Forskning
ESS blev indviet – for anden gang
I september mødtes den danske og den svenske uddannelsesminister i Lund for at tage et første spadestik til forskningsanlægget ESS. Torsdag var det forskernes tur til at lægge et symbolsk fundament til byggeriet, med datacenter i København, og denne gang i form af en sten for hvert partnerland.
Over 600 forskere fra hele Europa mødte op til indvielsen af European Spallation Source (ESS), der ind til videre bygges med støtte af 17 partnerlande. Hvis ceremonien for en måned siden var politikernes, så tilhørte torsdagens ceremoni forskerne.
– Det er en stor præstation, at vi er kommet så langt, og det er vi kommet, fordi alle har samarbejdet om et fælles mål. Derfor er stenceremonien en symbolsk handling, siger ESS adm. direktør James Yeck til News Øresund.
Iført gule gummistøvler lagde hvert lands repræsentant en sten til mosaikken. Mest glad af dem alle var Lars Börjesson, professor i fysik og en af initiativtagerne til ESS-Scandinavia. Han indgik allerede i år 2000 i lille gruppe af danskere og svenskere, der arbejdede for at ESS skulle placeres i Skandinavien.
– I dag føler jeg, at det endelig starter. Der har været så mange planer, skrifter og power point-præsentationer. Nu går vi fra drøm til realitet, siger han til News Øresund.
ESS bestyrelsesformand, Sven Landelius, deltog også i ceremonien. Han lagde vægt på, at arbejdet nu går ind i en ny fase:
– Det her er en milepæl. I dag er det fest, men i morgen smøger vi ærmerne op og arbejder videre. Det er et stort stykke arbejde, der venter.
Blandt talerne ved indvielsen var chefen for det franske neutronforskningsanlæg Laboratoire Léon Brillouin; professor Christiane Alba-Simionesco og hendes tyske kollega og chef for ”German Engineering Materials Science Centre”; professor Andreas Schreyer.
Byggeriet kommer ifølge beregningen til at koste 1,843 milliarder euro. Hvis alt går som planlagt bliver de første dele af anlægget taget i drift år 2019. (News Øresund – Emilia Söelund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23