et helt andet signal end det, vi fik under pandemien. Her bliver grænserne ikke lukket, her åbnes grænserne. Vi reducerer ikke mulighederne for integration, vi øger dem. Nu er signalet, at vi efter corona, i en grøn genstart, vil fortsætte med at arbejde for en stærk integration mellem Danmark og Sverige og for at Øresundsregionen bliver endnu stærkere. Femern Bælt-tunnelen er som projekt og som investering et klart signal om, at dette er muligt. (News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Forskning17. maj 2024

Stockholms nye life science-center blev indviet i forbindelse med det danske kongebesøg i Stockholm

I sidste uge blev Stockholms nye life science-center Forskaren indviet med dansk-svensk kongelig pragt, fortæller ejendomsudvikleren Vectura. Det skete i...

Danmark17. maj 2024

Michael Bremerskov Jensen bliver generalsekretær for det nystiftede Dansk-Svensk Handelskammer

Michael Bremerskov Jensen er blevet udnævnt til generalsekretær for Dansk-Svensk Handelskammer, som blev dannet af Dansk Erhverv og Sydsvenska Industri-...

Danmark17. maj 2024

Kommunaldirektører fra Stockholm besøgte København og byggeriet af Femern Bælt-tunnelen

Københavns arbejde med bandekriminalitet, planlægningen af den kunstige halvø Lynetteholm i havneindløbet til hovedstaden, kommunernes samarbejde med de danske regioner...

Arbejdsmarked17. maj 2024

Indkomstgrænsen hæves for, hvornår Øresundspendlerskatten skal sendes retur

De offentligt ansattes skattepenge vil blive sendt tilbage til deres hjemland, når den nye Øresundsaftale træder i kraft. Det betyder...

Politik17. maj 2024

Skjult kamera afslører, at Sverigedemokraterna nedgør andre partier anonymt

Sverigedemokraternas kommunikationsafdeling har kontrolleret mere end 20 anonyme konti på sociale medier, som har nedgjort andre partier og politikere, herunder...

Samfund17. maj 2024

Flytrafikken fra København steg med mere end 10 pct. i april – i Arlanda steg passagertallet med fem pct.

I april benyttede 2,4 millioner passagerer Københavns Lufthavn Kastrup. Det svarer til en stigning på over 10 pct. i forhold...

Arbejdsmarked16. maj 2024

Positive reaktioner fra regionens organisationer på den nye Øresundsaftale

Reaktionerne på, at der er indgået en ny Øresundsaftale, lod ikke vente længe på sig. Knap var det seks minutter...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.